Bilanț record al poliției din Norvegia

Polițiștii norvegieni abia dacă folosesc armele din dotare. Un raport al guvernului de la Oslo arată că s-au împlinit deja zece ani de când polițiștii nu au mai împușcat mortal un suspect.

Fapt relevant, în 2011, când psihopatul Anders Breivik a ucis 77 de persoane pe o insulă lângă Oslo, polițiștii au tras un singur foc de armă asupra lui. În 2014, polițiștii au recurs de 42 de ori la gestul de a scoate arma, însă s-au tras doar două focuri, fără ca nimeni să fie rănit.

În Statele Unite lucrurile stau cu totul altfel. Doar în acest an polițiștii americani au ucis 600 de persoane.

În Norvegia, poliția nu pune preț pe armele de foc. De regulă, polițiștii patrulează neînarmați. Polițiștii norvegieni au arme asupra lor doar în situații deosebite.

Și în Statele Unite se dorește ca tactica poliției să se modifice și agenții să pună un accent mai mare pe comunicarea cu cetățenii. O problemă mare este însă lipsa încrederii în polițiștii americani, scrie Newsweek.

Sociologul Guomundur Oddsson declară pentru publicația Tech Insider că norvegienii au mare încredere în polițiști, iar aceasta este explicația principală pentru rata redusă a violenţei în țara scandinavă. ”Încrederea este un mecanism foarte puternic de control social informal. În țările mici, omogene etnic, ca Norvegia, construirea încrederii este simplă. Oamenii au un sentiment de apartenență pronunțat, pentru că seamănă între ei fizic și au confesiuni religioase similare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.