Blaga o lasă pe Gorghiu pradă bancurilor cu Alinuța

PNL decide, într-o ședință extraordinară, sâmbătă, cine îi va lua locul lui Vasile Blaga. Decizia ar urma să fie validată oficială într-o reunine așteptată pentru ziua de luni.

Locul de copreședinte al Partidului Național Liberal, lăsat liber prin demisie de Vasile Blaga, este aprig disputat. Plecat să-și rezolve treburile din Justiție, Blaga lasă în urmă o luptă acerbă pentru însoțitorul la declarațiile de presă al Alinei Gorghiu. Din lupta aceasta, vechiul PDL e posibil să iasă și mai șifonat. Șifonat a ieșit destul după alipirea la PNL. Dar nu le-a ajuns foștilor tovarăși ai lui Băsescu.

Ultima strâmbă lansată în mass-media de curajoșii adversari ai lui Blaga, e plasarea în media a presupusei sale opțiuni ca Adriana Săftoiu să îi preia locul. De-ar fi așa, tabloul politic al peneliștilor ar semăna ca două picături de prostie cu cel al prăbușirii Turnurilor Gemene din New York, în urma celui mai răsunător atentat terorist de până acum. Adriana Săftoiu lângă Alina Gorghiu este imaginea apocalipsei. Nu era suficient că se rostogolesc brătienii în mormânt cu subțirica din punct de vedere al anvergurii politice, Gorghiu. Ce-ar fi la gura vechilor liberali dar mai ales a foștilor susținători ai lui Băsescu, dacă Adriana Săftoiu ar fi doar propusă pentru această funcție. Pe post de Buldog să apară Pufuleț la celebrele declarații de presă, în care nu știi cine ține pupitrul să nu cadă, ea, Alina sau ea, Adriana. Maria-Mirabela ale politicii carpato-danubiano-pontice. Un lucru e clar și nu e misoginism. Pe cuvânt! Doamnele sunt total incompatibile (nu doar politic): una e blondă, cealaltă, nu. E o problemă: cum să facă să nu se îmbrace la fel la declarațiile de presă. Situație care nu era posibilă în vremea lui Blaga, deși Alinei i se mai spunea cu duioșie și Gorghiu-Dej. Cu toate că ea nu se îmbrăca în pantaloni, iar Blaga nu obișnuia să iasă în fustă sau în rochie plisată.

Dej, o combinație răutăcioasă între numele șefei peneliștilor și cel al primului mare lider al comuniștilor români (Gheorghe Gheorghiu-Dej). Dincolo de aspectele din registrul anecdotic al incompatibilităților, ar fi greu de crezut că adversarii lui Blaga, care au tăcut scrâșnind din dinți până acum, ar putea opta pentru trimiterea în vârful partidului a Adrianei Săftoiu. Nu sunt convins că ar vrea așa ceva însăși Adriana Săftoiu.

Anca Boagiu, cu experiență notabilă – ce-i drept – în politică dar și în ochii lui Băsescu (pe vremea când îi vedea chiloțeii albi ai copilăriei vizuaizabili prin nisiparul blocului din Constanța unde sălășuiau), nu poate fi decât o glumă.

Dau din pinteni eternii catindați la toate și la de toate, gen Predoiu. Care se consolează și cu statutul de proptea a Alinei Gorghiu la pupitrul de presă, dacă președinția țării sau Primăria Bucureștilor nu i-au ieșit. Intrat în PNL pe filiera cailor troieni ai lui Băsescu, pe post tehnocrat, Predoiu nu are stofă de politician, că de lider politic și, mai mult, de lider al unui partid precum PNL, nici atât. Predoiu nu e în stare să se organizeze pe el, nu are experiență în politică, nu are susținere. Și da, poate fi o bilă albă (depinde de unde e privită problema) nu are nici gașcă. Și aceasta, depinde cum e privită. Dacă e bună la susținerea pentru ascensiune dar și la bucătăria electorală și organizatorică, gașca poate fi ceva de bine.

Rămâne cu șanse novatorul în ale designului montan-electoral, Gheorghe Flutur. Îl știți, e cel care a scris cu mândre cornute (oi adică) pe un deal de prin Bucovina, mesaje pentru plăcerea ochiului lui Băsescu.

Ghiță Falcă ar fi, lângă Alina Gorghiu, un fel de co-Boc. Tot primar ca și Boc (numai că ăsta era titular ca țucălar al lui Băsescu) și tot prin fruntea unui partid. Dar, precum spuneam, ar fi lider pe jumătate. Jumătate a fost și Boc, dar jumătate de buletin cum se spune în popor, de mai avea un pic și se urca pe papainoage ca să ajungă, în la pozele oficiale, lângă Everestul aparițiilor publice, Kovesi.

O soluție ar fi schimbarea înțelegerilor PNL-PDL, în sensul renunțării la conducerea bicefală, care era valabilă oricum doar până la Congres. O alta ar fi lăsarea singură la șefie a Alinei Gorghiu. Sau înlocuirea ei cu unul care să le fie pe plac ambelor tabere. Lucru destul de greu de realizat.

Soluția de tip dâmbovițean e o fuziune rapidă, peste noapte cu PMP, și revenirea protectorului Elenei Udrea (Băsescu T.) în odăile de odinoară din Modrogan ale întrevederilor scânteioase dintre Carol al II-lea și Lupeasca.

Cealaltă țiitoare!

P.S. Dacă rămâne singură la șefia PNL, Gorghiu riscă să fie ținta celebrelor bancuri. Cu Alinuța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.