×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Blejnar, Udrea, Videanu, Blaga, Iohannis şi toţi ceilalţi

Bietul Zgonea, aşteptînd cuminte pe băncuţa din holul DNA Ploieşti. Nici nu ştiu dacă fostul preşedinte de Cameră a ajuns în situaţia unui om intrat la mare încurcătură. Se poate compara cu procurorul Negulescu, cel care lua pielea de pe diverşi chemaţi la cercetări şi interogatorii. Nenorocire pentru amîndoi sau decont de viaţă? Nu mă pot bucura de nefericirea lor, dar nu pot să trec peste spectaculoasa schimbare de condiţie suferită de amîndoi. Cu nişte ani în urmă, am fost la o emisiune TV la care Zgonea zicea mereu: „Eu, ca Parlament... Eu, Cameră a Deputaţilor...“. Nu-i exclus ca procurorul Negulescu, în discuţiile sale cu cercetaţii, să le fi zis: „Eu, ca DNA, nu pot ierta...“. El, ca fost procuror... Zgonea, ca fost Parlament...

Ce viteză nebună de schimbare! Parcă lumea merge pe o bandă rulantă de la aeroport şi aceasta se deplasează cu o viteză lentă, inexorabilă, egală cu viteza timpului. Hrebenciuc, Năstase, Mitrea, Dan Ion Popescu, Gabi Oprea, Sorin Blejnar, Elena Udrea, Traian Băsescu, Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, nişte vedete cîndva, nişte potentaţi care au crezut că au cîştigat la roata norocului, toţi au ieşit din decor fără să lase nici o urmă.

Există cîţiva politicieni cărora România le datorează ceva. Lor li s-a ridicat cîte o statuie sau li s-a dedicat cîte o monografie. De regulă, românii nu onorează memoria mărimilor lor cu cîte o casă memorială. Nici casele marilor figuri ale neamului românesc nu se bucură de o anume atenţie şi nu devin case memoriale. Sau dacă ele există, sunt lăsate în paragină. Este exemplul casei memoriale Enescu, al casei lui Ionel Brătianu şi al multora. Case memoriale noi nu se mai deschid. Românii îşi urăsc vedetele şi personalităţile. Se simt în luptă chiar şi cu cei care au murit. „Atunci, de ce să mai lupţi pentru o cauză?!“ – pare să exclame cel resemnat.

„Oricum, nu-ţi face nimeni statuie!“ Expresia aceasta cotidiană ascunde nesigura ierarhie a valorilor pentru o populaţie care se bucură la aneantizarea oricărui gest eroic.

Ce să facă românii cu statuia lui Blejnar, a lui Zgonea, a lui Băsescu, a lui Videanu sau a lui Gabi Oprea, a lui Vadim sau a lui Mitică Dragomir? Ar însemna să umple toată ţara cu personaje din Caragiale, turnate în bronz, cioplite în piatră sau în lemn. Nimeni nu vrea să pună flori la statuia unei Elena Udrea, chiar înfăţişată cu Biblia în mîini şi cu camilafcă pe cap, rugîndu-se la zeul zădărniciei, ca să-i ierte gogomăniile şi închipuirile!

Vedetele scenei politice româneşti nu trec prin viaţa noastră, ci pe undeva pe la orizont, cu micile lor escale pe micul ecran. Din păcate, viaţa noastră trece cu ele, în timp ce figurile lor se topesc în timp. Mai ceva ca umbrele de păsări migratoare. Și, spre nenorocirea lor şi a noastră, nu rămîne nimic în urmă. Doar spuma şi parfumul trecerii lor şi crîmpeie de memorie, atinse de mătasea iluziei. Și o ţară din ce în ce mai dezbinată, mai lipsită de o cale spre progres şi spre înţelegere şi unitate.

M-a căutat un prieten. Era disperat să înţeleagă ce se petrece cu noi. De ce toate acestea? În fiecare instituţie oamenii se pîndesc, se muşcă, se ameninţă. Nimeni nu îşi mai asumă nici o răspundere. Face pluta şi încearcă să supravieţuiască. Și nimeni nu se agită şi nu se alarmează în legătură cu direcţia în care ne duce apa. Unde şi cine este dirijorul acestei derute? Și de ce? Cu ce scop ascuns, cu ce inconştienţă în scăfîrlie se joacă la butoanele istoriei româneşti şi europene?

