×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:25
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
La Alba Iulia, în Micești se găsește Arca Noetica
Biserica ridicată în spiritul arhitecturii moderne

Un volum publicat în acest an, „Arca Noetica de la Alba Iulia“ (Parohia Ortodoxă Română „Cartier Nou II“, Alba Iulia), surprinde fațetele uneia dintre cele mai impresionante întreprinderi arhitecturale din România. Biserica „Sfinții Mucenici Brâncoveni și Sfinții Ioani“ de la Alba Iulia se impune de la prima vedere și invită la meditație asupra formelor în care credința se întâlnește astăzi cu societatea și cu formele actuale de creație.

Construcția bisericii ridicate în Micești (localitate integrată acum de orașul Alba Iulia) a durat un deceniu (2005-2015), dar ideile întâlnirii dintre arhitectura contemporană și spațiul sacru erau deja formulate pentru arhitectul Dorin Ștefan de la începutul anilor 2000, când a participat la concursul BOR pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Într-un interviu publicat la acea vreme, explica pentru revista Zeppelin în ce fel vede biserica drept o cutie de rezonanță: „Am ajuns la concluzia că o biserică este un spațiu de rezonanță, atât la interior, cât și la exterior. Dintr-o dată, nu m-au mai interesat deloc obiectul arhitectural și compoziția, ci doar această natură a tainei care se întâmplă la interior – o cutie de rezonanță sacră, dacă vrei, care însă trebuie să fie transpusă și la exterior.

„Am încercat cumva să revin la origini, la rădăcinile spațiului sacru. La început, creștinismul era practicat în familie. Taina se întâmpla acasă, în acea comunitate de bază.“ Dorin Ștefan, arhitect

Această cutie de rezonanță funcționa pe mai multe planuri: o dată, cel în sine, al slujbei, dar care se întâmplă doar în anumite momente și feluri; celălalt plan era cel permanent, exprimat prin iconografia interioară și cea exterioară. Și am zis atunci că această rezonanță s-ar exprima prin patru pereți pictați pe ambele părți. Desigur, aceasta m-a trimis cu gândul la bisericile din nordul Moldovei; când te apropii de ele, începi să descifrezi un întreg program și să intri într-o anumită stare. Acești patru pereți defineau esența proiectului“.

Tradiție și reconstrucție

Parohul Arcei Noetica de la Alba Iulia, Jean Nicolae, povestește că proiectul „nu ar fi putut să ia formă concretă fără ctitorul pe care Dumnezeu l-a rânduit în persoana domnului Ioan Popa, directorul general al Transavia“. Coincidența a făcut ca proiectul picturii din biserică, început cu Sorin Dumitrescu, să fie continuat cu un iconar ce poartă același nume cu ctitorul, Ioan Popa, dar între cele două persoane nu există nicio legătură de rudenie.

La scurtă vreme după ce biserica a fost sfințită, părintele povestește că taximetriștii erau întrebați la gara din Alba Iulia de drumul spre Mânăstirea „Arca lui Noe de la Alba Iulia“: „Grupuri mari de pelerini și o serie de personalități bisericești și culturale, de la vlădici și miniștri până la arhitecți și istorici de artă, s-au închinat în Arca Noetica și au apreciat efortul de înnoire desfășurat cu bună-cuviință, dar și cu îndrăzneala cea bună în făgașul Tradiției“. Volumul publicat la Alba Iulia spune povestea proiectului și oferă termenii pe baza cărora a fost posibil să se ridice un asemenea edificiu cu toate riscurile pe care demersul le-a presupus: „Dacă despre capela lui Le Corbusier s-a spus că este plină de contradicții arhitecturale, acest lucru este valabil și pentru biserica proiectată de Dorin Ștefan: este în același timp pătrată și ro(tu)ndă, elansată și îndesată, joasă și înaltă. Ea are un plan simplu, vast și deschis în exterior, dar, odată intrat înăuntru, ea devine un mic loc de reculegere de o măreție liturgică împărătească“, notează părintele paroh Jean Nicolae.

10 ani a durat construcția bisericii de la Micești

„Poemul uitat al vieții“

Teologul Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca explică în volumul tocmai publicat: „Fidelitatea creatoare este antinomia fecundă din care se hrănesc oamenii și spațiile prin care Biserica se dovedește aproape, vorbind pe inima și mintea noastră. Iată de ce bucuria este cu atât mai mare cu cât frumuseți precum cea de aici se întâlnesc și în alte locuri, te miri unde: de la o biserică maramureșeană la o capelă de spital și de la o icoană care ne interoghează blând la un sunet care trezește în noi poemul uitat al vieții“.

