Bombă: Ce i-a pregătit PSD procurorului general

PSD ia în calcul să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziția Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 o copie a dosarului instrumentat de Parchetul General, care a fost clasat.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, joi, să aibă în vedere o sesizare la CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament, a anunțat joi președintele comisiei, Oana Florea, precizând că acest subiect va fi tranșat la ședința coaliției de guvernare.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a președinților celor două Camere pentru că aceștia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituțională între cele două instituții ale statului, respectiv Ministerul Public și Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă. Cu siguranță se va face o discuție, așa cum am discutat și cu domnul Dragnea, luni, în ședința de coaliție, având în vedere că este o decizie politică — se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe conflictul juridic”, a declarat Florea la finalul ședinței comisiei.

„Am discutat aseară cu domnul Dragnea la telefon. Mi-a spus că vom discuta în coaliție, având în vedere că este o decizie politică. Voi fi acolo, voi susține argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situația de fapt că cele două instituții să se afle într-un conflict de natură constituțională. Eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect și ar fi folositoare și pe viitor”, a adăugat deputata PSD.

Comisia parlamentară a trimis o nouă scrisoare procurorului general în care revine cu cererea de a pune la dispoziția acestui for copia dosarului referitor la acest scrutin, anunța miercuri Oana Florea.

„Este practic o somație către procurorul șef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituție și legile în vigoare și concluzionând că își exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligație stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituții, atât și noi cât și dânșii fiind instituții publice și având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună”, a precizat Oana Florea.

Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea inițială a comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 de punere la dispoziție în copie a dosarului deschis în urma afirmațiilor lui Dan Andronic.

„Astfel cum se menționează și în Decizia Curții Constituționale a României nr. 45/1994 și Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituțional, documentele deținute de alte autorități publice decât Guvernul și organele administrației publice — chiar și în situația în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activității Comisiei parlamentare — nu pot fi transmise acesteia. In plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres și limitativ persoanele care au acces la dosar și care pot obține fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea”, se arăta în răspunsul Parchetului general din 14 iulie.

În această cauză s-a dispus la 20 iulie clasarea, „întrucât faptele nu există în materialitatea lor”.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.