×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 15 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 18:34
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Dosar Cotidianul
Biserica Evanghelică, mare jucător imobiliar
Şcoala din Netuş, care este de închiriat
Şcoala din Netuş, care este de închiriat

Mii de imobile au fost retrocedate către Biserica Evanghelică și către Forumul Democrat al Germanilor din România. Atât de multe, încât în județul Brașov există un deficit de peste 600 de hectare față de cât s-a cerut pentru retrocedare. Foştii proprietari vor fi despăgubiți. Unele clădiri retrocedate au fost vândute. Printre acestea se află și multe școli.

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, a militat din 2012 până în prezent pentru recuperarea patrimoniului fostului Grup Etnic German din România. Forumul devine, prin sentința civilă 2790 din 28 mai 2007 a Judecătoriei Sibiu, succesorul Grupului Etnic German din România, o organizație catalogată ca fascistă. După apariția „restitutio ad indegrum“ prin modificarea, în 2008, a Legii 10/2001, deputatul pune presiune periodic pe Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în vederea recuperării imobilelor.

Casa de cultură din Netuş, judeţul Sibiu

Interpelare după interpelare

În urma fiecărei interpelări de la tribuna Parlamentului, președintele ANRP, George Băeșu, formulează un răspuns scris. La una dintre interpelări în ceea ce privește imobilele revendicate de Biserica Evanghelică din România, George Băeșu răspunde, pe 19.11.2015: „Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 94/2000 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, republicată, Biserica Evanghelică CA din România a depus la secretariatul tehnic al Comisiei Speciale de Retrocedare 1.133 de cereri de retrocedare. Dintre acestea, 561 au fost soluționate, iar 572 se află în curs de soluționare“.

Tot atunci, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților a transmis Parlamentului și un răspuns în care arăta că Forumul Democrat al Germanilor din România, în calitate de reprezentant al minorității germane, a depus, în temeiul OUG 83/1999, la Comisia specială de retrocedare, 136 de cereri. Dintre acestea, au fost soluționate 127, iar alte nouă sunt în curs de soluționare.

Recuperările începuseră însă de ani buni. În 2007, presa atrăgea atenția că, în urma retrocedărilor, reprezentanții Bisericii Evanghelice au început să scoată la vânzare imobilele primite: școli, cămine culturale sau locuințe. În orașe precum Sibiu, clădirile Bisericii sunt scoase la închiriere pe sume mari și perioade lungi.
Potrivit agenților imobiliari sibieni, creșterea chiriilor din centrul istoric al Sibiului se datorează politicii imobiliare duse de Biserica Evanghelică. Pe site-ul Districtului Evanghelic Sibiu, din cele șase secțiuni, una este dedicată exclusiv domeniului imobiliar. În prezent, reprezentanții sibieni ai Bisericii Evanghelice scot la vânzare sau închiriere patru clădiri. Valoarea acestora nu este însă foarte mare, din cauza localităților retrase în care sunt situate. Adevăratele afaceri se fac în centrul Sibiului, pe strada Nicolae Bălcescu, spre exemplu, unde și președintele Iohannis avea două imobile.

Fosta biserică din Veseud, judeţul Sibiu

„Fiecare comunitate evanghelică stabilește ceea ce face cu proprietățile pe care le deține. Clădirile retrocedate sunt analizate, după care se decide soarta lor“, declara Friedrich Gunnesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

În Sibiu, spre exemplu, Biserica Evanghelică nu a vândut până acum niciunul dintre imobilele care i s-au retrocedat, toate fiind închiriate. „Potrivit legii, cei care redobândesc astfel de imobile sunt obligați să le păstreze destinația timp de cinci ani. După care pot face orice cu respectivele clădiri, sunt în deplina lor proprietate. Este prima oară când aud că se vând școli în România“, declara fostul șef al ANRP Ingrid Zaarour, pe atunci membru PNL, ca și actualul președinte Klaus Iohannis.

