×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:49
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Blocul comun, între pro și contra

Săptămâna aceasta, în spațiul virtual din Republica Moldova a apărut o analiză a profesorului Dan Dungaciu, promovată de partidul liberal prin postări cumpărate pe Facebook, în care specialistul român în problema Republicii Moldova face apel la partidele antibinom (Plahotniuc - Dodon), cărora le sugerează să formeze un bloc comun pentru a avea succes la viitoarele alegeri.

Articolul cu pricina a fost publicat pe pagina lacris.ro și este plin de afirmații incorecte. În primul rând, profesorul Dungaciu trebuie să știe că „blocul“ ce se opune binomului Plahotniuc - Dodon există în Republica Moldova încă din toamna trecută și, mai mult, acest bloc a participat în alegerile prezidențiale având candidat comun pe Maia Sandu. Bineînțeles, profesorul Dungaciu nu vedea atunci, la data alegerilor, existența blocului, și nici a binomului, deoarece domnia sa era consultantul politic al lui Mihai Ghimpu, implicit, era parte din binom, întrucât Partidul Liberal era la guvernare. În analiza intens promovată de liberalii moldoveni, expertul Dan Dungaciu îi dă sfaturi Maiei Sandu, și o invită pe aceasta să coopteze în acest „bloc“ și pe unioniștii din Moldova. Cu alte cuvinte, îi cere fostei candidate la președinție să îl salveze de la dispariție pe Mihai Ghimpu și-al lui Partid Liberal, uitând că acești liberali au jucat împotriva Maiei Sandu la alegerile din 2016.

Precizări între cunoscători

Trebuie să fii un necunoscător în problemele interne ale Republicii Moldova pentru a formula o astfel de teorie, în care să ceri ca Ghimpu să se unească cu Maia Sandu, Șalaru să se ia în brațe cu Andrei Năstase în lupta cu Dodon și Plahotniuc, știind foarte bine că Șalaru și Ghimpu sunt conectați la aparatul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pentru a nu-l lăsa singur pe Dungaciu, Iulian Chifu, în editorialul de săptămâna aceasta pe deschide.md, vine să corecteze un pic cele spuse acum o săptămână, când lăuda uninominalul și îi vedea numai avantaje, găsind acum singura problemă a uninominalului: că a fost adoptat fără largul consens al societății moldovenești. Nu vorbește de problemele de fond ale acestei legi, de faptul că această lege are un singur câștigător, și acesta este PSRM-ul.

Primarul etern cerșește îndurare

La începutul acestei săptămâni, președintele partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, i-a adresat primarului arestat la domiciliu, Dorin Chirtoacă, o scrisoare deschisă în care îi cere edilului capitalei să își dea demisia. Năstase face apel la Chirtoacă să nu lase primăria Chișinăului în mâna lui Plahotniuc, deoarece Parchetul General Moldovenesc a început procedura de suspendare a primarului, iar în această eventualitate, Chișinăul va fi condus de interimari până în anul 2019, când vor avea loc alegeri. Primarul Chișinăului i-a răspuns lui Năstase pe pagina sa de Facebook. Dorin Chirtoacă rămâne agățat de scaunul primăriei, în condițiile în care orașul este o ruină cu foarte multe probleme nerezolvate și care încet, încet capătă o nuanță de gri sovietic, iar vicepreședintele liberal se află la o cotă foarte mică de încredere. O eventuală demisie a lui Chirtoacă ar declanșa alegeri anticipate la primăria Chișinăului, alegeri extrem de necesare pentru democrația din Moldova, pentru că ar arăta Europei și României că, în realitate, oligarhul Plahotniuc nu este reprezentativ în ceea ce privește voința politică a Moldovei, iar guvernarea Filip este una de conjunctură parlamentară, netransparentă și care nu are sprijin în rândul populației din Moldova.

„Nu-nvie morţii - e-n zadar, copile!. După ce în 2013 am scris editorialul «A murit politic Vlad Filat», acum pot spune același lucru: «A murit politic Dorin Chirtoacă». A avut șansa să încerce, barem, să se reabiliteze pentru demolarea Chișinăului. Să dea oamenilor înapoi un mandat pe care l-a călcat în picioare, dănțuind ca un smintit prin garaje, lăsând orașul de izbeliște. Nu înțeleg de ce demolatorul capitalei s-a avântat să critice vehement, cu spume, o propunere decentă (de a-și da demisia - nn), oportună și în beneficiul locuitorilor capitalei. E un mod perfid de a cerși clemență de la călău.“ (Vasile Năstase, pe Facebook, lăsând sa se înțeleagă că Chirtoacă ar avea o înțelegere cu Plahotniuc, sperând ca va scăpa cu suspendare).

Putin, invitat la Chișinău

Igor Dodon a anunțat miercuri seară că îl va invita pe președintele Federației Ruse în Moldova în anul 2018. Probabil, Putin va da curs invitației. El ar urma să sosească în Moldova în anul Centenarului.

Cristian CobuzPublicat Vineri, 28 iulie 2017
1263
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
0
Astia, alde Maia si Nastase sunt de-ai lui Soros, nu ? Si nu sunt unionisti nici ei ca si Dodon..... de unde concluzia : Pentru Romania, Maia si Dodon sunt tot una...joaca in aceiasi echipa.
Publicat Vineri, 28 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 5 ore şi 34 minute
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 16 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 26 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 6 minute