Biserica cipriotă, gata să-şi pună averea la dispoziţia statului

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiecopul Chrysostomos al II-lea, a declarat că este gata să pună la dispoziţia statului averea bisericii, pentru ca astfel să nu mai fie necesară taxarea depozitelor bancare din Cipru. Preşedintele Nicos Anastasiades a declarat că biserica este gata să-şi ipotecheze bunurile şi să investească în obligaţiuni guvernamentale.

Măsura, impusă de statelele euro şi FMI, este o condiţie pentru acordarea unui împrumut de 10 miliarde Ciprului. Marţi seara, Parlamentul de la Nicosia a respins însă naţionalizarea parţială a depozitelor bancare, cu 39 de voturi împotriva şi 19 abţineri. Niciun deputat nu a votat pentru planul propus de UE şi FMI.

„Întreaga avere a Bisericii este la dispoziţia ţării (…) astfel încât să putem sta pe propriile picioare şi nu sprijiniţi de străini”, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, după ce s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu preşedintele ţării.

Nu se cunoaşte exact care este valoarea totală a activelor deţinute de Biserică. Se ştie însă că Biserica este un acţionar important al celei de-a treia mari bănci a ţării, Hellenic Bank.

Arhiepiecopul Chrysostomos ar putea cere şi sprijinul Patriarului rus Kirill în negocierile pentru primirea unui sprijin financiar din partea Moscovei, anunţă agenţia elenă de presă Romfea. Chrysostomos a criticat de mai multe ori UE şi FMI, acuzând că aceste organizaţii doresc să pună mâna pe rezervele de gaze naturale recent descoperite în platoul continental cipriot. Şi Rusia este interesată de aceste rezerve. Gazprombank a propus Ciprului un ajutor financiar, în schimbul licenţelor de exploatare a zăcămintelor de gaz.

Un plan B pentru colectarea de către stat a celor 5,8 miliarde de euro ceruţi de UE şi FMI din partea Ciprului prevede o posibilă naţionalizare a fondurilor de asigurări sociale ale instituţiilor statului. Se consideră că în aces mod, Ciprul ar putea obţine 3 miliarde din cele 5,8 miliarde necesare.

Pe de altă parte, preşedintele cipriot a avut o convorbire telefonică cu omologul rus Vladimir Putin, marţi seara, după respingerea planului de împrumut propus de UE şi FMI. Persoanele fizice şi juridice din Rusia deţin aproape 30 de miliarde de euro în băncile din Cipru şi ar fi principalele vizate de taxarea depozitelor. Cele 30 de miliarde reprezintă aproape jumătate din totalul depozitelor bancare şi depăşesc cu mult PIB-ul Ciprului.

În timp ce la Nicosia deputaţii votau împotriva planului UE şi FMI, ministrul cipriot de Finanţe, Michael Sarris, se afla la Moscova, unde discuta cu omologul rus Anton Siluanov. Pentru moment, Ciprul cere prelungirea până în 2021 a perioadei de rambursare a unui împrumut de 2,5 miliarde de euro oferit de Rusia în 2011, precum şi reducerea dobânzii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.