Bombă – SIE fără MRU

Bomba zilei este aceea că Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia azi de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Klaus Iohannis, preşedintele României, care l-a numit, de altfel, i-a acceptat demisia. Se încheie azi un lung conflict pe canavaua unei tensiuni cu Laura Codruţa Kovesi, 1) reproşul public că SIE nu raportează la DNA afacerile în străinătate ale afaceriştilor români bănuiţi de corupţie 2) afacerea Black Cube. Dar nu cred că plecarea lui MRU pe relaţia DNA-SIE este una de cauză-efect. Aş privi mai curând pentru a ghici cauzele spre situaţia regională, spre Washington mai ales, şi Bruxelles (NATO).

MRU a fost un apropiat al preşedintelui Iohannis până la un punct. Apoi a survenit conflictul cu DNA. Un factor a fost rivalitatea cu SIE/SRI – tradiţională în istoria serviciilor secrete de după 1989. Pe scurt, tensiunea între MRU şi Cotroceni nu putea dura la infinit. Ea s-a tranşat azi.

Demisia lui MRU era aşteptată mai demult, dar el a refuzat până azi să şi-o dea. Au mai fost câteva momente fierbinţi, dar ele au trecut şi relaţia părea că s-a detensionat între timp. Nu a fost aşa. Demisia sa o dovedeşte. Nu ştiu ce situaţie s-a ivit în ultimele zile care să îl fi determinat pe MRU (fost director SIE 2007-2012) să plece. Nici nu o să aflăm. MRU nu poate – graţie confidentialităţii – să povestească şi nu o va face. Poate doar peste decenii în memorii. Klaus Iohannis, şi mai puţin. Povestea consider că e deja îngropată. Numai câţiva iniţiaţi o cunosc. Dar comentariile pe acest subiect fierbinte abia încep.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.