Borisov face la Bruxelles ceea ce românii îi cer lui Băsescu

Bulgaria va insista să-şi menţină actualele taxe, cele mai mici din UE, şi va căuta astfel sa obţină unele derogări de la Pactul Fiscal al UE, a declarat premierul Boyko Borisov înaintea summitului Consiliului European care are loc pe 1-2 martie la Bruxelles.

„Taxele trebuie să rămână prioritatea fiecărui stat membru”, a spus Borisov, la Bruxelles, relatează novinite.com.

Presa bulgară arată însă că obligaţiile de la care Borisov cere acum derogări au fost asumate deja prin Pactul Euro Plus, semnat în 2011. Este doar un exemplu de lecţie primită de statele care au aderat entuziast la pact, fără o viziune clară despre obligaţiile pe care şi le asumă şi efectul lor asupra economiei naţionale şi a populaţiei.

25 state membre UE semnează, vineri, la Bruxelles Tratatul de Stabilitate, Coordonare şi Guvernanţă al Uniunii Economice şi Monetare, aşa-zisul Pact Fiscal al UE, care urmăreşte să încurajeze disciplina bugetară, să sporească coordonarea politicilor economice în zona euro. Marea Britanie şi Cehia se opun acestui tratat.

Bulgaria va prezenta însă o declaraţie politică înaintea semnării tratatului, prin care va cere ca, în perioada care va trece până la aderarea ţării la zona euro, să fie exceptată de la aplicarea Titlului IV al tratatului (Coordonarea şi convergenţa politicii economice), care prevede coordonarea politicilor economice şi armonizarea taxelor. Bulgaria nu doreşte să îşi coordoneze politicile economice cu ţările din zona euro, nu doreşte să-şi armonizeze taxele cu ţările din zona euro şi vrea un statut de observator la întâlnirile liderilor din zona euro.

Premierul bulgar a fost mandatat să ceară ca toate regulile stabilite de tratat să fie valabile pentru toate ţările din UE, fără excepţie şi fără crearea de instituţii paralele.

Premierul Borisov face la Bruxelles ceea ce sindicatele din România i-au cerut preşedintelui Băsescu: amânarea aplicării unor prevederi ale tratatului până la îndeplinirea de către România a criteriilor zonei euro. Aceasta pentru că limitarea deficitului structural impus prin tratat, precum şi a datoriei publice, la 60% din PIB, poate duce la aplicarea unor măsuri de austeritate care să afecteze grav creşterea economică în anii care vin. De altfel, Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES-ETUC) organizează în toate statele UE proteste împotriva guvernanţei economice în forma sa decisă la Bruxelles, care poate arunca Europa în austeritate.

Marea Britanie a refuzat să se alăture Pactului Fiscal pentru a nu ştirbi din privilegiile centrului financiar londonez, în timp ce Cehia, prin vocea premierului Petr Necas, arată că impedimentul în calea semnării este „transferul suveranităţii naţionale către instituţii supranaţionale”.

Romania va trebui sa modifice constitutia pentru stabilirea limitelor de deficit si, chiar daca va respecta aceleasi reguli ca si statele euro si va contribui chiar si la Fondul de Stabilitate Financiara si la viitorul Mecanism de Stabilitate Financiara, restrictiile impuse acum pe piata muncii pentru romani in aceste state nu vor fi ridicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.