Biriș: ANAF omoară cu bună ştiinţă contribuabilii corecţi

Reprezentanţii industriei de gambling s-au arătat revoltaţi, ieri, faţă de acţiunile pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le derulează în ultima perioadă, la casele de pariuri.

Prezenţi la Conferinţa „Fiscalitatea şi contabilitatea activităţilor de organizare de jocuri de noroc în context european şi românesc”, organizată de ziarul BURSA, aceştia au subliniat că ANAF aplică greşit legea, obligând societăţile de pariuri să plătească impozitul minim pe profit de 5% din totalul încasărilor, fără să excludă premiile plătite jucătorilor.

Inspectorii ANAF efectuează „un val de controale fără precedent”, potrivit surselor citate, care va conduce la falimentul tuturor companiilor vizate. În cadrul acestor controale, ANAF a recalculat impozitele pe ultimii cinci ani.

Avocatul Gabriel Biriş, partener la Biriş Goran, este de părere că Fiscul „face un mare abuz”, aplicând greşit legislaţia existentă.

Casele de pariuri au o lege specială, care le interzice să păstreze mai mult de 40% din încasări, subliniază domnia sa, întrebând, retoric: „Cum să existe o lege a Parlamentului (Codul Fiscal – art. 18 -, cu privire la impozitul minim, invocat de ANAF) care să te oblige să plăteşti un procent din ceva pe care altă lege te obligă să nu ţii? Este o fractură logică. De ce porneşte ANAF o acţiune al cărei rezultat scontat este evident că nu va fi atins? (…) Ar însemna ca toate casele de pariuri să vină cu bani de acasă ca să ţină domeniul, care devine insolvabil, pentru că este clar că toate companiile vor intra în insolvenţă. (…) ANAF omoară cu bună ştiinţă contribuabilii corecţi. Este un război al autorităţilor statului împotriva companiilor care până acum şi-au plătit impozitele şi taxele”.

Recent, Anchidim Zăgrean, vicepreşedintele ROMBET, ne-a explicat: „Acum, inspectorii de la fisc au calculat, pe cinci ani în urmă, impozitul pe profit, considerând că acesta trebuie să fie 5% din valoarea totală a încasărilor, ceea ce a condus la sume astronomice, de zeci de milioane de lei pentru fiecare şi la blocarea conturilor în cazul companiilor la care au fost efectuate controale.

În aceste condiţii, organizatorii nu-şi mai pot continua activitatea, deoarece orice sumă încasată în cont este blocată”.
Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers, subliniază că articolul 18 din Codul Fiscal devine inutil şi este chiar o ameninţare „nucleară” la adresa sectorului.

Domnia sa consideră suspecte aceste controale, mai ales în contextul în care ele sunt efectuate cu doar câteva săptămâni înainte ca, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (1 ianuarie 2016), pariurile să fie eliminate de la plata acestui impozit minim.

Până acum, companiile au plătit 5% pe suma obţinută din diferenţa dintre încasări şi plăţi, iar ANAF va calcula, în cadrul controalelor, că are de încasat o sumă de plată de circa 100 milioane euro, estimează domnul Liviu Popovici, preşedintele Romanian Bookmakers, precizând că statul va colecta, însă, foarte puţin.

Potrivit domniei sale, acum, o parte din companii au conturile închise, altele sunt foarte aproape de decizia de impunere, iar la alte societăţi se află în derulare inspecţia fiscală.

Doru Gheorghiu a adăugat că modul în care sunt recalculate impozitele de către ANAF vine în contradicţie cu legea, dar şi cu practica europeană, urmând să aducă toate companiile în faliment.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.