×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 19 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:34
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Toată lumea plăteşte
Big Brother Fiscal: ochiul Finanţelor asupra cetăţeanului

Guvernul vrea să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate într-o singură structură intitulată Centrul Național de Informații Fiscale și care urmează să funcționeze în subordinea Ministerului Finanțelor, dar în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Într-o primă etapă, centrul va unifica tot ce înseamnă informații din sistemele financiar-fiscale subordonate MFP, ANAF, Direcții de Finanțe, Comisie Națională de Prognoză.

În ședința de Guvern de săptămâna trecută, Executivul a stabilit printr-un memorandum cum vor funcționa lucrurile începând din septembrie: până în 2020, Centrul de Informații trebuie să interconecteze casele de marcat, să centralizeze sistemul informatic de la Trezoreria Statului, să se ocupe și de introducerea facturii electronice și de centralizarea sistemului de administrare a creanțelor bugetare. Pe hârtie, Centrul de Informații Fiscale ar trebui să simplifice procedurile birocratice legate de fiscalitate și să ofere proceduri electronice simplificate contribuabililor, însă scopul principal îl reprezintă urmărirea și încasarea mai eficientă a taxelor și impozitelor și supravegherea cât mai eficientă a contribuabililor. Asta înseamnă că fiecare cetățean sau firmă va fi monitorizată efectiv prin Centrul Național de Informații Fiscale.

Între abuz și necesitate

Conform unui comunicat emis de Executiv, pe termen scurt 2017-2018, Planul de măsuri include: desemnarea și tratarea Sistemului Informatic al MFP ca infrastructură critică de interes național; elaborarea unei Strategii unitare de dezvoltare și menținere în funcțiune a Sistemului Informatic al MFP; stabilirea necesarului de resurse și alocare de fonduri necesare pentru servicii de menținere și pentru înnoirea etapizată a infrastructurii hardware și software a Sistemului Informatic al MFP; angajare de personal de specialitate TIC la nivel central și local; implementarea mai multor proiecte în curs: Factura electronică, centralizarea sistemului de administrare a creanțelor bugetare. Mai pe înțelesul tuturor, achiziția de echipamente și sisteme software și angajarea de specialiști IT.

Pe termen mediu 2018-2020, acest Centru consolidat administrativ are mai multe obiective, între care: implementarea proiectului de interconectare a caselor de marcat; centralizarea sistemului informatic al Trezoreriei statului și diversificarea serviciilor oferite; implementarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative aplicabile cetățenilor; extinderea utilității și utilizării „Spațiului Privat Virtual“ la nivelul celorlalte instituții publice centrale și locale; furnizarea către cetățeni a informațiilor privind bunurile impozabile luate în calcul la stabilirea obligațiilor fiscale ale acestora, colectate și consolidate la nivelul sistemului informatic securizat „PatrimVen“; a informațiilor privind obligațiile fiscale și nefiscale IMPTAX; crearea și operaționalizarea identității fiscale electronice a persoanei fizice. Pentru a facilita interacțiunea cu statul în ceea ce privește sistemul financiar, fiscal și de asigurări sociale este nevoie de standardizarea sistemelor de colectare a datelor pe bază de formulare electronice utilizate în relația cu cetățeanul; dezvoltarea serviciilor informatice de analiză complexă a masivelor de date pentru urmărirea cheltuirii fondurilor publice, cu accent pe investiții și asigurări sociale; evaluarea impactului financiar al inițiativelor de modificare legislativă pentru venituri și cheltuieli și gestionarea riscurilor în colectarea veniturilor și în execuția bugetară. Mai exact, este vorba despre crearea unei baze de date prin intermediul căreia sunt monitorizați fiscal cetățenii, dar și firmele. Acest lucru ar putea lăsa loc la abuzuri din partea CNIF, care dintr-un singur click ar putea bloca un cont sau constrânge un cetățean care nu și-a plătit o datorie de 10 lei către ANAF.

