Bloomberg: Panama, Rothschild și jumătățile de măsură ale Washingtonului

Preşedintele SUA, Barack Obama, a admis marţi că multe dintre operaţiunile financiare care ies la suprafaţă în urma scurgerii de informaţii aşa-numită ‘Panama Papers’ sunt legale, dar a subliniat că ‘tocmai aceasta este problema’, şi anume că mulţi profită de pe urma insuficienţei măsurilor de combatere a evaziunii fiscale la nivel internaţional. Și Obama a mai spus în discursul său că ”asta nu mai poate continua”, că ”evaziunea fiscală este o problemă uriașă”, că SUA ”vor adopta noi măsuri pentru a impiedica exploatarea lacunelor sistemului nostru fiscal”, că ”în tranzacțiile financiare internaționale ar trebui să fie mai multă transparență”.

Există într-adevăr o problemă uriașă, însă ea este oarecum diferita de cea enunțată de Obama. Dintre toate țările din lume chiar cea în care el este președinte a devenit cel mai căutat paradis fiscal.

Panama și SUA au cel puțin un lucru în comun: niciuna dintre aceste țări nu a fost de acord cu standardele internaționale care să-i împiedice pe evazioniști și pe cei care spală bani să ascundă acești bani”, scrie Bloomberg.

”În ultimii ani, pe fondul atenției acordate de jurnaliști, de legislatori și de guverne, peisajul paradisurilor fiscale s-a schimbat. Pentru a-i prinde pe evazioniști, circa o sută de țări au căzut de acord ca începând din 2014 să impună noi standarde pentru comunicarea conturilor bancare și a unor investiții ale clienților internaționali – standarde impuse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Elveția sau Insulele Bermude au fost de acord, cel puțin în principiu, să comunice informații autorităților fiscale din alte țări. Doar câteva țări nu au semnat. Cea mai importantă este Statele Unite. Alta este Panama, care acum este în centrul unui scandal global de evaziune fiscală.

O firmă de avocatură de aici a ajutat la înființarea a zeci de mii de companii, arată Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație. CIJI și o serie de instituții media au publicat relatări care revelează acțiunile la scară globală pentru ascunderea averilor, acțiuni ale politicienilor si ale celor foarte bogați, cu ajutorul băncilor și avocaților. Instrumentul principal: companii offshore folosite pentru a ascunde identitatea deținătorilor acțiunilor. Aceste structuri sunt legale, insa ee ajuta la evaziuea fiscală.

Ultimele articole ”evidențiază secretomania din Panama”, spune Stefanie Ostfeld, director pentru SUA al Global Witness. ”Ce se știe mai puțin este că SUA se afla la fel de mult sub jurisdicția secretului ca și aceste țări din Caraibe, precum Panama. Nu ar trebui să ne dorim să fim o zonă banilor murdari, dar asta suntem acum”.

Consilieri fiscali din întreaga lume folosesc refuzul standardelor OCDE de către SUA ca pe o unealtă de marketing, atrăgând bani străini în paradisuri fiscale precum Nevada sau Dakota de Sud, iar unii bani pot fi astfel ascunși de guvernele altor țări.

Luna trecută, congresmenii au propus o lege care să oblige la dezvăluirea adevăraților proprietari ai companiilor americane, pentru a pune capăt spălării banilor si evaziunii fiscale. În 2010, Congresul a aprobat Foreign Account Tax Compliance Act, sau Fatca, iar Departamentul Justiției a început să acuze băncile elvețiene pentru că favorizeaza evaziunea. Fatca obligă firmele să comunice Fiscului din SUA toate conturile deținute în străinătate de cetățenii americani.

Fatca nu obligă însă bancile să ofere altor guverne informații despre străinii care au conturi în SUA. Washingtonul oferă asemenea informații doar în baza unor acorduri bilaterale cu anumite state. Aici a intervenit OCDE, care a propus o Fatca la nivel internațional, un acord pe care SUA au refuzat însă să-l semneze.

Panama s-a supus standardelor OCDE în noiembrie 2015. Însă țara a făcut-o sub anumite condiții, dintre care unele subminează eficiența acordului internațional. In ianuarie, o mare firmă ce oferea consutanță offshore a remarcat că multe conturi se mută în Panama, pentru că angajamentul țării față de OCDE este foarte slab. În februarie 2016, oficialii OCDE au spus public că Panama a fost ”exclusă de pe lista jurisdicțiilor care respectă angajamentul” pentru comunicarea informațiilor.

Cât despre SUA, ”Statele Unite nu respectă multe standarde internaționale și, datorită puterii politice, vor putea să facă asta în continuare”, spune Bruce Zagaris, avocat la o firmă specializată în taxare internațională. ”De fapt, este singura țară care continuă să facă asta. Altele, precum Panama, au încercat însă nu pot să țintească atât de sus precum SUA”.

Într-un comunicat emis luni, OCDE a arătat că ”Panama este ultimul loc în care se mai permite ascunderea fondurilor în companii offshore”. Comunicatul nu menționează SUA, care este cel mai mare finanțator al OCDE. Directorul pentru politici fiscale al OCDE, Pascal Saint-Amans, a spus nu se poate face o comparație între cele două țări, pentru că SUA oferă informații altor guverne,chiar dacă nu au semnat pentru respectarea standardelor OCDE. ”Politicile sunt favorabile pentru SUA și defavorabile pentru Panama”, concluzionează Zagaris.”

Articolul de mai sus, publicat pe 5 aprilie, vine dupa ce în ianuarie Bloomberg a scris despre cum SUA au devenit cel mai mare paradis fiscal din lume. ”Rothschild, o instituţie financiară europeană veche de câteva veacuri, a deschis o companie de trust în Reno, Nevada, la câteva blocuri distanţă de cazinourile Eldorado şi Harrah’s. În prezent, compania transferă averile clienţilor străini bogaţi din paradisuri offshore, cum ar fi Insulele Bermude, supuse unor noi standard de raportare, către trusturi deţinute de Rothschild în Nevada, care sunt scutite de standardele respective”.

Bloomberg cita atunci din schița unei prezentari ce urma să fie făcută de Andrew Penney, unul dinhre directorii Rothschild&Co.: SUA ”sunt practic cel mai mare paradis fiscal din lume”. El a adăugat apoi în prezentare că Statele Unite nu au ”resursele pentru a aplica legislațiile fiscale străine și nici nu au apetență pentru asta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.