BPN al PSD a aprobat delegația pentru consultările de la Cotroceni

Biroul Permanent Național al PSD a aprobat luni delegația care va participa la consultările care vor avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.

Din delegație vor face parte președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și senatorul Ioan Chelaru.

„Vom propune, în ceea ce privește alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proporțional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, în așa fel încât în Camera Deputaților să fie 300 de deputați, plus minoritățile naționale, și în Senat un număr maxim de 100 — 110 senatori. Important este ca acest sistem să fie cât mai clar, cât mai simplu, și cât mai just, în așa fel încât anomaliile apărute la ultimele două scrutinuri pentru Parlament, în care fie au fost oameni care au fost pe primul loc și au rămas acasă sau creșterea semnificativă a numărului de parlamentari care au pierdut colegiile, să nu mai aibă loc și să avem totuși o stabilitate parlamentară de care este nevoie într-un ciclu electoral”, a precizat Ponta.

Delegația PSD va mai susține la Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv în diaspora, să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul logistic al autorităților publice. „Iar modul de organizare să permită în primul rând prevederea unui număr aproximativ de persoane care participă la vot în fiecare țară ca să poată fi organizate secțiile de vot sau sistemul de vot în așa fel încât să existe în viitor acces total al cetățenilor români din diaspora”, a explicat Ponta.

În ceea ce privește sistemul de alegere a autorităților locale, pentru primari opțiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, „care nu a dovedit nici un fel de probleme în organizare și funcționarea mandatului. „De altfel, este și opțiunea înțeleg unanimă a Asociației Orașelor și Municipiilor din România, care a fost transmită tuturor partidelor politice. Iar în ceea ce privește alegerea Consiliilor Județe, urmează să discutăm cu toate celelalte forțe politice, astfel încât sistemul de vot să asigure pe de o parte stabilitate, pe de altă parte legitimitate, în ceea ce privește conducerea Consiliilor Județene”, a adăugat Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.