Bogdan Olteanu, o mare pată pe obrazul BNR

Reținerea pentru 24 de ore a lui Bogdan Olteanu de către DNA reprezintă prima acțiune de acest fel în care este implicat un oficial de prim rang al Băncii Naționale a României.

Presupusa implicare a sa în numirea Guvernatorului Deltei Dunării în persoana lui Liviu Mihaiu ar putea genera o altă premieră la nivelul Băncii Centrale, și anume autosuspendarea pe motive de corupție. Până acum, singura autosuspendare a venit de la guvernatorul Mugur Isărescu, însă aceasta a venit după ce a fost desemnat premier.

În situația lui Olteanu poate fi invocat așa-numitul risc reputațional care este definit ca acel risc care poate duce la afectarea rezultatelor, dar și a imaginii Băncii Centrale. Dacă Olteanu nu se autosuspendă, mai rămâne măsura revocării sale de către Parlament, conform statutului BNR.

Această revocare se face la propunerea comună a comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților în cazul unor abateri grave. Faptele pentru care se face vinovat Bogdan Olteanu în ochii procurorilor DNA sunt anterioare funcției sale de la BNR în sensul că acestea sunt din 2008, iar el a fost numit viceguvernator la Banca Centrală în octombrie 2009. Olteanu a fost promovat având susținerea PNL și PSD și a venit în Strada Doamnei nr. 8 în locul lui Eugen Dijmărescu, care coordona Direcția Operațiuni de Piață și a comitetul de administrare al rezervelor internaționale ale BNR. Bogdan Olteanu este finul lui Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre cei doi șefi ALDE, dar și nepotul Ghizelei Vass, membră a Partidului Comunist Român încă din 1933, când acesta era în ilegalitate. Olteanu a intrat în PNL încă din 1991, a fost parlamentar, ministru, este doctor în filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj din a doua încercare, pentru că prima oară a fost exmatriculat de la doctorat din pricina chiulului. Olteanu este de profesie avocat, fiind practician în insolvență.

Până în anul 2005, Olteanu a deţinut 50% din capitalul social al firmei Gorghiu și Asociaţii şi a obţinut dividende de 188 milioane lei vechi, pentru anul 2004. Firma a fost înfiinţată în 2004, iar acţionarii au fost Alina Ștefania Gorghiu şi Tudor Octavian Pop. Alina Gorghiu este actualul copreședinte al PNL. La un moment dat, sediul firmei Gorghiu&Asociaţii era pe bd. N. Bălcescu nr. 21 din Bucureşti, la aceeaşi adresă cu sediul Biroului de circumscripţie electorală al preşedintelui Camerei Deputaţilor de atunci, Bogdan Olteanu.

Mai mult, la aceeaşi adresă figura şi societatea civilă de avocatură Gorghiu, Pop & Asociaţii. Conform ultimei declarații de avere, din iunie 2016, Olteanu deţine o casă în localitatea Ghermăneşti (Ilfov), un autoturism Lexus din 2007, acţiuni la UniCredit în valoare de circa 12.600 de lei, lichidităţi în conturi bancare de circa 15.000 de lei şi plasamente de circa 160.000 de lei la firma E-Boda Electronics.

Olteanu are contractate două credite de la Banca Transilvania, în valoare totală de aproape un milion de lei. Gurile rele susțin că autosuspendarea sau revocarea lui Olteanu de la BNR va atrage după sine și căderea unei rețele coordonate de viceguvernator în sectorul energetic. Unul din consilierii săi este Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, un funcționar care deține 12 funcții la stat.

Acesta este director în Ministerul Economiei, administrator provizoriu la Oil Terminal, companie deținută de stat, consilier al viceguvernatorului Olteanu, administrator special la Arcadia 2000 SA, din partea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, administrator special la Romplumb Baia Mare și Oltchim Rm. Vâlcea, din partea Departamentului pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului, membru al Curții de Arbitraj București, administrator special al Hidroelectrica și a Fondului Proprietatea, membru în CA al Nuclearelectrica, membru CA la Rompetrol Rafinare, din partea statului român, reprezentant al statului în AGA Complexului Energetic Hunedoara, membru AGA la Complexul Energetic Oltenia, membru în AGA de la Nuclearelectrica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.