Birchall: Numărul persoanelor achitate a crescut semnificativ

Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanţe a crescut semnificativ în 2016, faţă de 2015, de la 35 la 74, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, la bilanţul DNA, adăugând că e convinsă că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei.

„Remarcăm faptul că din inculpaţii trimişi în judecată în anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflectă o aplecare a procurorilor anticorupţie pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, aşa cum este răspunderea penală a persoanei juridice. Conform aceluiaşi raport, constatăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016, semnificativ faţă de 2015. De la 35 în 2015, la 74 în 2016. Suntem convinşi că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei”, a spus Birchall.

Ministrul a anunțat totodată joi că a transmis spre avizare cererea DNA de suplimentare a schemei de personal.

„Combaterea eficientă a corupției presupune resursă umană, procurori, ofițeri și agenți de poliție judiciară, personal auxiliar, specialiști, care să poată face numărului mare de cauze de o complexitate deosebită. Ministerul Justiției a sprijinit și în 2016 DNA în sensul adoptării schemei de personal prin suplimentarea unui număr semnificativ de posturi. Vă aduc astăzi o veste bună, în aceste zile, am transmis pe circuit, spre avizare, solicitarea dumneavoastră existentă încă de la începutul anului 2016, motivată de suplimentarea schemei de personal având în vedere necesitatea asigurării suportului tehnic în investigarea cauzelor de competența DNA urmare a adoptării OUG 6/2016 vizând, printre altele, măsuri pentru executarea de supraveghere tehnică”, a precizat Ana Birchall,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.