„Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender”

ÎCCJ a emis sâmbătă mandate de arestare preventivă pe numele lui Adriean Videanu, Alin Cocoş, Dorin Cocoş, Alina Bica şi Florentin Mihăilescu.

Dorin Cocoş şi Alina Bica sunt deja în arest în alte două dosare, dosarul Microsoft, respectiv retrocedările ANRP.

În cel de-al doilea dosar, disjuns din cel privind despăgubirile ilegale pentru un teren supraevaluat, procurorii arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă că Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender.

Astfel, fosta șefă DIICOT a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi apoi să semneze un proces-verbal că vor proceda întocmai.

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie”, se arată în referat.

Ajunsă la conducerea DIICOT, Bica „a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, în dosarul RAFO-Carom. Procurorii arată că Alina Bica a dispus, în acest sens, „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe”.

„Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela”, se mai arată în document.

Procurorii mai arată, de asemenea, că referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar.
Bica „a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile”.

În sala de judecată, Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, că ar fi fost ameninţată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Bica este acuzată, potrivit unor surse, că ar fi primit mită de la Ovidiu Tender, judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.