Eduard PascuPublicat Vineri, 17 februarie 2017
3452
 | 17
 | 21
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
CONTESTATARUL
+5
TOATE Liftele Dreacuu' au intrat in CASA NOASTRA si acum ne dau AFARA ...
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Autoflagelatu
+3
Bun, astept si serialul despre restituirile catre sekuristi !
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
+5
E ca in bancul cu statuia : statu' ia tot.
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Dan
+9
Ca le-au recuperat (totusi,in virtutea unor legi ,prin hotarari judecatoresti ) e una;dar de ce trebuie sa li se plateasca chirii si sa investeasca statul roman bani in ele (vorbesc de scoli,spitale si alte cladiri de interes public),sa tina copiii,bolnavii in niste cladiri foarte vechi,insalubre si igrasioase ,uneori chiar periculoase ,in loc sa relocheze aceste institutii in cladiri care nu se fie obiectul unor dispute ? de ce (mare indrazneala sa te gandesti la asa ceva in vremurile noastre,dar ,ma rog,avem dreptul sa visam)aceste sume (chiriile+alte cheltuieli-lumina,caldura etc) sa se constituie in fonduri pentru construirea unor scoli,spitale etc.noi?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Matei
+7
Faptul ca sunt restituite bunuri le proprietarilor legitimi este justificat. Cred insa ca aceasta restituire (in unele cazuri « in integrum ») este bizara pentru acest moment, tinand cont de situatia economica a Romaniei. Tari cu o pozitie cu mult superioara (Frabnta, Italia, etc.) nu au nici o intentie de a proceda precum Romania, iar pana astazi nu am auzit ca ar fi acuzate. Fara de sustinere economica, dezindustrializata, cu o agricultura « ousa pe butuci », cu toate resoursele spoliate, indatorata pana peste cap, in care jumatate din forta de munca a fost nevoita sa emigreze pentru a supraietui, fiind nevoita din lipsa de mijloace sa inchida spitalele si sa ii abandoneze pe cei bolnavi, batrani si saraci, cei ce conduc Romania au ales sa se separe si de ultimele bunuri ce mai asigurau de bine de rau functionalitatea statului. Pe cand nimicire finala ?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Hamurabi
+16
Raspuns unuia.Biserica ortodoxa romana nu a cedat Legiunii si Garzii de Fier proprietatile.De asemenea nici un roman nu a cerut ca Legiunea lui Codreanu sa fie repusa in drepturi ca partid fascist cum au facut Frontul democrat german din Romania.Toti legionarii au fost macelariti de comunisti pe cand sasii au pactizat cu reprezentantii rusilor si din nazisti au intesc ca gerr Iohannis cel batran era in spilhozeni si defila pe strazi pentru exterminarea nearienilor.Dupa instalarea comunismului a devenit secretar de partid comunist si fiul,Iohannel Wernerel secretar UASCR si secretar BOB l a liceul german.Acum s-a terminat cu oranduirea de trista amintire care l-a maritat cu fata cojocarului Ceausestilor si o dam wernereste iar pe fascism.Toti nemtii sasesti si bisericile lor AU ADERAT DE BUNA VOIE SI AU FOST MANDRI CA ERAU NAZISTI.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
care-i diferenta?
+3
dar biserica ortodoxa romana nu lupta sa-si recupereze terenurile, padurile?
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL @ care-i diferenta?
+4