Cosmin ŢupaPublicat Duminică, 01 ianuarie 2017
20118
 | 13
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Zeppelin
-1
iata si interviul din Zeppelin, integral: /
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
cpt.ahab
+3
Mi se pare ca-i cam plina de simboluri masonice. Nu-i de mirare ca-i zidita in Ardeal... Erdely, pardon.
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Ion Popescu @ cpt.ahab
+1
Despre ce simboluri ar fi vorba? Sa stim de ce sa ne ferim.
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Crestin ortodox
+4
La ardelenii greco-catolici, merge...
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
EXCELENT ARTICOLUL DAR AS VREA SA O VAD POATE DUMNEZEU MA AJUTA !!!! LA MULTI RO LA MULTI ANI ROMANILOR ORIUNDE S AR AFLA PE ACEASTA PLANETA !!!!!!
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL
+3
Quelle Horreur ! Parca este o MAGAZIE, un SILOZ de Grane ... Si, IN PLUS in acealsi Stil excesiv "ortodox" al PICTURII ... Sfintii acestia, pictati dupa "canoane" te sperie ... In Bucuresti cunosc doar doua biserici pictate UMAN : - Biserica Domnita Balasa - Biserica de la Podul Elefterie Or mai fi si altele, dar eu pe acestea le stiu.
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Mi cești @ CONTESTATARUL
+10
Asta nu e biserica creștină, il are pe ala roșu cu koarne la cap!!!alături de alte stele.
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+7
"Arca avea compartimente, o ușă pe lateral și un țohar înalt de un cot, care, după cât se pare, era un acoperiș mansardat, având probabil niște deschizături pentru ventilație și lumină. Relatarea biblică nu menționează însă nici un fel de chilă ori proră, nici pânze, vâsle sau cârmă. De fapt, același cuvânt ebraic redat prin „arcă” este folosit și pentru a descrie coșulețul dat cu smoală în care a fost pus micuțul Moise de mama lui pentru a pluti pe apele Nilului. — Exodul 2:3, 10".Fac aceasta referire luata din wiki, deoarece e vorba totusi de „Arca Noetica de la Alba Iulia“,Parohia Ortodoxă Română „Cartier Nou II“, Alba Iulia),in esenta de ARCA LUI NOE. Aceasta capela, biserica ce este ,este redata exact ca o cutie patrata, cub, simbolul incarcerarii materiale ,fara turla, cupola etc.,exact precum cosuletul dat cu smoala in care a fost pus micutul Moise etc.Totusi ,potopul a fost contestat in postmodernism, presupunandu-se ca s-a rezumat la o calamitate locala, regionala fiind demonstrata imposibilitatea producerii sale. Totusi, se risipesc iconografii interioare si exterioare cu Iisus Christos desi comentatorii Bibliei spun că potopul a avut loc în jurul anului 3300 î.Hr..Si totusi vedem simboluri cum ar fi porumbelul deasupra Mantuitorului, porumbel, columbita, columbina simbol summerian, babilonian (pagan)al zeitei Nimrod-Semiramida-Diana ,apoi in poza 2 de jos in sus niste obiecte rotunjite ,grase, indefinite cu fete feminine in mijloc,terminand cu stilizari de coarne incrucisate spre varf, ce inconjoara figura lui Iisus Christos etc. etc. In ultima poza de jos, Sfanta Cruce nu este cum o stim ci intr-o pozitie nefireasca,oblica, iar sub ea doi ingeri incearca se Lege?dezlege? -e neclar ,intr-o operatie neclara o persoana/pe cineva/ cand se stie ca in Taramul Mortilor a intrat doar Iisus Christos ,singurul ce a inviat din Morti ! In orice caz, e un amestec bizar de arhitectura, iconografie si altele.
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Sfîntul Afurisenie
+14
Ala roșu', de-l leagă îngerii fedeleș si care-si rotește capul mai ceva ca fata din "Exorcistul", parcă sa zic ca seamana cu Băsilă ... in fine, daca-si lasă barbă si coarne ! Ma rog, e treaba de gust, dar in locul ingerilor as fi dorit sa vad mascatii, cum îi pun cătușele !
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Opo ziție
+11
dacă tăiați părerea localnicilor, degeaba vă mai numiti ziar...chiar nu le plac simbolurile , asta-i...
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Ieremia
0
Sfântul locaş cu hramul „Sfinţii Ioan Botezătorul, Teologul şi Gură de aur” şi „Sfinţii Brâncoveni” a fost ridicată în perioada 2007 – 2015 prin sârguinţa şi jertfelnicia d-lui Ioan Popa, Directorul Transavia, şi cu purtarea de grijă a părintelui Jan Nicolae, parohul bisericii Alba Iulia – Cartier Nou II. Proiectul bisericii şi al clopotniţei a fost realizat de către arhitectul Dorin Ştefan şi ucenicii săi din cadrul DSBA Bucureşti, iar pictura a fost executată de către pictorul Ioan Popa (Aiud/Otopeni) şi colaboratorii săi, după un program iconografic inedit, conceput împreună cu preotul paroh. Trei înalţi ierarhi, primiţi în dulce sunet de clopote şi tulnice, au târnosit sfântul locaş, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ioani (Botezătorul, Teologul şi Gură de Aur) şi Sfinţii Martiri Brâncoveni!(edit)
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
BORe
+6
Moscheea va fi ridicată în spiritul arhitecturii moderne?
Publicat Luni, 02 ianuarie 2017
+Răspunde
Un ortodox din Ardeal. @ BORe
+1
Pt toti carcotasii: Mergeti in Sfantul Munte Athos si vedeti cum arata o bisericuta athonita de la vreo chilie. O sa vedeti o asemanare izbitoare, doar ca acelea sunt mai micute. Nu judeca pt a nu fi judecat!
Publicat Marţi, 31 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 17 ore şi 19 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 45 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 20 ore şi 11 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 18 minute