Binomul s-a născut la Cotroceni şi tot acolo moare

Două judecătoare de mare ţinută şi credibilitate, reprezentînd două asociaţii profesionale, UNJR şi AMR, respectiv Dana Gîrbovan şi Andreea Ciucă, s-au adresat preşedintelui României, pentru ca în şedinţa CSAT din 31 ianuarie să decidă declasificarea tuturor documentelor „prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor“. Povestea colaborării între SRI şi DNA pentru o mai mare eficienţă în „cîmpul tactic“, adică în justiţie, a devenit faimoasă. Această stranie cooperare „legalizată“ ilegal în CSAT a devenit subiect de presă, de investigaţii, de umor şi, mai ales, de exemplu pentru o democraţie cu trăsături de regim totalitar. Căderea lui Florian Coldea şi a întregii sale echipe a intensificat dezbaterea protocoalelor de colaborare DNA – SRI. Iată ce scriu cele două judecătoare în scrisoarea lor către Klaus Iohannis:

„Vă solicităm ca în cadrul şedinţei CSAT, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2017, să includeţi pe agendă şi declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor.

În baza acestor hotărâri CSAT, relaţiile de colaborare interinstituţionale între serviciile de informaţii şi organele de urmărire penală s-au materializat în încheierea unor protocoale clasificate şi constituirea unor echipe mixte ce nu îşi găsesc suport în cadrul legal actual.

În condiţiile în care subiectul este unul de un vădit interes public, fiind vorba de înfăptuirea justiţiei, păstrarea secretă a acestor hotărâri nu face altceva decât să alimenteze spaţiul public cu suspiciuni ce erodează încrederea în instituţiile statului.

România este stat de drept, iar o caracteristică a statului de drept este că normele legale sunt publice pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât implică şi actul de justiţie. Cât timp aceste hotărâri ale CSAT şi protocoalele dintre serviciile de informaţii şi Parchete nu sunt publicate, pentru ca fiecare cetăţean să ştie ce conţin, încrederea în justiţie nu va fi recâştigată“ – Dr. Andreea Ciucă (AMR) şi Dana Gîrbovan (UNJR).

Cele două judecătoare se referă la protocolul SRI – DNA şi SRI – PICCJ, care a produs cele mai mari perturbări în actul de justiţie. Dar protocoale mai mult sau mai puţin asemănătoare au fost semnate şi cu alte instituţii ale statului. Cu ANAF, de pildă, în cadrul căruia a fost transferat un număr important de ofiţeri SRI, tot în baza unui ordin al CSAT din anul 2010.

După ştiinţa noastră, Traian Băsescu şi Florian Coldea, în cei 10 ani de regim (mai ales în al doilea mandat) au pus la cale aproximativ 40 de asemenea protocoale între SRI şi diverse instituţii ale statului. Vă daţi seama cît de mult s-au extins activitatea, influenţa şi controlul SRI, dacă şi DGIPI (serviciul secret al MAI) a fost infestată şi preluată sub acoperire tot de SRI, tot cu ştiinţa celor doi (Băsescu şi Coldea).

Tot sistemul de protocoale (atît de periculos pentru statul de drept) reprezintă măsuri organizatorice şi extinderi de atribuţii fără acoperire legală, CSAT neavînd competenţe în materie de legiferare.

Traian Băsescu a folosit CSAT pentru a introduce decizii pe care Parlamentul nu le-a dezbătut şi nici aprobat vreodată. În fapt, mecanismul cu iz diabolic, de poliţie politică, construit de Traian Băsescu şi Florian Coldea, a vizat o extindere a controlului serviciilor secrete asupra tuturor domeniilor. La un moment dat, unitatea cu specific economic din SRI a produs documentare despre afacerile demnitarilor din România. Cu timpul, au apărut dovezi ale prezenţei SRI în direcţiile de cadastru, la serverele companiilor de telecomunicaţii, în penitenciare şi pe te miri unde. Aşa au gîndit Traian Băsescu şi Florian Coldea supravegherea informatică a statului de drept.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.