×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Vot cu cianuri pe 9 decembrie în Apuseni
Blat al USL în judeţul Alba

USL cu liberalii în frunte fac în judeţul Alba jocurile PDL şi ale lui Traian Băsescu şi dau semnalul începerii exploatării cu cianuri la Roşia Montana. Ce n-a reuşit compania „Roşia Montana Gold Corporatioan” în timpul guvenării PDL se pare că este pe cale să obţină sub guvernarea USL.

Referendum pro cianuri” pe...9 decembrie

Consiliul Judeţean Alba a aprobat vineri, organizarea în 9 decembrie (deci în paralel cu alegerile parlamentare), a unui referendum în 35 de localităţi din judeţ, electoratul urmând să spună DA sau NU la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. Hotărârea CJ a fost aprobată cu 21 de voturi „pentru” şi 6 „împotrivă” şi 5 abţineri”. Ceea ce este interesant este faptul că în CJ Alba s-a realizat un blat de zile mari. Componenţa CJ este următoarea: PDL – 15 consilieri, USL – 14 şi PPDD – 3. Din start trebuie precizat că PDL este de ani de zile interesat ca RMGC să înceapă exploatări la Roşia Montana, chiar dacă exploatarea cu cianuri este prohibitivă din punct de vedere al ocrotirii mediului. Numnai că PDL nu putea obţine câştig de cauză vineri, fără sprijin de la alte partide. Care sprijin a venit. Deşi nu există informaţii oficiale, am reuşit să aflăm că 7 din cei 8 consilieri judeţeni ai PNL au votat alături de PDL. Culmea, printre cei care au votat negativ - „contra” şi abţineri – s-au aflat şi doi sau trei consilieri judeţeni PDL.

Marea şmecherie PDL-istă

Ideea de a organiza un refernedum a aparţinut primarilor (din întreg spectrul politic) din 35 de localităţi din judeţul Alba. Iniţial, jucând un teatru de zile mari, preşedintele CJ, Ion Dumitrel susţinea că nu este oportună organizarea în paralel a referendumului cu alegerile parlamentare. Ulterior s-a răzgândit. Proiectul de hotărâre privind referendumul din 9 decembrie a fost iniţiat de 11 consilieri judeţeni: 3 PSD, 3 PNL, 3 PDL şi 2 PPDD. Numai că întrebarea din proiectul celor 11 suna astfel: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zonele miniere din Munţii Apuseni: Zlatna, Bucium, Abrud, Roşia Montană, Baia de Arieş?”. În comisia juridică a CJ, PDL a venit cu o altă propunere de întrebare, care a fost respinsă. În mod „excepţional” preşedintele CJ a cerut să se voteze ceea ce s-a respins în comisia juridică şi astfel s-a ajuns la întrebarea personalizată în favoarea Roşiei Montane.

La centru nimeni nu ştia nimic

Se ştie, atât la nivelul conducerilor centrale ale PNL şi PSD, cât şi la nivelul Guvernului, nu este agreată exploatarea cu cianuri la Roşia Montană. Zeci de declaraţii în acest sens au curs în ultimii doi ani. Mai mult, în momentul venirii la Palatul Victoria a Cabinetului Ponta, automat din toată media şi de pe toate site-urile a dispărut reclama deşănţată făcută de RMGC.

La câteva ore după votul din CJ Alba Iulia, un reporter Cotidianul.ro a contactat-o pe dna Rovana Plumb, ministrul mediului. „Nu ştiu nimic despre ce s-a întâmplat la Alba Iulia. Nu m fost informată. Dar cred că nu trebuie să se alarmeze nimeni, pentru că Guvernul şi Parlamentul decid ce şi cum să se exploateze la Roşia Montană. Acum este vorba doar de aflarea voinţei cetăţenilor de acolo, ne-a declarat ministrul mediului. Nici conducerile centrale ale PNL şi PSD nu aveau informaţii despre conduita consilierilor lor judeţeni din Alba.

