Bogdan Suceavă, la Festivalul „New Literature from Europe 2015” din New York

Festivalul New Literature from Europe, organizat anual de către grupul EUNIC New York al Institutelor culturale newyorkeze, a prezentat, şi în această ediţie, autori europeni premiaţi, de pe întreg continentul, invitaţi la New York pentru lecturi şi întâlniri cu traducători americani şi scriitori de renume.

Festivalul New Literature from Europe a fost onorat să prezinte, la New York, doisprezece autori extraordinari de pe întreg continentul: Bernhard Aichner (Austria), Naja Marie Aidt (Danemarca), Niccolò Ammaniti (Italia), Tomáš Halík (Republica Cehă), Wojciech Jagielski (Polonia), Josefine Klougart (Danemarca), Alek Popov (Bulgaria), Jordi Puntí (Catalonia), György Spiró (Ungaria), Bogdan Suceavă (România), Bettina Suleiman (Germania) şi Ardian Vehbiu (Albania).

Bogdan Suceava şi scriitoarea americană de origine etiopiană Maaza Mengiste

Aflat la cea de a 12-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat recent şi a pus în lumină scriitori europeni aflaţi la începutul carierei sau scriitori consacraţi, cărora li s-au alăturat importanţi traducători americani, dintre care îi amintim pe Morgan Entrekinde la Grove Atlantic, Michael Reynolds de la Europa Edition, Chad Post de la Open Letter Books, Michael Maher de la BBC şi Margaret Carson, co-preşedinte al Comitetului de Traducere PEN. Dialogul a acoperit teme diverse, de la existenţa lui Dumnezeu la fostul apartheid din Africa de Sud şi criza refugiaţilor din Europa, despre arta de a scrie şi cea a traducerii.

Repere importante ale festivalului din acest an au inclus evenimente avându-i pe afiş pe Tomáš Halik, câştigător al Templeton Prize, şi jurnalistul Ian Buruma, deţinător al Premiului Erasmus, în dialog, la Carnegie Council for Ethics in International Affairs; proiecţia filmului Io e te, de Bernardo Bertolucci, la NYU Casa Italiana, cu participarea lui Niccolò Ammaniti, autorul romanului după care s-a realizat filmul, şi a lui Antonio Monda, director artistic al Festivalului de Film de la Roma; o masă rotundă având ca temă provocările traducerii în limba engleză, cu care se confruntă femeia-scriitor, cu participarea autoarelor Naja Marie Aidt, Josefine Klougart şi Bettina Suleiman, şi a moderatoarei Margaret Carson, co-preşedinte al Comitetului de Traducere PEN, la Bowery Poetry Club; şi primul NLE Translation Slam, anual, găzduit de Nuyorican Poets Café, co-prezentat de PEN World Voices, cu participarea câtorva autori şi a traducătorilor lor.

Un public numeros a participat la lucrările Festivalului

Festivalul New Literature from Europe 2015 a fost organizat în parteneriat de: EUNIC, Ministerul Albanez al Culturii, Institutul Albanez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi, Consulatul General al Danemarcei, Centrul Ceh, Fundaţia Elizabeth Kostova, Institutul Goethe, Institutul Ramon Llull, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Polonez şi Institutul Cultural Român din New York.

La cele unsprezece evenimente desfăşurate pe parcursul celor patru zile de festival, au participat peste 1000 de spectatori.

Scriitorii faţă în faţă cu publicul

România a fost reprezentată de scriitorul Bogdan Suceavă, care a studiat matematica la Universitatea din Bucureşti şi Michigan State University, unde a obţinut doctoratul în matematică în 2002. În prezent, el îşi împarte timpul între România şi California, unde predă matematica la California State University, Fullerton.

Pe lângă lucrările sale în matematică, Bogdan Suceavă a scris cinci romane, două cărţi de povestiri scurte şi trei volume de eseuri. Romanul Miruna, o poveste a primit premiul de ficţiune al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2007 şi a fost publicat în limba engleză în 2014 de către Twisted Spoon Press. Romanul Coming from and Off-Key Time, lansat în limba engleză de către Northwestern University Press în 2011, este o comedie despre aşa-numita tranziţie politică din România de la începutul anilor ’90. Nuvelele sale au apărut în limba engleză în Review of Contemporary Fiction, Absinthe: New European Fiction, Short Story, Columbia: A Journal of Literature and Art, Two Lines şi alte reviste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.