Bodegile de cartier, pline încă de la 8 dimineaţa

Berea la 2 lei şi votca „Săniuţa” sunt dintre cele mai cerute băuturi alcoolice în bodegile din cartierele bucureştene, în special cele care sunt amplasate strategic în preajma unei pieţe.

De multe ori te afli într-un mijloc de transport în comun şi simţi un damf de alcool ce vine dinspre un nene care pleacă sau vine de la muncă. Şi asta pentru că românul îşi îneacă amarul într-un pahar cu tărie.

Din curiozitate intri o dată într-o tavernă cu mese din plastic şi muşama cu flori colorate, te aşezi pe scaunul ars de mucuri de ţigări. Ceri o cafea şi simţi în ceafă privirile celorlalţi clienţi care rămân uimiţi de prezenţa şi comanda ta.

Într-un colţ stă atârnat un televizor de unde se aud tot felul de ştiri despre micşorarea salariilor ori mitingurile din ultimele zile. Localul nu este foarte luminat, are doar o aplică tot cu modele florale care se asortează de minune cu goblenurile şi calendarul cu poze sexy care are îi delectează pe privitori. Clienţii mai vârstnici îşi înghit însă nodul din gât cu „o sută de ţuică”.

Cafeaua îţi este adusă de o doamnă trecută de vârsta a treia, care îşi etalează formele rubensiene cu o bluză mai sclipiciosă şi cu un lanţ din aur lat cât un deget. Înainte de a-ţi încasa banii îşi trece mâna prin părul permanentat şi nu au cum să nu-ţi sară în ochi unghiile vopsite cu un fucsia pătrunzător.

„Dar nu v-am mai văzut pe aici. De regulă ne trec pragul doar pieţarii şi alcoolici d-aştia care nu au somn”, spune ospătăriţa, care izbucneşte într-un râs isteric în timp ce îl bate pe spate pe unul dintre clienţi.

„Ce e, Viorico? Te-ai săturat de noi? Ia mai bine, mai adu-mi o bere rece! Uite aşa, de supărare!”, spune un nene de la masa alăturată.

„Domnişoară, nu vă supăraţi pe noi, noi mai glumim, că ce dracu’ ne-a mai rămas. Astea sunt singurele noastre bucurii, mai bem o bere, mai discutăm despre hoţii aştia de parlamentari… că n-ai ce-i face, asta e… suntem pea mici pentru lupii aştia mari. Dar noi nu facem rău la nimeni, noi glumim”, se scuză nenea care este ascultat cu mare interes de ceilalţi doi comeseni ai săi.

De la ştiri până la o muzică manelo-lăutărească a fost doar un pas. Într-adevăr tema a fost aceeaşi: jale, patimă şi dor.

Pe uşă intră un domn cu un şorţ alb care aduce după sine un miros de oaie. Te gândeşti la mixul de mirosuri care îţi invadează percepţiile olfactive. Intrarea deloc rezervată a noului client atrage urale din partea unor petrecăreţi de la o masă din capătul localului.

„Gigele, fi-ţi-ar pielea a dracu’… păi la ora asta vii? Te lăudai că bem şi noi o bere dimineaţă. Păi tu vii când plecăm noi?”, strigă unul dintre mesenii veseli.

Mă uit la ceas. 08.45. Oare cât ce înseamnă o bere băută dimineaţa?

„Băi, moldovene, păi io sunt sătul de muncă până la ora asta. Mai stau o oră şi dau toată marfa. Nu stau, iau o bere şi fug, că l-am lăsat pe vecinu’ să aibe grijă la tarabă”, spune în replică nenea cu mirosul de oaie, de unde am concluzionat că vinde brânză în piaţă.

De la brânză şi bere, discuţiile se aprind repede atunci când se deschide subiectul „Boc, pensiile şi impozitu”.

Cu o mână pe bar şi cealaltă în şorţ, clientul Gigi îşi spune oful.

„Fraţilor, eu nu am văzut atâta hoţie de când mama m-a făcut! Hoţii care l-au împuşcat pe Ceauşescu au vândut şi furat ţara asta toată şi acu’ vor să ne termine de tot cu planurile lor. Păi cine mama mă-sii a adus ţara asta în criză? Eu, care muncesc de dimineaţă până noaptea pe 3 lei amărâţi, sau ei cu salariile şi viloaiele lor?”, discurs care a dat tonul unui val de înjurături şi soluţii anticriză, made in bodega SRL.

Mă ridic de la masă, o las pe ospătăriţa Viorica să asculte ceva „politichie” şi mă gândesc că e timpul să iau o gură de aer cu ceva noxe şi să-mi expun percepţiile olfactive unor alte mirosuri bucureştene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.