Anacronicul ANAF

Deputatul Remus Borza a declarat că România se confruntă cu cea mai mare evaziune la TVA din ultimii 20 de ani şi susţine că ANAF este „o instituţie anacronică, ce trebuie reformată din temelii“. „Există acest risc ca ANAF-ul să se ducă peste micul şi onestul contribuabil, pentru că sunt o serie de firme care au imunitate fiscală şi judiciară. Fie că vorbim de multinaţionale sau anumite firme cu statut special. Aici este evaziunea fiscală, pentru că, într-adevăr, avem o reală problemă pe evaziune fiscală, în special la TVA“, a spus Remus Borza.

Implementarea Directivei 1164/2016 şi conectarea caselor de marcat cu registrul electronic al agenţilor economici la serverele ANAF ar aduce mai mulţi bani la buget din colectarea impozitului pe profit şi a TVA. Doar la capitolul TVA există o evaziune fiscală de 40%, cam 7-8 miliarde euro anual. „Ar trebui să implementăm în legislaţia internă Directiva Europeană 1164, prin care să obligăm multinaţionalele să plătească impozit în ţara unde generează venit, respectiv în România. Cei mai mari evazionişti din România sunt firmele străine care controlează 55% din cifra de afaceri a ţării. (…) Concluzia este că firmele străine, cărora noi le-am pus România pe tavă, (…) ne tratează cu dispreţul cuvenit unei ţări bananiere. Românii care au plecat în străinătate cu speranţa unui trai mai bun pentru ei şi familiile lor sunt, de fapt, marii investitori ai României, trimiţând peste 50 miliarde euro din 2007 până acum, în condiţiile în care soldul investiţiilor străine, în aceşti 10 ani de «glorioasă» integrare în UE, a fost de 34 miliarde euro“, a mai afirmat Remus Borza.

Bani aruncați

În 2014, guvernul Ponta a dat o ordonanţă care obliga agenţii economici să îşi conecteze casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF. Tot atunci s-au investit zeci de milioane de euro în infrastructura IT a ANAF. Acest sistem este preconizat să monitorizeze fiecare leu, ceea ce ar duce la diminuarea drastică a evaziunii pe TVA.

Până acum însă, banii au fost cheltuiți degeaba, deoarece chiar cei care au dat legea au refuzat să o aplice. Aplicarea ordonanţei a fost amânată de trei ori – o dată de guvernul Ponta şi două ori de guvernul Cioloş, ordonanţa urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dacă cineva nu va mai decide încă o amânare.
În aceste condiții, sunt însă „firme mari cu imunitate judiciară şi fiscală care îşi permit să facă în România evaziune de sute de milioane de euro (…). O altă măsură care ar trebui luată urgent este reformarea din temelii a ANAF, care este o structură anacronică, ineficientă, superbirocratizată şi conservatoare. ANAF nu are nicio scuză să colecteze atât de puţin. Anul acesta, şi nu în 2020, autorităţile trebuie să-şi propună un grad de colectare de 32% şi, după aceea, în fiecare an, să creştem cu câte un punct procentual, ca să ajungem la circa 35% în 2020. Fiecare procent înseamnă 2 miliarde euro în plus, cu care se pot acoperi multe găuri din buget“, a mai spus Borza.

O nouă formă de a-l supraveghea pe cetățeanul român

Ilie Șerbănescu: „Eu, personal, nu cred în povești. E o nouă formă de a-l supraveghea pe cetățeanul român. În măsura unui om neinformat, pot spune doar că sunt de părere că dacă vor să unifice bazele de date, acesta este un lucru bun. Dacă se adaugă o altă bază de date, mai rău se încurcă lucrurile. După cum știți, poliția are o bază de date, sistemul de sănătate, educația, la fel. Revenind la această structură informatică, se evidențiază datoriile fiecăruia, ceea ce nu e un lucru rău, nu e un atentat la statutul cetățeanului. Încurcăturile se produc dacă există și mai multe baze de date“.