La orice m-aş fi aşteptat de la mandatul lui Klaus Iohannis. La cătinelul sasului venit în Bucureşti, la precauţia ardeleanului care nu ştie pe nimeni în tîrgul fanariot de pe malurile Dâmboviţei. La greşeli şi poticneli. Dar nu la o asemenea aiureală care îngroapă toate proiectele, toate dezbaterile despre dezvoltare, toate încercările de accesare a banilor europeni. Nici prin cele mai negre vise nu mi-a trecut imaginea unei ţări care se poate scufunda într-o asemenea mîncătorie politică menită a hrăni sufletele vanitoase de oameni nemernici.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile Petrom, OMV şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 15 februarie 2017
19718
 | 67
 | 41
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
tsipter
0
,,,,,, vedetele scenei politice romanesti nu trec prin viata noastra,,,, magnific,,, si crud aadevar,,,,pentru o clipa prin fata ochilor mi-a trecut o fotografie a familiei ,,BRATENILOR,,, brusc m'am cutremurat si m'am trezit in fata cu imaginea doamnelor,,,, gorghiu si turcan,,, amen,,,,....
Publicat Miercuri, 22 februarie 2017
+Răspunde
constantin
+2
D-le Nistorescu nu stiu daca aveti curiozitatea sa cititi comentariile pe marginea articolelor dvs. Daca le-ati citit nu se poate sa nu fi sesizat ca,cu modestie va reamintesc, am pus in discutie caracterul execrecabil al Lui Johannis. Toate cele bune!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Isidor
+5
Aceşti oameni, de care vorbiţi, cândva pe val, aproape de compătimit, stau liniştiţi şi îşi folosesc (consumă) imensele averi pe care le-au agonist prin cele mai reprobabile matrapazlâcuri. Ne dau cu tifla din locul unde se află şi ne ţin de proşti că i-am suportat atâta amar de vreme!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+8
STATUL DE ,,ZDRENTI'' ESTE SUSTINUT IN MOD SAMAVOLNIC DE INEPTI IMPOSTORI BOLNAVI DE DORINTA DE A MANCA SI SERVI ALTORA PUTEREA LOR DE A DISPUNE DE VIATA SI SOARTA ALTORA , PE PAINE ! RECUNOASTEREA ACESTUI FAPT , ADICA A CEEA CE URLAU ZIARELE IN ULTIMUL TIMP SI TOTI OAMENII DE BUN SIMT ESTE NEGAT CU VEHEMENTA DE ,,ZDRENTELE '' CARE CONDUC CU APLOMB DE INTERLOP SI VISCERALA VANITATE TICALOASA IMPOTRIVA OMULUI SI VIETII LUI. SPRE SURPRINDERE TUTUROR SE VEDE FOARTE CLAR CA ,, ZDREANTA '' pe ,,ZDREANTA ''NU SE LASA INTRUCAT SE APLEANEAZA PRINTR-UN PARTIZANAT DE ,, ZDRENTE'' orice devoalare a ,,ZDRENTELOR '' ,, deszdrentuite '' !
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
...
+7
"Vedetele scenei politice româneşti nu trec prin viaţa noastră, ci pe undeva pe la orizont, cu micile lor escale pe micul ecran. Din păcate, viaţa noastră trece cu ele, în timp ce figurile lor se topesc în timp." Foarte tare, D-le Nistorescu, jos palaria !! ( Harakiri )
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
zaltukin
+14
am inceput sa citesc articolul fara sa stiu cine e autorul;dupa primele randuri am intuit ca dl.Nistorescu ar putea fi. Aveti dreptate,istoria mare o fac oamenii mari;restul,merg si ei ...pas-cu-pas.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
V Ruse
-12
Pesediștii au spus în campanie că au un program de guvernare întocmit conform Bugetului. Suntem în a doua jumătate a lunii februarie, Iohannis, conform constituției, este în grafic, în funcție de când a fost adoptat bugetul. Pentru unii care nu știu prea multe. Când dragnea a venit din plimbarea din SUA,Bugetul era gata, dar ca un mare specialist ce este a spus că nu-i bun și a dispus refacerea lui, dar vinovat este Iohannis.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
V Ruse
-8
După mintea bolnavă a unora, singurii corupți din aceastănțată sunt pro occidendalii. Pesediștii, poști peceriști, sunt niște îngeri. Sunt curați ca lacrima. Și, pe cale de consecință, după aceleași minți bolnave, cei care protestează în Piața Victoriei sunt niște proști, iar cei care protestează în fața Palatului Cotroceni, în frunte cu Floricica Dansatoarea, sunt cel puțin geniali. Hai România ! Unde ? Cum unde ? În CSI.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
koko purcell
-5
dta,bag seama il dispretuiesti pe zgonea.sa-si traga nadragii pe el in ziua aia pt 20.000 de lei in loc sa stea in varful patului la un carcalete,in izmede,e de mir,
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
ha,ha,ha
+30
"Blejnar, Udrea, Videanu, Blaga, Iohannis şi toţi ceilalţi" sunt inca liberi? Astia sunt plimbati pina se prescrie faptele, "ghinion" pentru noi, cum ar spune Marele Atotstiutor (ca doar din "stiinta" si meditatii si-a luat atitea case) Johannis! Si femeia de la CFR sta cu o condamnare de 3 ani pentru 60 de lei! Halal justitie!
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 24 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 35 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 6 ore şi un minut
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 24 minute