Pai ASTEA sunt ALE NOASTRE, ale Romanilor ... Si RAMAN in Mainile "Boborului" ... :) TOT ce au construit - AICI Alte Neamuri "ALESE", auto- ALESE (Unio TRIUM Nationum") prin CRIMA Sistematica in contra ROMANILOR, profitand ca de la 106 AD ROMANII au fost in permanentza DISTRUSI de Alte Neamuri RELE, Migratoare si Ungurii, Sasii, Secuii NE au prins dupa Anul 1000 SLABITZI - a fost construit cu MUNCA si VIETZILE Romanilor ... EXACT ca in filmul ALIEN ... :) S-AU BAGAT cu lipsa de rusinare a Turanicului in TERITORIUL NOSTRU, au OBLIGAT sa treaca la Catolicism pe BOIERII Romani si i-au maghiarizat. Am GRESIT GRAV dupa 1918, aratandu-le STRAINIOR RAI cu Autohtonii INTZELEGERE. In partea de Romanie LASATA Ungurilor pana la TISA dupa 1918 erau 250 000 de ROMANI ... ACUM daca mai sunt ... 25 000. Si TOTI cu numele POCITE, cu ortografie maghiara. Ia sa ne GAND-im CE ne faceau NOUA, Ungurii daca situatia era INVERSA ? Eram micsoratzi NUMERIC de ZECE ori , vorbeam ROMANA in familie si ne scriam NUMELE in Limba si Ortografia MAGHIARA. TREBUIA sa facem ca UNGURII : sa clamam ca le DAM Drepturi si sa NU le fi dat ...
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
gmbplay
-7
Aceste proprietati au fost ale cetatenilor de etnie germana sau romana sau ale bisericii evanghelice?Daca s-au retrocedat la fostii proprietari este foarte bine.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Roman Simplu
+42
Toleranta noasträ este exploatatä sistematic. Dacä intelegeti limba germanä, dati cäutare pe youtoube despre" Siebenbürgen Sachsen". O sä vä ingroziti de mistificäri, minciuni, prezentäri elogioase, suprematie in orice, manipuläri. Domnilor, veti intelege cum niste hoti, strigä la alti hoti, cä Romanii sunt hoti. Ungurii spun cä Ardealul e al lor, sasii se trezesc din criza identitarä si afirmä cä ei prin härnicia lor au construit, format si apärat Ardealul de "hoardele migratoare". Romanii lasä sä treacä de la ei. "Afarä plouä!" Plouä tare spre noi!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Dan @ Roman Simplu
+6
Daca nu ne intereseaza (nici macar pe cei care ar avea obligatia sa faca lumina in aceste realitati) istoria si documentele....acolo se afla argumente si dovezi despre cine au fost cu adevarat cei care au asudat si s-au jertfit pentru ca sa se mandreasca altii azi ;de ce nu apar astfel de materiale (intr-o forma mai accesibila decat tomurile destinate specialistilor)si in privinta prezentei decisive a romanilor din Transilvania in viata provinciei?sunt atatea documente,de ce nu se fac cunoscute?de la intelegerile locuitorilor unor orase ca sa nu permita romanilor sa cumpere proprietati,pana la legi care ii obligau pana si ce incaltari pot purta si in ce culoare sa-si vopseasca locuintele,documente privind contributiile lor la finantele provinciei(si nu numai),documentele privind situatia lor de la Curtea Imperiala (scrisorile si jurnalul de calatorie al lui Iosif al II-lea,raportul trezorierului,contele Clary,documentele diferitelor conscriptii),documentele privind rascumpararea de catre statul roman-prin despagubiri-a diferitelor bunuri etc;poate ca -daca ar cunoaste aceste lucruri-cei care fac/aplica legile ar gandi altfel cand e vorba de averea noastra
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
De la Nistru pân' la Tisa...
+27
Incercați să vorbiți și cu cei care au locuit în Sibiu în aceste clădiriri retrocedate, fie ca și chiriași fie cumpărători de la Statul român prin Primăria Sibiu, să vedeți ce au pățit. Cumpărători al unor apartamente în case din orașul vechi, care ca să poată fi vândute au necesitat dovada că ex proprietarii, cetățeni germani, au depășit termenul până la care puteau cere restituirea în natură, și care s-au trezit la zece cinsprăzece ani de la cumpărare în stradă clădirea fiind retrocedată de Primăria Sibiului. Detest această mod de exprimare, dar adevărul este că dacă ar zgândări cineva rahatul s-ar vedea ce tare pute.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 11 ore şi 6 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 21 ore şi 48 minute