Bogaţii lumii, mai bogaţi cu peste 500 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2013

Averile celor mai bogaţi 300 de oameni din lume, cumulate, au crescut în 2013 cu 524 de miliarde de dolari, unei analize făcute de Bloomberg. În total, aceştia deţineau la sfârşitul anului trecut 3.700 miliarde de dolari.

Potrivit experţilor Bloomberg, în această perioadă cele mai profitabile au fost ramurile economiei legate de tehnologiile înalte.

Averile din sectorul IT au crescut anul trecut cu 28%, iar dintre cei 300 de miliardari din top, numai 70 au înregistrat pierderi în 2013.

„Bogaţii vor continua să se îmbogăţească. Dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut, bursele vor creşte în continuare, iar economia se va extinde cu cel puţin 2%”, a spuspentru Bloomberg miliardarul John Catsimatidis, fondatorul grupului de imobiliare şi energie Red Apple.

Titlul de cel mai bogat om al planetei a revenit din nou directorului companiei Microsoft, Bill Gates. Acesta a reuşit să crească capitalul său până la 78,5 miliarde de dolari.

Al doila mare câştigător al anului 2013 a fost miliardarul american Sheldon Adelson, fondatorul Las Vegas Sands Corp., cel mai mare operator de cazinouri din lume. Averea lui Adelson a crescut anul trecut cu 14,4 miliarde de dolari, la 37 miliarde de dolari.
Cel mai bogat rus a rămas omul de afaceri Alişer Usmanov, al cărui capital a ajuns la aproape 20 de miliarde de dolari.

Averea mexicanului Carlos Slim, până anul trecut cel mai bogat om din lume, a continuat însă să scadă în 2013. El a pierdut 1,4 miliarde de dolari anul trecut, după ce Congresul mexican a adoptat o lege care vizează desfacerea monopolului companiei controlate de Slim, America Movil, în sectorul telecom.

Cea mai mare pierdere din 2013 a fost înregistrată de omul de afaceri brazilian Eike Batista, care şi-a pierdut averea de peste 12 miliarde de dolari. Compania sa, OGX Petroleo & Gas participacoes, a intrat în faliment în luna octombrie. În martie 2012, Batista era pe locul 8 în topul bogaţilor lumii. În prezent, cu datorii şi compania în faliment, averea lui Batista este evaluată la valori negative.

Cea mai mare creştere a averii a fost înregistrată anul trecut de fondatorul Tesla Motors, americanul Elon Musk. Averea acestuia a crescut cu 233% anul trecut, sau 5,6 miliarde de dolari, datorită succesului automobilelor electrice produse de Tesla.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a câştigat 12,4 miliarde de dolari în 2013, în timp ce cofondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin şi-au majorat averile cu câte 10 miliarde de dolari fiecare.

Cel mai bogat rus a rămas omul de afaceri Alişer Usmanov, al cărui capital a ajuns la aproape 20 de miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.