Bilanțul Guvernului Ponta, făcut de români din diaspora

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) acuză Guvernul Ponta, la trei ani de la preluarea puterii, că niciuna dintre doleanțele românilor din afara țării nu a fost ascultată.

FADERE precizează, într-un comunicat transmis Cotidianul.ro, că imediat după ce Guvernul Ungureanu a căzut și Victor Ponta își forma echipa de guvernare, federația a trimis o scrisoare către noul prim ministru în care l-a informat cu privire la problemele cu caracter general pe care românii din diaspora le au, iar după trei ani de guvernare „nici una dintre doleanțele românilor din afară granițelor „nu au fost ascultată”. „Mai mult de atât, situația românilor din diaspora este mai rea ca acum 3 ani”, susține federația.

Federația Asociațiilor de Români din Europa a făcut o analiză a fiecărui punct prezentat atunci și ce s-a realizat în cei 3 ani, în opinia sa.

„1 Am cerut atunci ca Prim Ministrul Victor Ponta să se întâlnească cu liderii statelor unde sunt comunități mari de români și să discute despre abuzurile pe care aceste guverne le exercită împotriva românilor care locuiesc în țara lor. Astăzi aproape toate țările europene care au comunități mari de români au dat Legi la marginea Directivelor Europene, dar care discriminează românii*. De exemplu: Conform Tratatului Uniunii Europene, orice cetățean UE. care dorește să locuiască sau să lucreze în alt stat va obține imediat drept de ședere și de muncă în țara respectivă. Astăzi, daca ești român și dorești să locuiești în Spania, trebuie să ai 4900 euro și o asigurare privată de minim 1 an. Un român care emigrează în Spania sau Italia ca să lucreze, dacă ar avea 4900 euro, probabil nu ar mai emigra.

2 Am cerut atunci să fim reprezentați în Parlamentul României cu un număr de parlamentari care să fie direct proporțional cu numărul românilor din diaspora. După trei ani nu avem nici un semnal că majoritatea parlamentară care susține guvernul ar echilibra numărul parlamentărilor pentru diaspora.

3 Cu privire la dreptul de a vota, am cerut cu acea ocazie secții de vot suficiente. Am cerut și implementarea unei forme de vot (prin corespondența și electronic) care să asigure dreptul la vot și celor care locuiesc în comunități foarte mici și la distante foarte mari de secțiile de vot.

În cei trei ani care au trecut am fost martori la cea mai dramatică experiență de vot din istoria diasporei. Secții de vot insuficiente, oameni în ploaie la cozi și de 8 ore, secții de vot închise cu mult înainte de ora legală, români bătuți de politiile europene pentru că își cereau dreptul la
vot…

4 În urmă cu 3 ani, mai ceream și scăderea taxelor consulare cu 30%. Ca un gest electoral, exact înaintea alegerilor prezidențiale Guvernul României a scăzut câteva taxe, dintre cele nefolosite de români însă nu s-au atins de taxele cele mai mari și mai frecvent folosite.

5 Am cerut repatrierea românilor decedați în afară țării pentru care familiile nu au avut bani ca să-i repatrieze. După trei ani numărul acestora este mai mare și la toate cererile familiilor îndurerate Guvernul a răspuns că nu are bani alocați pentru așa ceva. În ciuda acestui fapt românii din diaspora au continuat să trimită bani în țară ajutând pe cei de acasă iar prin impozitarea acestor bani ajutând Guvernul României.

6 Am tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România erau în jur de 80 000 de copii care au cel puțin un părinte în străinătate. Copii care în majoritatea cazurilor au probleme de comportament din cauza lipsei părinților. Am cerut atunci Guvernului să realizeze proiecte de sprijinire a acestor copii. Până în acest moment nici un proiect în sprijinul lor nu a fost
implementat, iar numărul acestor copii a atins cifra de 85 000.

7 Am prezentat și situația alarmantă pe care țiganii români o creează în unele țări europene prin faptul că ocupă parcuri publice, sau terenuri private, profită de serviciile sociale din unele țări și creează delicte care au ca repercursiune înrăutățirea imaginii românilor și României. Am cerut guvernului să implementeze proiecte de integrare a acestor cetățeni români, în care să fie găsite punctele lor forte ca muzica, meșteșugul…etc și să fie ajutați să se dezvolte și să se integreze.

Astăzi în Europa sunt și mai mulți țigani care cerșesc, fură și stau pe spatele serviciilor sociale aducând implicit un prejudiciu românilor care lucrează cinstit.

8 Nu în ultimul rând ne-am exprimat dorință acum 3 ani ca domnul Victor Ponta să creeze o echipă care să guverneze în așa fel încât românii să nu mai părăsească țara și dacă va fi posibil un mare număr dintre cei care sunt plecați, să se întoarcă.

După trei ani numărul românilor nu numai că nu a scăzut dar chiar a și crescut. Cel mai mult se vede în țările din nordul europei unde numărul lor aproape că s-a dublat. Chiar și în țări că Spania care sunt foarte afectate de criză economică numărul românilor a crescut considerabil”, sunt concluziile federației după trei ani de guvernare Ponta.

„În încheiere domnule Prim Ministru, va rugăm: guvernați și pentru noi. Românii din afara granițelor își iubesc țara și sunt alături de ea. Au demonstrat-o la ultimele alegeri prin gesturi eroice și o demonstrează zilnic și prin banii trimiși acasă”, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE, citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.