„Biserici de lemn din România”, în competiţie la South East European Film Festival Los Angeles

Documentarul Biserici de lemn din România, cel mai recent proiect al Casei de Producţie East Movies, a avut, pe 8 aprilie, o proiecţie europeană la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi, prin amabilitatea Fundaţiei Pro Patria şi Ambasadei României în Italia.

Biserica Curechiu

După premiera de la Roma, documentarul va ajunge în California, la o prestigioasă manifestare internaţională a genului. Filmul a fost recent selecţionat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai 2016), unde concurează pentru titlurile de Cel mai bun documentar şi Cea mai bună imagine de film documentar. După proiecţia din cadrul festivalului, va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu şi producătoarea Cristina Iordache. Participarea la festivalul din SUA a celor doi reprezentanţi ai noii şcoli de film din România este susţinută de Institutul Cultural Român din New York.

Biserica Deleni

Biserica Igoiu

Alte filmele româneşti care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt De ce eu?, de Tudor Giurgiu, şi Bucureşti non-stop, de Dan Chişu.

South East European Film Festival susţine consecvent şi promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud-Est, prin prezentările anuale de filme din regiune şi prin proiecţii şi programe derulate de-a lungul întregului an. SEEfest organizează conferinţe, retrospective, serveşte drept reper cultural şi resursă pentru cercetatori şi producători de film, generând oportunităţi pentru schimburi culturale între California şi Europa de Sud-Est.

Kiki Vasilescu

Filmat în Oltenia, Banat şi Transilvania, documentarul Biserici de lemn din România, în regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune într-un teritoriu al ţării noastre cu monumente de cult tipice unei părţi din spaţiul naţional, dar prea puţin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparaţie cu cele din Maramureş: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

Cristina Iordache

„Există un interes larg al publicului din România de a cunoaşte mai bine valorile autentice ale ţării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puţin mediatizate. În prezent, ţara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie şi o serie de valori româneşti cu care ne lăudăm. Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic şi obiective turistice pitoreşti”, îşi motivează regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Parteneri pentru realizarea filmului documentar sunt AFCN, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România.

Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român dinNew York, Muzeul Ţăranului Român şi Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.