BNR dă o mână de ajutor relaxării fiscale

Banca Naţională a României a redus miercuri, 6 mai, rata de dobândă de politică monetară la minimul istoric de 1,75%, dând în acest fel un nou semnal de reducere a ratei de dobândă pentru creditele în lei. Este a şaptea reducere de 0,25% pe care Banca Centrală o face din august 2014 încoace, ultima fiind la finele lunii martie. O altă măsură luată de BNR se refere la îngustarea coridorului de variaţie în jurul ratei de dobândă de politică monetară de la 1,75% la 1,50%. Asta înseamnă că dobânda penalizatoare la care băncile se împrumută de la BNR în cazul în care au nevoie urgentă de cash a coborât de la 3,5% pe an la 3,25% pe an. Acesta este un semnal dat de BNR băncilor comerciale să împrumute statul în condiţiile în care bugetul va avea o foame mare de bani după ce va scădea TVA, mai întâi la alimente, de 1 iunie, şi apoi la 20% de la 1 ianuarie 2016. Totodată, BNR a decis reducerea rezervelor minime obligatorii în lei, de la 10% pe an la 8% pe an, ceea ce înseamnă bani mai mulţi rămaşi în posesia băncilor, de ordinul miliardelor de lei.

Măsura luată azi de BNR urmăreşte aruncarea unor bani pe piaţă pentru a ţine în frâu inflaţia de 0,8% şi pentru a preveni alunecarea preţurilor până la apariţia deflaţiei, fenomen mult mai periculos, care generează lipsă de investiţii, scădere de locuri de muncă etc. Dar principala acţiune a BNR vizează sprijinirea relaxării fiscale gândită de Guvern. În prognoza făcută de Comisia Europană se arată că reducerea TVA ar putea conduce la creşterea deficitului bugetar până la 3,5% în 2016, faţă de 1,85% cât este azi. Prin reducerea dobânzii de politică monetară, BNR încurajează reducerea dobânzilor la credite, în condiţiile unei scăderi continue a creditării în România şi ale reducerii dobânzilor la depozite. În februarie 2015, de exemplu, creditul neguvernamental (cel acordat populaţiei şi companiilor) a ajuns la 210,22 miliarde de lei, cu 3,7% mai scăzut ca în perioada similară a anului trecut.

Astfel, băncile rămân în acest moment cu un surplus de aproape 3 miliarde de lei, bani care vor merge în principal către finanţarea statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.