Bomba cibernetică a lui Obama este în mâinile lui Trump

În august 2016, fosta administrație Barack Obama a fost informată de CIA despre posibila implicarea a Rusiei într-o campanie informatică menită să discrediteze alegerile prezidențiale din SUA, scrie The Washington Post, citat de Courrier International. A trebuit însă ca momentul alegerilor să treacă pentru ca fostul președinte să acuze public Moscova că a intervenit în favoarea lui Donald Trump. Iar măsurile de retorsiune ale SUA au venit și mai târziu, în luna decembrie 2016, și au avut efecte reduse.

Ezitările care au caracterizat administrația Obama s-au manifestat plenar și în acest caz. „Timp de cinci luni, administrația a dezbătut în secret zeci de opțiuni pentru a-l descuraja pe Putin“, fie că e vorba despre atacuri cibernetice americane, publicarea de informații sensibile despre Vladimir Putin sau sancțiuni economice. Însă Obama se temea să escaladeze confruntarea cu Rusia, de un atac informatic asupra sistemului de vot și, mai cu seamă, să nu fie acuzat că se implică în campania electorală. Este motivul pentru care măsurile împotriva Rusiei au fost luate abia după alegerea noului președinte și au fost limitate – sancțiuni economice împotriva unor cetățeni ruși, expulzarea a 35 de diplomați ruși și închiderea a două centre diplomatice ruse.

The Washington Post scrie însă și despre o măsură rămasă secretă până acum – Obama ar fi autorizat implantarea unor arme cibernetice în infrastructurile ruse, „echivalentul digital al bombelor pe care SUA le pot face să explodeze în cascadă în caz de conflict cu Moscova“. The Washington Times consideră că, astfel, Rusia va suferi consecințe proporționale. Această informație a stârnit reacții în presa rusă. Dezvăluirile „pot avea consecințe politice grave pentru Rusia și relațiile cu SUA“, spune analistul rus Vladimir Frolov, pentru publicația Republik. Cel mai important este însă că riposta cibernetică a lui Obama a rămas la stadiul de proiect și că președintele care poate decide aplicarea sa este Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.