Bidoanele de beton de pe Valea Oltului

De câţiva ani trec mereu pe Valea Oltului. Chiar de la începerea lucrărilor m-am întrebat, ce Dumnezeu or fi construind pe aici, undeva nu departe de Brezoi, în margine de defileu. Era vorba de patru bidoane mari de beton. Am crezut că este vorba de nişte rezervoare de combustibil. Avea un soi de logică militară. Ţinem motorina în rezervoarele astea ascunse între munţi pentru a avea rezerve în cazul unui atac militar. Imaginaţie de anii socialismului, de Tratatul de la Varşovia. Ulterior, după încă vreo câteva drumuri mi-am imaginat că se construieşte o rezervă de apă pentru Râmnicu Vâlcea. N-a rezistat nici ipoteza asta. Sunt destule baraje cu apă în aval de Râmnicu Vâlcea. Mai apoi, când au început să le vopsească în portocaliu, am zis că sunt depozite de mărfuri. N-a rezistat nici supoziţia asta. Nu venea şi nu pleca nici un camion. După câţiva ani de trecut pe lângă bidoanele de beton de pe Valea Oltului m-am hotărât. Am oprit şi am încercat să pătrund în incinta care le înconjoară. Nimic. Porţile erau ferecate. Noroc că pe margine au mai supravieţuit două pancarte lămuritoare. Bidoanele de beton de pe Valea Oltului alcătuiau Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia. Proiectul a fost finanţat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, de Consiliul Judeţean Vâlcea, de Consiliul Local Călimăneşti şi de Uniunea Europeană prin Programul de Coeziune. A costat 8.200.000 de euro şi a fost executat de Asociaţia Confort Erbaşu, aşa cum anunţă panourile ruginite şi pe care le puteţi citi şi în fotografiile noastre amatoriceşti.

De patru-cinci ani trec pe lângă această construcţie ciudată şi nefolositoate. Niciodată nu am văzut lume, oaspeţi, turişti, musafiri.

România, în programul de coeziune al Uniunii Europene, se poate mândri cu cele patru bidoane uriaşe de beton care nu sunt bune nici de discotecă. Nu sunt bune nici măcar de consfătuiri politice secrete ale PSD-ului, ale PMP-ului sau ale PNL-ului. N-ar putea fi folosite decât la adăpostit pescarii întârziaţi pe Valea Oltului în zilele ploioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.