Bloomberg: „România este vulnerabilă”

România este printre ţările cele mai vulnerabile la încetinirea investiţiilor în ţările în curs de dezvoltare, potrivit IIF (Institute of International Finance), Bloomberg explică faptul că acesta este efectul dependenţei României de finanţare străină.

Scăderea finanţării străine, coroborată cu ieşirile de capital, poate crea în România dificultăţi de lichiditate şi de onorare a plăţii datoriilor, iar cei împrumutaţi în valută să fie confruntaţi cu creşterea serviciului datoriei, odată cu deprecierea leului.

IIF, un grup de tranzacţionare financiară pe pieţele globale cu sediul în Washington, şi-a redus prognoza privind fluxurile de capital către ţările emergente la 1,11 trilioane dolari în 2014, cel mai mic nivel din 2009 până acum. De asemenea, intrările de 1,15 trilioane dolari estimate pentru acest an reprezintă o scădere cu 3% faţă de 2012, potrivit raportului.

“Riscul de aversiune la nivel global a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de durata politicii monetare a banilor ieftini a SUA, dând palpitaţii în rândul ţărilor emergente. Creşterea economică din economiile emergente a pierdut din avânt, în timp ce perspectivele de creştere din economiile mature aduc ceva lumină pentru ţările emergente, întrucât reducerea relativă a atractivităţii investitorilor pentru pieţele dezvooltate va duce la mutarea capitalului în afară”, a declarat Felix Huefner, şeful analiştilor IIF.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a afirmat săptămâna trecută că banca centrală a SUA îşi va diminua programul de achiziţie de bonduri în acest an şi îl va încheia la jumătatea anului 2014, semnalând o reducere a stimulentelor monetare care au ajutat la împingerea în jos a ratelor de dobândă peste tot în lume.

Ţări precum Turcia, România, Polonia şi Maroc ies în evidenţă prin nevoile lor de finanţare externă, spun cei de la IIF. “Dacă finanţarea externă încetează, împrumutaţii s-ar putea găsi în dificultate în ceea ce priveşte lichiditatea şi solvabilitatea”, se arată în raport.

Pe lângă scăderea intrărilor de capital către ţările emergente, IIF estimează că ieşirile de capital privat din ţările emergente vor creşte anul acesta cu 7,3%, până la 1 trilion de dolari. În cazul României, dependenţa de finanţare externă este foarte mare, circa 60% din datoria publică fiind în valută, mai exact doar 93 miliarde lei din 229,3 miliarde lei (în martie 2013) fiind datorii în moneda naţională. În plus, o bună parte din datoria în lei este finanţată tot de investitorii străini care au intrat masiv începând cu sfârşitul lui 2012. Când aceşti investitori se retrag, leul se depreciază.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.