Bombardamentele din Gaza: un olandez renunță la titlul de Drept între popoare

Un olandez în vârstă de 91 de ani, deținător al titlului de Drept între popoare, acordat neevreilor care și-au riscat viața pentru a proteja evrei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a decis să renunțe la medalie și la certificatul său, după ce a pierdut șase apropiați în timpul bombardamentelor israeliene în Gaza, scrie Haaretz.

Tatăl lui Henk Zanoli a fost trimis în lagărul de concentrarte de la Dachau, deoarece se opunea ocupației germane din Olanda. După aceasta, Henk Zanoli și mama sa au ascuns un copil evreu, ai cărui părinți fuseseră uciși de naziști. Pentru acest gest, în 2011, când avea 88 de ani, Zanoli a primit titlul de Drept între popoare, decernat de Yad Vashem, de la Ierusalim.

Henk Zanoli nu mai dorește să păstreze distincția. Rudele nepoatei sale, Angelique Eijipe, diplomat olandez căsătorită cu un palestinian, au fost ucise în bombardamentele din Gaza. ”Este șocant și tragic acum, la distanță de patru generații, că familia noastră se confruntă cu asasinarea rudelor noastre din Gaza”, a scris Zanoli. El consideră că este o crimă de care se face vinovat Statul Israel. A păstra simbolul onoarei acordate de Israel ar fi ”o insultă” adusă celor apropiați, consideră olandezul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.