Bocitoarele de serviciu

Începând de sâmbătă, când s-a realizat fuziunea politică între partidele dreptei şi a luat naştere, de facto, marele Partid Naţional Liberal, au apărut două categorii de bocitoare.

Cele care jelesc dispariţia PDL, în sensul că acest partid a fost înghiţit de către liberali, şi cele care jelesc PNL, în ideea că va fi canibalizat de către fostul PDL şi în special de către preşedintele Traian Băsescu.

Dacă o asemenea fuziune ar reprezenta un dublu eşec, nu ar avea niciun sens că adversarii politici ai marelui Partid Naţional Liberal să se frământe într-un asemenea hal şi să aibă acest fel de reacţii, care uneori capătă accente isterice. Prima întrebare care îmi vine în minte ascultând toate aceste cântece de lebădă este de ce îşi pierd oare aceştia timpul, de ce îşi consumă energiile pe marginea gropii în care zac, strâns îmbrăţişate şi muribunde, cele mai importante două partide ale dreptei. Singura concluzie care are o logică este că, în realitate, PSD şi, în primul rând, preşedintele acestui partid, Victor Ponta, se tem de nouă dreapta.

Cât despre aserţiunea frecvent vehiculată, cum că marele Partid Naţional Liberal a devenit o masă de manevră a preşedintelui Traian Băsescu, răspunsul este şi mai simplu de dat. Nu a existat şi nu există nicio dovadă în acest sens. Că formaţiunea politică, PNL are, desigur, libertatea de a se alia cu cine doreşte. Dar iată, în opoziţie fiind, nu există nicio informaţie care are putea proba existenţa nu a unei alianţe, dar nici măcar a unei înţelegeri cu preşedintele Traian Băsescu. În timp ce PSD s-a aliat, cât se poate de explicit, cu preşedintele Traian Băsescu, pentru că, în 2008, să ajungă la guvernare în Guvernul Boc. Şi, începând chiar din momentul câştigării alegerilor, avem nenumărate probe ale unui blat între Victor Ponta şi Traian Băsescu, pe care le voi prezenţa la începutul săptămânii viitoare într-un editorial.

Până atunci însă, voi face precizarea că unificarea dreptei se produce în timp ce PSD se află la putere, iar marele Partid Naţional Liberal este în opoziţie, primul obiectiv politic fiind câştigarea, din această poziţie, a alegerilor prezidenţiale. Dacă PNL îşi ratează această ţintă, atunci nu va avea un preşedinte la Cotroceni.

În schimb, dacă Victor Ponta pierde alegerile pentru cea mai înaltă funcție în stat, el pierde tot. Şi preşedinţia PSD, şi funcţia de premier. Aşa se şi explică, de altfel, numeroasele înţelegeri pe seama interesului cetăţenilor şi a interesului naţional între Victor Ponta şi Traian Băsescu. Preţul este că, în cel de-al doilea tur de scrutin, Traian Băsescu să-i ofere lui Victor Ponta o parte din puţinele procente electorale de care dispune prin intermediul PMP, urmând ca, la schimb, Victor Ponta să-i ofere pe tavă funcţia de prim-ministru.

Senator PNL
Sorin Roşca Stănescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.