Blockchain, revoluție în sistemul de sănătate

În cursul ultimilor 20 de ani, sistemul economic a trecut de la un model centralizat în jurul marilor organizații, care furnizau un bun sau un serviciu consumatorilor, la un sistem descentralizat în care întreprinderile au un rol de intermediar între două părți. Aceste două sisteme se bazează pe încredere reciprocă, necesară bunei funcționări a modelului.

În 2008, criza financiară a antrenat o pierdere totală de încredere între intermediarii guvernamentali și bănci. În același timp, o persoană sau un grup de persoane, sub numele de Satoshi Nakamoto, publica un articol ce descria un sistem de monedă electronică numit „peer-to-peer/om la om“. Instrumentul respectiv permitea realizarea unor tranzacții fără ca acestea să treacă prin intermediari, precum în cazul băncilor. Aceasta marchează nașterea bitconului și a tehnologiei adiacente, blockchain.

„Noduri“ operate de „mineri“

Imaginați-vă blockchainul ca pe un mare registru public ce repertoriază toate tranzacțiile realizate între două părți. Aceste informații sunt înscrise în registru în ordine cronologică și datate de maniera permanentă. Astfel, fiecare tranzacție este nemodificabilă și inamovibilă.

În plus, pentru ca o nouă tranzacție să fie adăugată în registru, trebuie conectată la tranzacțiile precedente printr-un procedeu informatic complex. Acesta permite formarea unui lanț de „blocuri“, de unde termenul englez blockchain („block“ înseamnă bloc, iar „chain“ – lanț). Chiar dacă registrul este public, tranzacțiile sunt anonime întrucât părțile care efectuează schimbul sunt reprezentate doar de un cod complex care împiedică accesul la identitatea proprietarului.

Pe lângă faptul că este public, blockchainul este distribuit. Asta înseamnă că toate calculatoarele din rețea au o copie a registrului pe care o pot consulta și pe care pot adăuga noi tranzacții. Acestea sunt „noduri“ și indivizii care aduc la zi registrul sunt „mineri“. Munca lor nu este totuși gratuită întrucât, pentru fiecare tranzacție adaugată în registru, ei sunt recompensați prin bitcoini. În 2008, a apărut prima crypto-monedă, numită și bitcoin. De atunci, numeroase alte monede au fost lansate cu mai mult sau mai puțin succes.

Interes crescut în domeniul sănătății

Securitatea, mediul privat și absența intermediarilor permisă de tehnologia blockchain suscită de câțiva ani un interes crescut din partea tuturor sectoarelor de activitate. Un astfel de exemplu este domeniul sănătății (…). În zilele noastre, nu există niciun sistem securizat care să conveargă într-un punct unic toate informațiile colectate de pacient pe parcursul istoricului medical. Acest lucru ridică mai multe probleme.
În primul rând, fiecare pacient fiind unic, cu o evoluție particulară a patologiei și un răspuns precis la un tratament, este imposibil de aplicat o strategie terapeutică comună tuturor pacienților fără a aborda particularitățile situației sale. În plus, ceea ce funcționează la un pacient poate să nu funcționeaze la altul din cauza variabilității interindividuale. În consecință, accesul la dosarele medicale complete este esențial, scopurile fiind adaptarea tratamentului și furnizarea asistenței personalizate.

În al doilea rând, schimbul de informații între comunitățile medicale este o provocare majoră. Chiar și astăzi, medicii utilizează rețelele sociale pentru comunicarea și împărtășirea datelor pacienților care nu sunt bine securizate.

În plus, când un cercetător dorește să colecteze date medicale pentru un studiu, el trebuie să facă turul spitalelor și să scotocească dosarele pacienților, stocate în arhive, pentru căutarea informațiilor relevante. Acest lucru încetinește considerabil derularea studiului. În sfârșit, pacientul a pierdut, în decursul anilor, rolul central în procesul de asistență. Din punct de vedere juridic, numeroase țări nu-i acordă întotdeauna pacientului dreptul asupra datelor de sănătate. Acest lucru duce la probleme, cum ar fi schimbul fără consimțământ asupra datelor pacientului sau chiar comercializarea lor.

Blockchain, soluția salvatoare?

