BOR și legea tăcerii

Biserica Ortodoxă Română a refuzat să comenteze anchetarea lui Teodosie Tomitanul de către DNA.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu a declarat pentru cotidianul că nu poate comenta ”cazul de la Constanța” deoarece este vorba de autonomia ariepiscopiei Tomisului singura în măsură să-și prezinte punctul de vedere.

Totodată, purtătorul de cuvânt al BOR a mai adugat că ” este regretabil că s-a ajuns într-o asemenea situație, dar că nu biserica nu poate comenta o anchetă în curs”.

La rândul său Arhiepiscopia Tomisului a declarat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu că ” a decis să nu aibă nici o declarație oficială pe acest subiect”.

Orice decizie în ceea ce privește situația lui ÎPS Teodosie Tomitanul va fi luată ultrior anchetei civile. Astfel, potrivit ”Regulamentului de Procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al BOR” reglemenaterea oficială după care funcționează dreptul bisericesc, la art. 29 se arată că ”Dacă vreunul dintre cei supuşi judecăţii bisericeşti va fi condamnat definitiv de instanţele penale pentru vreo crimă, sau pentru vreunul din delictele următoare: fals, furt,
înşelăciune, abuz de încredere, mărturie mincinoasă, adulter, delapidare de bani publici, luare de mită, spargere de sigiliu, cei în cauză vor fi traduşi, din oficiu, în judecata bisericească, pentru
aplicarea sancţiunilor disciplinare, după gravitatea sancţiunii penale”.

La aliniatul 3 al aceluiași articol se mai precizează că ”dacă cel în cauză a fost condamnat pentru crimă, la închisoare, pe un termen mai mare de un an, i se va aplica una din pedepsele prevăzute la art.4, par.B, după gravitatea cazului”. Ceea ce însemnă că, în cazurile grave, se poate ajunge chiar și până la caterisire, care este cea mai dură pedepsă ce poate fi acordată unui slujitor al bisericii de către dreptul bisericesc. Mai sunt însă și pedepse intermediare până la acesta. De exemplu, celui vinovat i se poate anula pentru totdeauna dreptul de a fi ridicat la un grad ierarhic superior sau administrativ sau poate pierde calitatea de a săvârşi o lucrare sacră, fără a fi însă scos din rândurile preoțimii, cu putinţa de a fi întrebuinţat în administraţia bisericească.

Pentru înaltele fețe bisericești, cum este cazul Mitropolitului Tomisului, Teodosie, singurul organism, bisericesc care are dreptul să cerceteze cauza și să ia o decizie, este Sfântul Sinod.

Șpagoveanu și Peneș Curcanul – ”noi am schimbat…porecla în renume”

De altfel ÎPS Teodosie nu este la prima sa aventură penală. În septebrie 2014 DNA a început urmărirea penală împotriva sa în calitate de decan al ”decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului” pentru luare de mită și instigare la fals intelectual.

Atunci procurorii îl acuzau că în cursul anului 2009 în calitate de decan , ar fi primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.

În martie 2009, la şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 5.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul ”România Liberă”.

Actele ar fi fost atunci falsificate efectiv de inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Dosarul a fost deschis de Parchetul Tribunalului Constanţa, dar acesta a fost nevoit să trimită cauza la Parchetul General după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române și competența anchetării sale revine procurorilor de la PICCJ.

Aici anchetatorii au început au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.

Decizia procurorilor a fost însă atacată de ÎPS Teodosie și Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a fost nevoită să trimită la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, deoarece acesta a comis faptele în calitatea sa de funționar public, ca decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În acest dosar Teodosie a fost apărat de același avocat care îl apărase în acea vreme și pe celebrul polițist Cioacă.

Mitopolitul, actorul și colaboratorul

Puțini știu că ÎPS Teodosie a avut o reală pasiune pentru actorie. Pasiune dar nu și talent se pare deoarece a reușit să pice de șase ori examenul la facultatea de teatru și film, pe vremea când încă se numea Macedon Petrescu, acesta fiind numele său de mirean.

De la Macedon, la Mache nu mai e decât un pas și pentru acest rol actualul Teodosie pare să fi avut un real talent.
Macedon a devenit Mache, sursa mache a Securității, pe vremea cînd era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ” la catedra de liturgică”.

Atunci,a fost chemat la sediul Miliției unde în septebrie 1987, a fost convins să semneze un un acord de colaborare cu fosta Securitate.

În cele cinci pagini ale dosarului ”Mache” de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se găsesc două rapoarte de recrutare caracterizarea lui macedon și angajamentul semnat cu aceste nume.

ÎPS Teodosie re cunosște că a semnat angajamentul dar spune că ar fi fost ”obligat” pentru că după cum a declarat chiar el pentru Adevărul ”mi-au transmis că, dacă nu colaborez, nu voi fi lăsat să plec în străinătate”.

Asta după ce în 2006, tot el spunea la RealitateaTv că a colaborat cu Securitatea doar ”în probleme majore ale statului” și asimila angajamentul unui ”jurământ de credință față de țară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.