Teodor Atanasiu (PNL): nu este un referendum pentru RMGC

Liderul liberalilor din judeţul Alba, deputatul Teodor Atanasiu nu era deloc alarmat de votul din Consiliul Judeţean. „Problema are două paliere. Referendumul – el a fost cerut de primari de toate culorile politice – se referă la repornirea mineritului şi în special în zona Roşia Montana. Repornirea mineritului nu are nicio legătură cu vreo firmă sau companie. Este vorba doar de faptul că în zonă este şomaj şi de faptul că mineritul ar putea să asigure o pâine celor din zonă. Deci cetăţenii se vor exprima dacă vor sau nu minerit. Cine se va ocupa şi în ce condiţii şi este normal să vorbim de condiţii care să nu pericliteze sănătatea oamenulor sau mediul, nu intră în problematica referendumului. Competenţa ţine de guvern, parlament, deci nu se discută la referendum de RMGC sau altă firmă sau companie. Din această cauză consider că atitudinea consilierilor liberali nu este în contradicţie cu ce s-a decis la nivel central la PNL sau la guvern”.

Alburnus Maior”: acţiune de învrăjbire a populaţiei

Eugen David, preşedintele ONG-ului Alburnus Maior – ONG care se opune exploatării cu cianuri la Roşia Montana – a comentat astfel hotărârea CJ Alba. „Este ceva inutil şi o cheltuială aiurea a banului public. Referendumul reprezintă o acţiune de PR a celor de la RMGC care probabil că nu stau pe roze cu capitalul şi vor să-şi mai crească acţiunile. Nu poţi despărţi un referendum personalizat în care apare numele de Roşia Montana de RMGC. Nu ai cum. În plus în urma referendumului cei de la RMGC vor pune din nou presiune pe oameni, mai ales pe cei care nu vor să părăsească zona ca să demareze ei exploatarea. În ultimă instanţă asta au urmărit ei prin forţarea referendumului – RMGC se află în spatele primarilor care au propus teferendumul – o acţiune de învrăjbire a populaţiei din zonă. Personal cred că nu va avea o finalitate acest referendum, dar juriştii noştri o să analizeze hotărârea CJ să vadă dacă o va ataca în instanţă sau nu”.

Capcană PDL pentru USL

Analizînd compenenţa colegiilor uninominale din judeţul Alba observăm un lucru interesant. Un număr de 27 de localităţi – printre care şi oraşele Arud, Baia de Arieş şi Câmpeni -  în care se va desfăşura referendumul fac parte din Colegiul nr.5. Aici candidează pentru ARD/PDL, deputatul în funcţie, Cornel Olar, iar de la USL, mai puţin cunoscutul social-democrat Ion Dârzu. Este clar pe ce se va baza campania lui Olar, care astfel îl va desfiinţa pe Dârzu.

Mai interesant este ce se va întâmpla în bătălia pentru Colegiul 1 Senat, care înglobează Colegiul 1 Deputaţi, Colegiul 3 Deputaţi – aici avem 6 comune şi un oraş (Zlatna) unde în paralel se va desfăşura şi referendumul şi...Colegiul 5 Deputaţi. De la USL candidează liderul PNL, Teodor Atanasiu, iar de la ARD/PDL, Ştefan Bardan, un greu al filialei judeţene, care a mai fost parlamentar în legislatura 2004-2008. Deşi teoretic Atanasiu are avantajul unui număr mai mare de primari PNL sau PSD, totuşi, mai ales în cele 35 de localităţi unde vom avea şi referendum, Bardan va avea un atu în plus, pentru că PDL este perceput ca iniţiator al „repornirii mineritului”. Deci nu este exclus ca blatul în favoarea Roşiei Montane să se întoarcă împotriva PNL.

La Mangalia nu a fost blat

Şi în municipiul Mangalia se va desfăşura un referendum pe 9 decembrie în paralel cu alegerile parlamentare. Numai că aici nu a fost niciun blat, iar consilieri municipali ai USL au jucat chiar foarte dur şi vor face imposibilă exploatarea gazelor de şist don zonă. Întrebarea la care localnicii vor trebusă să răspundă este următoarea: „Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?”. Este adevărat, este o întrebare cam cu răspuns sugerat, dar ea exprimă hotărârea categorică a politicienilor locali de a nu ceda presiunilor făcute de Chevrom şi de palatul Cotroceni.

