Bolnavii de hepatită, diagnosticați tardiv, mor cu zile

România se află pe primul loc în Europa în privința numărului de cazuri de hepatită C, potrivit datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, ne aflăm pe locul patru în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de afecțiunile hepatice. Și deși rata cazurilor este mare, cea de diagnosticare și tratament este una dintre cele mai mici.

Lipsa programelor de screening și întârzierea accesului la tratament sunt motivele principale ale numărului impresionant de cazuri de hepatită de la noi din țară, aproximativ 1.400.000 de români fiind tardiv sau prost diagnosticați și tratați în cel mai ineficient mod. Nici acesta nu este numărul real al cazurilor, având în vedere că testarea nu este nici obligatorie și nici gratuită. Pe de altă parte, o mare parte din cei afectați cu hepatita C nu prezintă simptome până când boala nu avansează la stadii mult mai grave, ceea ce face afecțiunea mult mai greu de diagnosticat.

Cu sau fără interferon

„În timp, în cazul majorității pacienților infectați, sistemul imunitar nu mai poate controla boala, astfel încât aceasta se transformă într-o afecțiune cronică, ce poate duce la cancer de ficat sau ciroză“, spune medicul gastroenterolog Valentin Andrei. În vara anului trecut, bolnavii de hepatită C primeau asigurări că vor avea în continuare acces la noile tratamente antivirale împotriva virusului hepatic C. „Din păcate“, spune Andrei, „acum, niciun pacient nou nu intră pe această terapie. În terapia actuală se utilizează interferon timp de un an sau entecavir, tenofovir, adefovir şi, în ultimă instanţă, lamivudină. În tratamentul experimental cu noile medicamente, interferonul va dispărea. Bolnavul tratat cu terapia actuală este dependent toată viaţa de medicamente, pentru a nu dezvolta boala cronică. Noile medicamente experimentale vor fi utilizate o perioadă finită, de ordinul săptămânilor, după care se speră scoaterea virusului B din celula hepatică şi vindecarea. Acum, în ţara noastră beneficiază de terapia nouă cu medicamente experimentale suferinzii care sunt incluşi în studiu, dar cred că în 3-5 ani noua terapie va fi uzuală“, conchide Andrei.

Medicamente lipsă din farmacii

Daniela Năstase suferă de ciroză, ca urmare a unei hepatite dobândite după o transfuzie greșită, și a fost inclusă în programul național de tratament fără interferon. Medicamentele primite se termină în câteva zile, iar altele nu reușește să găsească, deși a mers din farmacie în farmacie. „Nu sunt pe nicăieri. Am mers la farmacii din Colentina, Berceni, am ajuns și în Ghencea, pentru că unii mi-au zis că le găsesc, dar m-am dus degeaba, pentru că mi-au zis că nu le mai au sau că sunt rezervate.“ Situația este cunoscută de mulți pacienți, dar și de farmaciști. La una din farmaciile din cartierul Titan, farmaciștii spun că mai au câteva pachete, dar că acestea sunt rezervate de către pacienții care cunosc situația și care au rezervat cu o săptămână mai devreme. Specialiștii spun că lipsa tratamentuwlui poate însemna, în cazul unora, agravarea ireversibilă a stării de sănătate.

„Pe mine, sistemul medical m-a condamnat de două ori: o dată când am luat din spital această boală și o dată acum, când nu găsesc medicamentele de care am nevoie și sunt disperată“, spune Daniela Năstase. Medicul Valentin Andrei spune că, în această situație, virusurile pot dezvolta rezistență la anumite tratamente, dacă tratamentul nu este susținut.

Hepatitele B și C se pot lua din cabinetele stomatologice, din saloane de acupunctură, de tatuaje care nu respectă normele de dezinfecție sau chiar prin intermediul unor manevre medicale făcute în condiții nesterile. O altă metodă de transmitere a bolii este pe cale sexuală. Mulți pacienți au o stare de astenie, de oboseală cronică, mai ales în a doua parte a zilei, o lipsă de concentrare, un disconfort abdominal. Dar câți dintre noi nu avem aceste simptome fără să fim bolnavi? Hepatita fie nu dă simptome până în stadii avansate, fie dă simptome subtile care nu te duc cu gândul că s-ar putea să ai hepatită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.