Eduard PascuPublicat Luni, 17 iulie 2017
1464
 | 2
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ilie
+5
Toti smecherii cu BMW si viloice nu platesc niciun leu la stat. Nimeni nu-i intreaba daca au cate legale pentru justificarea banilor investiti. Corb la corb nu-si scoate ochii!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Citadin
+2
La ce intelegere oculta intre platitorii de impozite pe profit carea este functionala si umple alte buzunare decat ale fiscului, nu va iesi nica, degeaba o amanara ei de trei ori, caci daca vor sa eludeze fiscul pot oricum sa faca destule poptiroase justificative, au stiinta si juristi +contabili"specializati"; poate ii prind pe ai maruntei... Eu as da o lege ca firmele pe minus in raportare sa fie automat inchise. Apoi sistemul american. Si asa va fi numai cca 70% in regula.Pt ca e intelegerea a speciala intre investitori si stapanii coloniei! Nus` daca sistemul american de impozitare/raportare face fata si aceleia
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Lili
+10
Pe nenorocitii lui soros, bancile si multinationalele, cum le impozitati? Ca pina acum au fost ..deloc..
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
lili
-4
Ma indoiesc ca va iesi ceva, ANAFul NU vrea reformare!Uite aici pe Cursde guvernare.ro: "Concluziile dure ale BM pe reformarea ANAF: Cronica unui eșec atent supravegheat de la vârful Fiscului. Președintele ANAF Bogdan Stan a lansat zilele trecute o serie de avertismente cu privire la situația incertă a Programului de modernizare al Fiscului român derulat cu sprijinul Băncii Mondiale. Programul de restructurare al ANAF este practic eșuat, iar de acest eșec se fac responsabili toți șefii ANAF de până acum implicați în proiect, inclusiv Bogdan Stan, cel care explică senin că proiectul ”există doar pe hârtie” și care nu își găsește nicio vină pentru asta. Din 2013 Romania a inceput un Proiect de reformare a ANAF cu ajutorul Bancii Mondiale! Lista celor responsabili de acest eșec trebuie însă deschisă de Gelu Ștefan Diaconu, sub mandatul căruia a demarat proiectul și care a insistat, suspect, în primul rând pentru demararea lucrărilor la noul sediu, dar mai ales pentru noul centru de date, pentru care era gata să plătească 3.462,83 euro+TVA pentru un metru patrat a unei construcții în suprafață de 4.028 mp. De precizat: Proiectul cu BM are un credit atașat de 91 de milioane de dolari, din care România a consumat până acum, degeaba, 16,7 milioane euro. bani pe care, în cazul rezilierii contractului, România va trebui să îi dea înapoi. Probabil, din Buget. Concluziile BM la fiecare intalnire cu ANAF: ”Cheltuielile de proiect rămân Scăzute și sunt Intârziate chiar și față Programul REVIZUIT, aprobat de comun acord în august 2016, demonstrând o implementare mai slabă decât cea preconizată." Deci: ANAF nu vrea sa se Reformeze, gasiti pe internet date suficiente! Reformarea ANAF ar pune STOP hotiilor protejatilor ANAF! ANAF vrea sa-si lase protejatii sa fure in continuare Banii publici! Cine-s Protejatii ANAF?! Ghici?!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Citadin @ lili
+5
Stii, cumva? gurita sloboda zi-ne daca ai curajul, dar te du pan la capatul capatului: blazonatii de pretutindeni!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Valahu
+13
Da ! Daca vrem sa avem sanatate(spitale), educatie(scoli), siguranta (politie), administratie publica, armata, ca lumea, trebuie impozitat serios ....mai ales bancile si multinationalele !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Ionut @ Valahu
+1
Din pacate va fi haituit doar simplul cetatean si firmele romanesti atatea cate au mai ramas. Nu vedeti ca nu au curajul sa aplice impozitarea pe CA deoarece nu sunt de acord multinationalele?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 14 minute
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 42 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 23 minute
Simona Halep: Mai am un obiectiv anul acesta
Publicat acum 4 ore şi 52 minute
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 54 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 31 minute