În cadrul gestiunii dosarelor medicale, blockchain poate fi utilizat ca un mare registru care să permită repertorierea tuturor surselor de date de sănătate legate de pacient. În plus, blockchain poate stoca dovada existenței diferitelor tipuri de date, precum rețete, imagistică medicală sau examene biologice. Putem distinge deci două tipuri de stocaj al informațiilor medicale (…). Astfel, tehnologia blockchain permite regruparea într-un singur loc a tuturor datelor medicale ale pacientului și obținerea unei viziuni complete asupra examenelor realizate de pacient pe tot parcursul medical. Totuși, blockchain nu le permite tuturor vizualizarea conținutului documentelor. Pacientul este cel care decide cu cine împărtășește aceste informații. Tehnologia blockchain permite repunerea pacientului în centrul actului medical cu ajutorul „smart contract“. Acest termen desemnează contracte sub formă de coduri informatice, executate automat atunci când anumite criterii sunt respectate. Astfel, aceste contracte smart le permit pacienților să stabilească persoanele autorizate care pot avea acces la informațiile medicale. Când o persoană autorizată își confirmă identitatea, contractul se execută imediat și îi permite vizualizarea datelor într-o manieră securizată şi cu consimțământul indispensabil al pacientului.

Bitcoinul sau aurul virtual

Numeroși autori comparau această monedă virtuală cu aurul. În mod similar aurului, cantitatea de bitcoini pusă în circulație este finită. Într-adevăr, de la crearea blockchainului bitcoin, un algoritm informatic a stabilit la 21 de milioane numărul de bitcoini produs vreodată, cu o creare rapidă inițial, apoi din ce în ce mai lent, pe măsură ce stocul de bitcoini se epuizează. Odată suma finală atinsă, va fi imposibil de a produce din nou. Acesta va deveni, la fel ca aurul, un bun rar.

Tehnologia blockchain asigură o securitate fără precedent, o caracteristică importantă când este vorba despre tranzacții. Într-adevăr, atunci când se adaugă un nou bloc de tranzacții, un consens cu privire la ultima versiune a registrului este pus în aplicare între mineri.

Această versiune este validată de o majoritate plus unu dintre nodurile sistemului, astfel că, dacă o persoană dorește să modifice registrul, aceasta trebuie să controleze mai mult de 50% din rețea. Pentru a face așa ceva, este necesară o putere de calcul informatic colosală, pe care nici giganții Internetului nu o posedă. Blockchainul nu este numai un registru. Această tehnologie permite confirmarea existenței unui document la un moment „T“. Este vorba despre „proba de existență“ şi, astfel, fiecare document primește un cod unic, numit „hash“, care este înregistrat în blockchain. Hash-ul dovedește că documentul a existat într-o formă precisă la un moment dat, „T“. Orice modificare a conținutului documentului se traduce printr-un hash diferit.

Aplicații ușor de difuzat

Încă de la începuturile sale, tehnologia blockchain a suscitat mult interes în sectorul financiar odată cu succesul bitcoin. Din ce în ce mai mult, aplicațiile sale se extind în special în domeniul sănătății, un sector în plină transformare digitală. Dincolo de gestiunea datelor medicale, tehnologia blockchain are aplicații ușor de difuzat, cum ar fi securizarea lanțului de distribuție a medicamentelor sau controlul datelor rezultate din studiile clinice.

Numeroși autori compară apariția tehnologiei blockchain cu descoperirea Internetului și dezvoltarea site-urilor web în anii ’90 (…). Cu toate că numeroase aplicații din domeniul sănătății nu depășesc stadiul de concept, blockchainul aduce speranța unui sector mai transparent, ce oferă respect pacientului și datelor sale medicale. Proba succesului acestei tehnologii este dată de faptul că, în Statele Unite, întreprinderi precum Philips dezvoltă parteneriate pentru crearea de blockchain în domeniul sănătății. În Franța, start-upurile și‑au propus ca provocare schimbarea radicală a sistemului de asigurare socială și asistență medicală, bazându-se pe tehnologii digitale de tipul blockchain, inteligență artificială sau „deep learning“. Anul 2017 va marca cu siguranță începutul unei revoluții digitale în sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Petre 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.