Boala spionitei

De ceva timp se vîntură în spaţiul public liste de agenţi acoperiţi. A devenit un fel de joacă, ghici cine e, ghici cine nu e!

E vorba despre de inşi cu dublă comandă. Una la partid, în Parlament, Guvern etc. Alta la SRI/ SIE/ contrainformaţiile militare/DGIPI etc. Inşi furişaţi la vîrful partidelor, dar nu numai – îi găsim prin televiziuni, cercuri de afaceri, unde nu gîndeşti.

A devenit o psihoză. Toţi grangurii indiferent de zonă se ocupă de demascarea duşmanului strecurat în tabăra proprie. Toţi suspectează pe toţi, boala a ajuns la măduvă, s-a generalizat.

Ni s-au oferrit pe tavă nume grele în ultimele zile, ca să mă refer numai la ele. Calimente şi Cezar Preda, deconspiraţi de Ponta. Ponta l-a mai „deconspirat” şi pe Lucian Isar, asta după ce a aruncat fuzee spre bietul Zgonea, care ar fi trădat PSD-ul (la asta a făcut aluzie şi Dragnea în declaraţia de după excluderea lui).

Apoi se părea că e vorba de Tudose (care a zis că nu e!) cînd Ponta a specificat că e vorba de un vicepreşedinte al PSD fost ministru în guvernul sau. Ca să ajungă în fine la Lucian Isar, din PNL; soţul Alinei Gorghiu. Adică şi liberalii au faliţii lor! Tot Ponta a confirmat ceea ce presa a scris mai de mult că Sebastian Ghiţă, prietenul lui bun, ar fi un agent acoperit. Că e SRI, SIE, om vedea, dacă om vedea vreodată.

Chiar şi despre Ponta s-a spus în cadrul aceluiaşi tip de joc tactic că ar fi/fost agent acoperit. Acuzaţia a lansat-o Traian Băsescu.

Mai sunt şi alte zone infestate de agenţi acoperiţi. Mihai Gâdea e trimis în arena spionilor de Robert Turcescu (cu ce credit!?), Turcescu el însuşi s-a mărturisit în urmă cu doi ani că e agent acoperit. Zicea spăşit şi că se retrage din viaţa publică, dar azi e candidat PMP la Primăria Capitalei. Şi ce dacă! Dacă te uiţi la tv cîteva seri e relativ uşor să depistezi agenţii de influenţă, agenţii acoperiţi, diversioniştii, provocatorii.

Dar Ponta e pe lista scurtă – în ciuda suspiciunilor de colaborare cu SIE – să devină săptămîna viitoare al treilea om în stat – preşedinte la Camera Deputaţilor.

În această republică a spionilor s-a scris în presă, şi nu o dată, că guvernul Cioloş este un guvern al serviciilor. Aşa, pur şi simplu! Mai mulţi miniştri sunt ţinta bănuielilor rezonabile din partea presei de a fi oamenii serviciilor secrete. Cineva făcea un inventar al agenţilor acoperiţi şi informatori (altă specie) din Parlament şi trăgea concluzia că 1/3 dintre ei ar fi cu dublă comandă. Ţară fericită!

Mă întreb în acest context – de fapt cine nu e agent în sferele înalte ale societăţii româneşti!? Cine e agent nu prea mai contează. Achtung! E o joacă periculoasă. Întîi de toate pentru că nimeni nu răspunde. Dacă dai sifilis sau SIDA cuiva cu bună ştiinţă şi eşti depistat eşti pedepsit prin lege. Nu şi dacă alimentezi zvonuri, dacă lansezi informaţii false şi toxice, dacă te joci cu acuzaţii aşa de sanchi ca să împroşti cu noroi, să distragi atenţia, să distrugi reputaţii etc.

Este o distracţie periculoasă şi pentru că escamotează o chestiune reală şi o trimite în derizoriu – aceea a căpuşării cercurilor de afaceri, partidelor, mass-media, cu agenţii acoperiţi de către servicii secrete.

Din păcate există o comisie parlamentară de control al serviciilor care este pură butaforie. Serviciile controlează această comisie, nu invers, prin oamenii lor infiltraţi aici. În România nu există de fapt un control civil asupra serviciilor. Ele fac ce vor. Sunt stat în stat. Sub ascunzişul secretului, ele nu dau de fapt socoteală nimănui.

De unde urgenţa unor noi legi puternice, clare, care să aducă serviciile sub un control civil real.

stelian-tănase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.