Biserica Ortodoxă Bulgară are un nou patriarh

Neofit, mitropolitul oraşului Ruse este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Neofit a câştigat duminică 94 dintre voturile delegaţilor la Adunarea Naţională Bisericească. Pe locul doi s-a situat Gavrail, mitropolitul Loveciului. Ceremonia de întronizare va are loc duminică după-amiază la catedrala Sf. Alexandăr Nevski, în prezenţa preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev, a multor reprezentanţi ai elitei politice, precum şi a multor oaspeţi din celelalte biserici ortodoxe.

Născut în 1945 la Sofia, Neofit a studiat la Sofia şi la Moscova, în anul 1975 a devenit monah la Mănăstirea din Troian. În anul 1994 a devenit mitropolit de Ruse.

Potrivit Comisiei pentru studierea arhivelor fostei Securităţi de stat, Neofit a colaborat cu serviciile secrete comuniste, sub numele de cod Siemonov. O mare parte din dosarul lui de agent a fost distrus, fiind păstrat un singur act din care însă nu reiese în ce a constat activitatea lui de colaborator.

Fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, s-a stins din viaţă la 6 noiembrie 2012, la doar câteva zile după ce împlinise vârsta de 98 de ani. Maxim a fost şi patriarhul care a rămas cel mai lung timp în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare de la înfiinţarea ei în urma cu 12 secole. Întronizat pe 4 iulie 1971, Maxim a condus biserica în unii dintre cei mai grei ani de existenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.