„Blonda” Cehiei a aruncat în aer Guvernul de la Praga

Justiţia cehă a anunţat sâmbătă plasarea în arest preventiv a Janei Nagyova, șefa de Cabinet a premierului ceh, Petr Necas, şi principala figură a scandalului de corupţie care zguduie de joi ţara şi ameninţă guvernul de centru-dreapta, informează sâmbătă AFP.

Jana Nagyova, mâna dreaptă a premierului ceh, este acuzată de acte de corupţie şi de folosirea în interes personal a serviciilor de informaţii pentru punerea sub urmărire a soţiei premierului. De asemenea, ar fi fost puse sub urmărire de serviciile secrete alte două persoane la cererea ei.

Totodată ar fi fost oferită mită unor deputați dizidenți, sub forma unor posturi bine plătite în companii de stat având ca și scop obținerea de sprijin pentru coaliția aflată la putere.

O parte a presei face de mult timp speculaţii privind natura relaţiilor dintre Necas şi Nagyova. Şeful guvernului ceh a anunţat oficial marţi că divorţează de soţia sa.

În noaptea de 12 spre 13 iunie, Brigada de luptă împotriva crimei organizate a efectuat percheziţii în clădirea Guvernului ceh.

Au avut loc percheziţii și la Ministerul Apărării, sediul primăriei din Praga, alte instituții publice, la vile şi birourile oamenilor de afaceri, apropiaţi ai Partidului Civic Democrat, al cărui lider este prim-ministrul Cehiei, Petr Necas. În total, în aceste acţiuni au fost implicaţi circa 400 de angajaţi ai poliţiei. Ministrul ceh de Interne, Jan Kubica, a declarat că reprezentanţii procuraturii şi şeful brigăzii de luptă împotriva crimei organizate au fost la premierul ceh.

Au fost reținuți în cadrul operațiunii politicieni, un fost ministru şi fostul şef al serviciilor de informaţii militare, Ondrej Palenik, potrivit site-ului Vocea Rusiei. În total au fost reținute șapte persoane, care ar fi fost implicate în activități ilegale.

Între 120 şi 150 de milioane de coroane (4,7 – 5,8 milioane de euro) au fost confiscate în cadrul percheziţiilor desfăşurate de poliţie, precum şi „zeci de kilograme de aur”, potrivit şefului Crimei organizate, Robert Slachta. Poliţia consideră că șefa de Cabinet a premierului este implicată în toate aceste afaceri.

În decursul a ani de zile, MAI ceh a pregătit operaţiunea de amploare, în acest timp au fost ascultate şi înregistrate sute de convorbiri telefonice ale oficialilor, politicienilor şi oamenilor de afaceri.

Premierul ceh s-a arătat surprins de situație și refuză să demisioneze. Guvernul său se va confrunta probabil marţi cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia de stânga care a cerut organizarea de alegeri anticipate. Următoarele alegeri sunt prevăzute pentru primăvara lui 2014.

Preşedintele ceh, Milos Zeman, rival politic al premierului, vrea ca guvernul să demisioneze. „Acuzele sunt grave şi am ajuns la concluzia că se sprijină pe probe suficiente”, a declarat presei şeful statului.

Situaţia a fost comentată pentru Vocea Rusiei de observatorul politic Jan Petranek din Cehia astfel: „După ieşirea apelor din matcă au început inundaţiile politice. Este greu de spus cum se va încheia această situaţie. Deocamdată nimeni nu ştie lucrul principal: este implicat în acest caz premierul ţării, Petr Necas? Însă, judecând după aparenţe, el pare într-adevăr uimit de cele întâmplate şi se pare că n-a ştiut cu ce se ocupa anturajul lui. Fireşte, în primul rând, este vorba despre iubita lui „mână dreaptă”, doamna Nagyova. Dacă va fi demonstrată vina ei, cred că şeful Guvernului nu va putea rămâne în postul lui din considerente pur morale. (…). A fost un lucru neaşteptat pentru societatea cehă? O, nu! Este puţin probabil ca cele întâmplate să fi şocat pe cineva. Toţi ştiau că în structurile superioare ale puterii au loc lucruri inadmisibile, că fiecare vrea să pună mâna pe proprietatea de stat. Toţi acum aşteaptă cu nerăbdare rezultatele anchetei, pentru a înţelege despre ce acuzaţii concrete este vorba. Însă, deocamdată, în acest moment, nu se poate spune nimic concret. Doar că ne este foarte ruşine de politicienii pe care i-am ales…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.