Bradul de Crăciun la Biserica Olari

Familia Bisericii Olari din Bucureşti s-a îmbogăţit cu noi prieteni, cu ocazia împodobirii bradului de Crăciun.

Trăim vremuri confuze şi aprige în a căror motricitate trupul şi mintea se hrănesc fast-food şi totuşi sărăcesc. Alergăm buimaci după mirajul bunăstării pierzând esenţa lucrurilor care ne îmbogăţesc. Dorim să scoatem religia din şcoli într-un avânt de libertinaj anarhic, fără să gândim ce punem în loc, lăsându-ne miraţi bunicii al căror drum bătătorit spre biserică, de generaţii întregi, a reprezentat şi reprezintă speranţa în mai bine, respectul faţă de înaintaşi, iubirea faţă de semeni şi, nu în cele din urmă, accesul la identitate. Şi unde o facem… o facem la oraş, unde bieţii noştri copii rupţi de realitate tânjesc după poveştile părinţilor închişi în turnurile de fildeş ale multinaţionalelor. Din subsolurile clădirilor cu multe etaje ne este egal care este statutul orei de religie, închipuindu-ne că se rezolvă şi problema aceasta cumva. Şi totuşi în condiţiile în care viaţa noastră, a adulţilor este atât de acaparantă, în căutarea hranei de mâine, în câştigarea unui trai mai bun, rămânând atât de puţin timp pentru materiile considerate importante, cine mai crede că, în afara orei de religie din şcoli, va avea răgazul necesar să explice copiilor că Paştele nu este despre iepurii luminaţi macabru în intersecţii, iar Crăciunul nu este despre un domn cu burtă, îmbrăcat în roşu, clonat în mii de exemplare, care ne taie calea de atâtea şi atâtea ori, râzând zgomotos? Oare amintirea vremurilor în care Moş Gerilă activa din plin nu a lăsat celor ce nu suportă religia în şcoli sechelele lumii bidimensionale? Geometria fără Dumnezeu privează personalitatea umană de ideea de spaţiu, iar Moş Crăciun, deşi şi-a câştigat constituţional dreptul la libertate, tinde să fie golit de conţinut.

Micii pianişti ai After-School Oxigen Sport

Noi credem că religia creştină promovează valorile diversităţii. Ortodoxia nu a creat în spaţiul românesc conflicte religioase, ba mai mult a dat centre de rezistenţă, a dat şcoli, martiri şi eroi, a clădit neamul românesc în spirit tolerant, de iubire faţă de aproape. Credinţa ortodoxă vorbeşte atât de frumos despre liberul arbitru, mărturisind că a fi creştin nu înseamnă a avea o conştiinţă umilă şi sfărâmată, ci înseamnă tocmai a avea conştiinţă. Iubeşte şi fă ce vrei, spunea Fericitul Augustin, sub acest îndemn creştin, libertatea nu devine anarhică, pentru că el însumează drepturi şi obligaţii, dar nu unele normative, ci unele care vin din simţământul profund al admiraţiei, al uimirii faţă de lumea creată atât de frumos şi armonios de către Dumnezeu.

Lăsaţi copiii să înveţe despre Dumnezeu în şcoală!

Sub aceste auspicii, alături de Şcoala Ianculuidin Bucureşti şi de After-School Oxigen Sport, familia Bisericii Olari s-a îmbogăţit cu noi prieteni, cu ocazia împodobirii bradului de Crăciun.

Împodobirea bradului de Crăciun este fără îndoială un moment de pregătire pentru Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului care aduce în sufletul celor mici emoţie şi aşteptare.

Daruri pentru copiii din familia Bisericii Olari

Biserica Olari a marcat acest eveniment devenit deja tradiţie în data de luni, 15 decembrie 2014. Suntem în al doilea an de când biserica prilejuieşte întâlnirea copiilor din familia sa cu elevii din cadrul After School Oxigen Sport, lor alăturându-se şi grupul orchestral de copiiCRINOEL format cu multă măiestrie de către doamna profesoară Cristina Carolina Popa. Aflându-ne la a doua ediţie a acestui eveniment, nu putem spune decât că este lăudabilă iniţiativa acestor oameni de o deosebită valoare, care pe de o parte înţeleg să nu îndepărteze copiii de biserică, ci mai mult să îi facă să continue frumoasele tradiţii pe care le moştenim din cele mai vechi timpuri, făcându-ne să simţim într-un mod onest şi paşnic faptul că suntem români că, în adânc respect faţă de diversitate, reuşim să ne regăsim resorturile spirituale şi să le transmitem copiilor noştri.

Împodobirea bradului la Olari a prilejuit un concert de colinde foarte sensibil dirijat şi acompaniat de membrii grupului CRINOEL. Glasurile copiilor au răsunat atât de frumos, iar arcuşurile s-au mişcat la unison, făcând ca inimile a peste 100 de ascultători, părinţi şi copii, să tresară şi să vibreze laolaltă.

Au urmat micii pianişti din cadrul After-School Oxigen Sport, elevi ai Şcolii Iancului, şi nu în cele din urmă, copiii cărora Biserica Olari le este alături, formând o mare familie. În fapt, aceasta este bucuria fără de margini a sărbătorilor, prilejul de a fi împreună şi de a ne bucura, nu neapărat darul primit, cât mai ales de prezenţa Dăruitorului.

Prietenii mei de la Olari

Pentru aceştia, micii colindători, dar şi prietenii lor mai mari, mobilizaţi de Bianca Sora, elevă în clasa a VIII-a a Şcolii Iancului, au pregătit o mulţime de surprize. Colindătorii au strâns donaţii constând în haine, încălţăminte şi jucării, dăruindu-le copiilor instituţionalizaţi. Nici cei dăruiţi nu s-au lăsat mai prejos, prezentând rezultatele atelierului de creaţie şi decoraţiuni de Crăciun, realizate în cadrul Centrului Social Educational ADORNO al Parohiei Olari,sub îndrumarea Ioanei şi aDanielei Nacev, două studente foarte talentate, şi a lui Robert Ciobanu, student arhitect, un adevărat prieten al copiilor.

Centrul ADORNO funcţionează pe lângă Biserica Olari, desfăşurând în prezent activităţi pentru susţinerea copiilor instituţionalizaţi. În cadrul unui amplu parteneriat cu DGASPC Sector 2, copiii vin la Biserica Olari şi fac pregătire pentru şcoală, participă la ateliere de creaţie, olărit, muzică, sunt membri ai trupei de teatru Scăpărici, trupă ale cărei recente reprezentaţii sunt un spectacol inspirat din viaţa şi minunile Sfântului Nicolae, ce a fost pus în scenă la Şcoala Sf. Silvestru şi la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, în data de 16 decembrie 2014.

Tot cu prilejul acestui eveniment, Biserica Olari a iniţiat acţiunea Prietenul meu de la Olari, proiect prin care copiii şi tinerii prezenţi sunt încurajaţi să citească şi să păstreze legătura cu prietenii lor, într-un ambiţios schimb de scrisori pe marginea lecturilor copilăriei şi a sărbătorilor ce urmează. Cel mai lung şi mai fructuos schimb de corespondenţă urmează a fi premiat printr-o excursie intitulată Pe urmele Olarilor ce se va organiza, sperăm noi, în jurul sărbătorii Rusaliilor, până atunci copiii fiind încurajaţi să citească, să vină la biserică şi să păstreze legătura cu prietenii câştigaţi din familia Bisericii Olari.

Pr Paroh Dr Mihai Iordache

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.