Biserica Reformată protestează după condamnarea la închisoare a unui deputat UDMR

Biserica Reformată protestează vehement la adresa unor decizii ale instanţelor de judecată, care au dus la renaţionalizarea unor proprietăţi şi condamnarea la închisoare, cu suspendare, a deputatului UDMR Marko Attila.

Atilla a restituit, pe vremea când era secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, un imobil situat in municipiul Sfântu Gheorghe, judetul Covasna, Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discutie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Curtea de Apel Ploieşti a decis miercuri condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a deputatului şi renaţionalizarea imobilelor.

„Azi, s-a destrămat credința noastră de 25 de ani în statul de drept, când la Curtea de Apel din Ploiești s-a pronunțat sentința nedreaptă privind clădirea Colegiului Reformat Székely Mikó din Sfântu Gheorghe – imobilul fiind renaționalizat abuziv de la Episcopia Reformată din Ardeal. Prin această decizie, statul român a semnalat membrilor Bisericii Reformate din România, membrilor comunităților minoritare în România că nu au drepturi egale cu majoritatea din această țară. Declarăm că nu dorim să fim cetățeni de mâna a doua și cerem statului să afirme drepturile minorităților religioase și naționale. Nu dorim să ajungem la soarta sașilor care au devenit cetățeni de calitatea a doua, comerciabili prin voința și permisiunea statului”, se arată într-un comunicat protest al Bisericii Reformate, transmis site-ului stiripesurse.ro.

Conducerea Eparhiei Reformate din Ardeal consideră că trebuie regândită relația Bisericii Reformate cu statul român. Astfel, pentru 29 noiembrie s-a convocat o ședință extraordinară a Eparhiei la Biserica din Orașul de Jos (Biserica cu două turnuri) din Cluj-Napoca, începând cu ora 11, unde se va analiza situația creată și se va stabili direcția acţiunilor viitoare.

Vicepremierul ungur Zsolt Semjen: „Renaţionalizarea unor proprietăţi restituite unor organizaţii ecleziastice sunt inacceptabile”

Gestul Bisericii Reformate vine la o zi după ce vicepremierul ungur Zsolt Semjen a declarat că Guvernul ungar s-a declarat „şocat” să afle că Marko Attila, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate.

„Eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile”, a declarat Semjen, citat de pagina electronică a agenţiei Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.