Boli grave fără simptome

Unele dintre cele mai cunoscute boli, printre care câteva cu rată de mortalitate mare, apar fără a trage semnale de alarmă și se manifestă, de obicei, atunci când este prea târziu pentru ca vreun tratament să-și mai facă efectul. În anumite cazuri, simptomele pot fi minore, dar cu siguranță mulți dintre noi nu le acordăm atenția cuvenită. Așa că boli precum cele de inimă, diabetul, hepatitele virale ori cancerul pulmonar apar și se dezvoltă în liniște, timp în care șansele de vindecare scad.

Depistate de cele mai multe ori în urma analizelor medicale de rutină, hipertensiunea arterială și nivelul crescut al colesterolului se numără printre principalii factori ce duc la apariția afecțiunilor cardiace. În stadiu incipient, nu prezintă simptome alarmante, motiv pentru care afecțiunile cardiovasculare se situează pe locul întâi în topul celor mai periculoase boli asimptomatice. De asemenea, numărul de decese provocate anual de boli ale inimii este mare.

„Chiar dacă nu există simptome ale vreunei afecțiuni, este recomandată efectuarea analizelor anuale de bază și un consult în fiecare an la medicul de familie. Tot o dată pe an trebuie măsurată tensiunea arterială, făcută o electrocardiogramă, o radiografie toracică, o ecografie abdominală, iar femeile neapărat o ecografie mamară sau mamografie (după 40 de ani) și un test Babeș-Papanicolau“. Elena Petcu

Diabetul depistat întâmplător

Diabetul este una dintre cele mai comune boli descoperite, de cele mai multe ori, întâmplător, după mulți ani de la instalare. Până la diagnosticare, bolnavii nu au nici cea mai vagă idee că ar putea suferi de diabet. „Controalele regulate, analizele anuale, corelate cu antecedente de diabet în familie, ar putea ajuta la descoperirea bolii în fază incipientă și la un tratament care să îi stopeze evoluția“, spune Elena Petcu, medic de familie. Diagnosticul apare, cel mai frecvent, atunci când boala deja începe „să-și facă de cap“.
„Acest lucru se întâmplă deoarece senzația de sete, oboseala și scăderea în greutate nu apar întotdeauna în momentul în care există variații ale nivelului de glucoză în sânge“, continuă Petcu. Diabetul începe să se manifeste când riscul de complicații la rinichi, ochi și inimă este deja crescut.

Perfidul cancer pulmonar

O tuse seacă, așa-zisa „tuse a fumătorului“, nu trimite mai niciodată la medic, tocmai pentru că se consideră că, dacă fumezi, așa este normal. Nimic mai fals. O tuse seacă persistentă poate fi un semnal de alarmă atât pentru fumători, cât și pentru fumătorii pasivi sau pentru cei care nu fumează. „Din păcate, o tuse care te lasă de multe ori fără respirație, durerile în piept ori febra apar în faze avansate, persoana afectată putând părea sănătoasă ani întregi până la depistare“, spune Elena Petcu. Diagnosticul poate fi pus în urma mai multor investigații, dar boala este depistată cu ajutorul unei radiografii pulmonare.

Ai glaucom, dar habar n-ai

Mai mult de jumătate din persoanele care au glaucom nu știu că au această boală, vederea fiind deteriorată doar în stadiul avansat al bolii. Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de glaucom, una dintre principalele cauze ale orbirii, mai ales la persoanele în vârstă. Diagnosticarea bolii în faze incipiente și un tratament adecvat pot stopa evoluția bolii. Medicii recomandă, după vârsta de 40 de ani și chiar mai devreme, în cazul persoanelor cu antecedente în familie, efectuarea unui control oftalmologic complet, anual.

Hepatita, milioane de victime

Peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale hepatitelor B și C. Netratate la timp, hepatitele virale cronice pot duce la ciroză, cancer hepatic sau chiar deces. Simptome precum dureri de cap, febră și stare de oboseală sunt comune mai multor boli, astfel că pot fi confundate. Hepatita B se previne prin vaccinare, dar, mai sigur, ambele tipuri sunt depistate în urma unor analize specifice de sânge.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.