Bilderberg 2014, din nou în numele democraţiei şi interesul capitalismului

Membrii Grupului Bilderberg s-au reunit, în perioada 31 mai-1 iunie, la Copenhaga. Ca întotdeauna, întâlnirea Bilderberg a stârnit controverse, din cauza secretului care învăluie discutiile. Potrivit listei obţinute de jurnalişti, în acest an aproape toţi participanţii la reuniunea din Copenhaga au venit din America de Nord şi Europa de Vest, cu două excepţii: Turcia si Ungaria.

Din partea Ungariei a fost prezent la reuniunea Bilderberg fostul premier tehnocrat Gordon Bajnai (2009-2010). Bajani, ultimul premier al Ungariei înainte de venirea la putere a lui Viktor Orban, a încercat să revină la putere în fruntea partidului “Împreună 2014”, formaţiune care nu a reuşit însă să obţină decât trei locuri în parlamentul de la Budapesta şi niciun mandat in PE. Bajani a renunţat la mandatul său de deputat la Budapesta cu doar câteva zile înainte de a participa la reuniunea Bilderberg. El rămâne însă unul dintre rivalii politici importanti ai lui Viktor Orban.

Potrivit informaţiilor “semi-oficiale” obţinute de jurnaliştii care urmăresc constant acest eveniment, pe agenda Bilderberg 2014 a stat în principal construirea pieţei comune trans-atlantice, problema revirimentului naţionalismului în Europa (indicată cel puţin de rezultatele alegerilor europene), evoluţia puterii economice chineze, dar şi dosare sensibile de maximă actualitate, precum Ucraina.

Alături de preşedintele comitetului Bilderberg, Henri de la Croix de Castries (CEO al AXA), printre participanţi s-au aflat capete încoronate (regina Sofia a Spaniei), personalităţi importante din industria petrolieră (preşedintele Royal Dutch Shell şi cel al BP), membri ai comunităţii de informaţii şi ofiteri de rang înalt (şeful spionajului britanic, fostul şef al CIA David Petraeus), secretarul general NATO, reprezentanţi ai sistemului bancar (Deutsche Bank, directorul Goldman Sachs, preşedintele National Bank of Greece (banca comercială), guvernatorul Bank of Canada, un membru al board-ului Băncii Centrale Europene), directorul FMI Christrine Lagarde, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, reprezentanţi ai unor mari publicaţii şi strusturi media (The Economist, Financial Times, Le Monde, Axel Springer).

Ca în fiecare an, aşa cum a spus-o jurnalistul de investigaţie Frederic Charpier, reuniunea Bilderberg îşi doreşte, înainte de toate, să încurajeze coordonarea dintre SUA şi Europa, “în numele principiilor democratice, dar şi în interesul capitalismului”.

Cât priveşte teoriile conspiraţiei, rămân cuvintele vicontelui Etienne Davignon (cel care a vizitat recent România), fost preşedinte al comitetului Bilderberg : “Este inevitabil, dar la ce bun? Mereu au fost oameni care cred în teoriile conspiraţiei…Când oamenii vorbesc despre noi ca despre un guvern mondial secret îmi spun că, dacă am fi acest guvern, nu am avea de ce să fim mândri.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.