Bodog recunoaște dezastrul

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a recunoscut, marți, la Bistrița, răspunzând unei întrebări adresate de corespondentul Mediafax, că sistemul medical este depășit de situație în cazul pacienților care suferă arsuri pe o suprafață mai mare de 20% din suprafața corporală.

“Suntem depășiți în ceea ce privește capacitatea de a prelua pacienții arși în foarte multe centre și în spitalele județene capacitatea este foarte redusă. Centrul de la Iași este funcțional doar că nu au aparatură modernă. Este și o problemă de management local. Ei ar putea să utilizeze aparatura deja existentă, dar cum se obișnuiește, ei încearcă să-mi forțeze mâna. Eu mă grăbesc cât pot de repede cu dotările, comisiile lucrează și se vor achiziționa prin Banca Mondială toate echipamente pentru centrul de la Iași de arși. La Timișoara există două sau trei boxe de arși care nu sunt dotate, dar am obținut dotarea acelor boxe cu bani de la Banca Mondială. Cu toate că deranjez pe foartă multă lume când spun – am avut un guvern care a venit pe arși și care nu a făcut nimic pentru arși. Nu este o declarație politică, se poate verifica”, a răspuns ministrul Sănătății.
Legat de situația pacientului de 71 de ani rănit vineri într-o explozie puternică la Botoșani, care a fost refuzat de spitalele de arși care au motivat că nu sunt locuri, ministrul Sănătății a spus că acesta a fost transferat la Iași sâmbătă și de acolo marți a fost dus în secția de arși de la Spitalul ”Baltazar” din București.

“În ceea ce privește centrele de arși, vom face centre noi la spitalul Grigore Alexandrescu, spitalul Baltazar în București, la Timișoara, la Târgu Mureș și vom face doatarea completă a centrului de la Iași care este deja construit”, a afirmat Bodog.

Iniţial, bărbatul de 71 de ani din Botoşani, rănit grav în explozia dintr-un apartament, nu a putut fi trasferat spre clinicile din Capitală pentru că nu mai erau locuri şi existau deja şi liste de aşteptare.

”Bărbatul poate fi transferat doar la Bucureşti, unde există secţii specializate care se ocupă de tratarea persoane care au suferit arsuri pe o suprafaţă corporală mai mare de 50%. Nu avem un refuz scris din partea lor, discuţiile s-au purtat prin intermediul Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de transferul pacientului la Bucureşti şi care, în urma discuţiilor telefonice pe care le-au avut, au spus că nu îl pot primi întrucât nu au locuri. Starea bărbatului este gravă, este intubat, este internat în secţia de ATI a spitalului din Botoşani, dar riscul de agravare a situaţiei creşte pe măsură ce trece timpul”, declara, sâmbătă, corespondentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Botoşani, Radu Bercea.

Şase persoane, printre care şi un copil de 11 ani, au fost rănite în urma exploziei care a avut loc vineri după-amiază într-un apartament din Botoşani. În total au fost evacuate 24 de persoane care se aflau în blocul afectat de deflagraţie. Un bărbat grav rănit în explozie a fost transportat cu elicopterul la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.