„Blouse roumaine, femme roumaine”

Remarcată în 2015, când a fost organizată la sediul ICR Lisabona, expoziţia Blouse Roumaine, Femme roumaine a suscitat interesul responsabililor culturali din localitatea Alter do Chão, care au propus itinerarea acesteia în galeria de onoare a urbei, situată în citadela medievală centrală, fostă proprietate a Casei de Braganza, străvechea familie regală a Portugaliei.

Vernisajul va avea loc pe 28 mai, la ora 18.30, iar pe simeze se vor afla lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de 40 de plasticiene din toate domeniile: pictură, grafică, sculptură, ceramică şi fotografie. Expoziţia este deschisă până pe data de 3 iulie 2016.

ICR Lisabona a provocat artistele invitate (Alexandra Budianu, Alexandra Rusu, Alina Gherasim, Andra Bădulescu-Vişniec, Andreia Năstăsescu-Bove, Arina Bican, Aurora Király, Beti Vervega, Carmen Nistorescu, Carmen Paiu, Cela Neamţu, Celina Grigore, Claudia Muşat, Cristina Bolborea, Cristina Cucu, Cristina Ţurlea, Daniela Frumuşeanu, Delia Andrieş, Denisa Angheluţă, Doina Simionescu, Elena Dumitrescu, Elena Scutaru, Emanuela Balint, Graţiela Andrei, Iasmina Răceanu, Irina Silivestru, Liliana Cenean, Lucia Puşcaşu, Margareta Udrescu, Marilena Preda-Sânc, Miriam Mihail, Oana Ispir, Olga Morărescu Mărginean, Romana Mateiaş, Ruxandra Răileanu, Silvia Maria Stoica, Stela Lie, Ştefania Cenean, Teodora Ionescu şi Viorica Cernica) nu atât să dea o replică celebrei Blouse Roumaine a lui Matisse, opera care a inspirat expoziţia, cât să transpună ia în secolul XXI, să dea motivelor prezente pe veşmântul tradiţional o dimensiune artistică potrivită contemporaneităţii.

Prezentă în creaţiile unor autori definitorii (plecând de la „zugravul de subţire” Pârvu Mutu şi ajungând la Carol Popp de Szathmary, C.D. Rosenthal, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Henri Matisse, Pablo Picasso, Yves Saint-Laurent, Valentino), ia a fost în timp o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru opere plastice însemnate. Dedicată cămăşii tradiţionale feminine româneşti, o emblemă a eleganţei şi bunului-gust nativ ale poporului român, expoziţia a constituit un prilej pentru artistele implicate să îşi expună propria viziune asupra unui simbol, a unui mod de viaţă, despre care ele sunt cele mai îndreptăţite să vorbească.

Citadela romanică din Alter do Chão (localitate ce adăposteşte şi spectaculoase vestigii romane) este construită în secolul X, sub ocupaţia maură. Fortificaţia trece în mâini portugheze în timpul Reconquistei, sub domnia regelui Dom Afonso al II-lea, în jurul anului 1220. În cursul secolului XIX, este cumpărată şi restaurată de Casa Regală portugheză, funcţionând actualmente ca muzeu. A fost clasificată ca monument naţional în 1910.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.