Theo MarcoviciPublicat Vineri, 16 noiembrie 2012
9488
 | 64
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
marius mihalache
+1
acest referendum este ocazia pe care o asteptau motii de ani de zile de a-si spune parerea in privinta propriului viitor. pe 9 decembrie vor decide daca vor sa se intoarca la munca si sa aiba un job stabil sau daca vor sa continue sa traiasca la limita subzistentei
Publicat Vineri, 23 noiembrie 2012
+Răspunde
vescan
+2
toma, ai dreptate. e dreptul lor sa-si exprime opinia si bine ca vor avea aceasta ocazie. doar n-o sa se exprime la referendum tot ecologistii care nu stiu decat sa puna cuvinte in gura motilor. stim ce au zis alburnus maioristii, hai sa-i auzim si pe moti. la ei e adevarul!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
vescan
+1
lili, oricum erau in masura sa-si decida viitorul pentru ca e viitorul lor, nu al nostru. pana la urma, motii vor locui, zilnic, langa proiect, nu noi.si ei stiu ce presupune mineritul, pentru ca din generatie in generatie, s-a transmis aceasta meserie si asta stiu sa faca. bine ca vor avea un cuvant de zis. normal ca ecologistilor nu le convine, ca doar cuvantul lor va fi contrazis!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
Natalia
+1
@toma: normal ca oamenii vor minerit, pentru ca asta au facut din mosi stramosi! si daca au posibilitatea de a castiga o paine fix din meseria pe care o stapanesc cel mai bine, nu vad de ce ne-am opune. dar, ma rog, noi nu suntem Alburnus Maior, sa fim platiti de Soros sa avem o parere
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
toma
0
@dumi tocmai de asta au inceput sa arunce cu noroi in oamenii din Apuseni si in referendum, ca nu le convine ca va iesi adevarul la iveala, ca se va afla ca oamenii vor minerit!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
toma
+1
asta-i culmea ipocriziei! daca se face intr-o parte referendum e blat dar in cealalta parte nu e! Pai cum vine asta? Doar pentru ca nu va convine parerea oamenilor din Rosia Montana trebuie sa aruncati cu noroi? E dreptul lor sa decida ce se intampla la ei acasa!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
lili
+1
@88 e si timpul ca oamenii de acolo sa isi hotarasca viitorul, nu e treaba unor ongisti platiti din buzunarele lui Soros, cum sunt Alburnus Maior, sa faca asta. dar ei se lupta sa impiedice referendumul ca le e frica sa nu isi piarda finantarile!
Publicat Miercuri, 21 noiembrie 2012
+Răspunde
lili
+1
deci daca se face referendum in Apuseni e "blat", de ce, pentru ca nu va convine faptul ca motii vor minerit? Asta da ipocrizie! Oamenii aia stiu poate cel mai bine ce inseamna cu adevarat mineritul pentru ca asta au facut toata viata, motiv pentru care sunt in masura sa isi decida viitorul!
Publicat Miercuri, 21 noiembrie 2012
+Răspunde
dumi
+1
vad ca Alburnus Maior cu prietenii lor de la Cotidianul se agita impotriva referendumului din Apuseni, de ce oare? pentru ca atunci va iesi adevarul la iveala, adevarul ca cei din Apuseni vor pornirea mineritului, in totala contradictie cu minciunile spuse de ongisti de-a lungul anilor!
Publicat Miercuri, 21 noiembrie 2012
+Răspunde
Catalin Stroe
+2
chiar trebuie sa se afle exact ce si cum cred localnicii, macar se lamureste un aspect. apoi, autoritatile sa se puna pe treaba si sa decida ce trebuiau sa hotarasca de 15 ani incoace.viitorul mai bun nu mai trebuie amanat!
Publicat Miercuri, 21 noiembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 58 minute
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 24 minute