Boc vrea reprezentanţă China Development Bank în România

Premierul Emil Boc a afirmat luni că a discutat, inclusiv cu omologul său chinez, Wen Jiabao, subiectul deschiderii unei reprezentanţe la Bucureşti a China Development Bank.

„Confirm faptul că am ridicat acest subiect şi la nivelul primului-ministru şi am deschis subiectul, urmează ca el să fie discutat acum la nivel tehnic, la nivel politic a fost acceptată o asemenea discuţie, urmează ca ea să se concretizeze în urma discuţiilor tehnice. Deci, inclusiv la palierul politic acest subiect a fost discutat, urmând să fie implementat”, a spus Boc.

Anterior, Boc a precizat că a invitat partea chineză să deschidă în România sucursale ale Băncii Naţionale a Chinei, „care prin activităţile lor să poată stimula atât investiţiile productive, cât şi exporturile”.

Premierul a explicat că, în discuţiile de la nivel guvernamental de luni, partea română a venit pregătită cu 5 proiecte mari de investiţii pe care le-a prezentat părţii chineze. „Este vorba de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de canalul Dunăre-Bucureşti, de canalul Siret-Bărăgan, de centura de ocolire a municipiului Bucureşti şi centrala de la Tarniţa – proiecte care pot fi dezvoltate în parteneriat public-privat – şi cea mai importantă veste este aceea că partea chineză şi-a exprimat deplinul interes şi disponibilitatea de a participa în aceste proiecte ?i am stabilit ca miniştrii de resort să lucreze în perioada următoare la modalităţile practice, tehnice de implementare a acestor proiecte, respectând cadrul legal românesc, european şi chinez”, a menţionat Boc.

„Ceea ce a lipsit, cred eu, până în momentul de faţă nu a fost cadrul juridic sau legal, a fost voinţa politică, or acest moment, de astăzi, cred că reprezintă momentul decisiv din punct de vedere politic pentru derularea unor asemenea proiecte în România. De asemenea, am informaţia că în privinţa forumului de afaceri au fost reprezentate 30 de firme româneşti şi peste 150 de firme chinezeşti ?i, practic, forumul şi-a atins scopul, prin faptul că fiecare firmă românească a avut întâlniri cu firme din domeniul tehnologiei avansate, a comunicaţiilor, industria alimentară, construcţii de maşini, spiese de schimb, aeronautică şi se lucrează la identificarea modalităţilor concrete de implementare a acestor raporturi de colaborare, dincolo de proiectele mari strategice pe care le discutăm la nivel guvernamental în vederea implementării lor”, a mai afirmat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.