Big Brother şi viitoarele asigurări de sănătate

Noua tehnologie devine mană cerească pentru companiile şi societăţile mutuale de asigurări de sănătate, care găsesc modalităţi de a supraveghea stilul de viaţă al asiguraţilor, propunându-le noi servicii. Însă aceasta poate deschide şi calea către discriminare.

Asiguratorii au început să monitorizeze în timp real caloriile arse de clienţii lor, pulsul şi alte funcţii vitale. Se estimează că până în 2020 numărul acestor aparate va ajunge la 80 de miliarde. Asiguraţii ar putea purta lentile de contact care să le măsoare glicemia, brăţări care să măsoare activitatea vizica, dar şi calitatea aerului din locuinţă. Totul conectat la un smartphone, dar şi la reteaua asiguratorului. Sănătatea conectată la internet începe să redefineasca asigurările de sănătate în Occident, iar în Franţa anumite companii de asigurare au încheiat contracte cu producatorii din IT. În Statele Unite s-au facut deja aceşti paşi şi asiguratorii monitorizează constant igiena vieţii asiguraţilor, premiindu-i pe cei mai responsabili cu reduceri de 15% din prima de asigurare.

Reversul medaliei este că asiguratorii, pe lângă faptul că au acces nelimitat la datele personale ale asiguraţilor, au acum şi un motiv în plus pentru a decide majorarea primelor pentru cei care nu trăiesc sănătos, după preceptele corporatiste ale societăţii de asigurare. Susţinătorii acestor noi metode de apreciere a calităţii vieţii arată că în acest fel ar putrea fi prevenite epidemii sau tendinţe periculoase pentru sănătatea unui individ. Pe de altă parte, traficarea datelor confindenţiale astfel obtinute poate reduce drastic şansele indivizilor de a obţine un loc de muncă, în condiţiile în care stilul lor de viaţă nu este unul extrem de sănătos. Până la urmă, este mult mai eficient ca asemenea informaţii să fie obţinute astfel de potenţialul angajator decât de la companiile ce vând metadate ce arată că potenţialul angajat merge la cardiolog.

Asemenea oferte, scrie presa franceză, vor duce la extremă crearea profilului fiecărui asigurat, mergându-se până la majorarea primelor de asigurare de sănătate pentru cei care refuză să ofere companiei acces la datele despre activitatea fizică depusă. Asemenea persoane vor fi considerate din start ca fiind costisitoare pentru afacerea numită asigurare de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.