×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:23
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Brambureala pe puncte și pe notițe

1. Mă apucă tristețea de fiecare dată cînd Simona Halep pierde și adorm zîmbind de fiecare dată cînd ea cîștigă, mai ales în fazele finale ale marilor turnee. N-o cunosc, nu joc tenis, nu vreau un interviu de la dînsa și n-o pizmuiesc pentru banii cîștigați, dar mă gîndesc că starea psihică a populației din România, din ce în ce mai isterică, ar putea fi serios ameliorată cu 10-15 sportivi de valoare internațională. Performanțele lor ar pansa suferința unei populații atît de afectată de eșecuri economice, politice, strategice și chiar culturale.


2. Un cunoscut din provincie îmi urlă în urechi că suntem proști. În toamnă, vom plăti 1,4 miliarde de dolari ca primă rată pentru achiziționarea rachetelor Patriot, produse de firma americană Raytheon. Tehnologia rachetelor Patriot este de prin anii 1980 și este folosită și de alte țări membre NATO, deși există și alte sisteme, socotite ca fiind mai eficiente și militar, și economic, produse de țări europene. Un sistem de rachete produs și vîndut de MBDA a fost ignorant mai mult din rațiuni politice decît strategice și militare.

Discret, dar insistent, cei de la grupul european MBDA susțin superioritatea echipamentelor propuse de ei României, în raport cu rachetele Patriot. În plus, ar presupune și o cooperare economică în regim offset, care să mai compenseze din uriașul efort financiar al României.

La ce ne trebuie nouă rachete Patriot aduse din Irak, strigă amicul meu, de parcă rachetele Patriot aduse din Irak ar fi fost trase de 2-3 ori și apoi reîncărcate, și așa, folosite, sunt vândute Românei. Sistemul și concepția sunt de nivelul tehnic al anilor '80, iar second hand nu sunt. Sunt nou-nouțe, nițel plimbate, dar binișor depășite.

Second hand este această tehnică a achizițiilor practicată de România, în cazul celor două fregate cumpărate din Anglia, a avioanelor F16, cumpărate de la portughezi. Am mai scăpat, cîndva, într-un articol, o altă poveste a unui specialist în radare și sisteme de ochire care a văzut avioanele recondiționate F 16 și care mi-a povestit el, cu mîna la gură, că radarele de pe F16 sunt mai slabe (adică bat pe o distanță mai mică) decît cele de pe MIG-urile pe care le clasăm. Și că uneori, iarna, F16-le astea pornesc greu, că a văzut pe unul cu lampa de benzină cum se chinuia să încălzească la motor.

Ce să înțeleg eu din asta? Că fiecare guvernare a avut vechitura ei, înghițind fără negocieri serioase un soi de mobilă militară veche. Că Adrian Năstase a făcut o concesie englezilor, Traian Băsescu a făcut și el una lată cu F16, cumpărînd tot un echipament second hand, și că a venit rîndul lui Klaus Iohannis. Pentru a plăti onorul, cele cîteva complimente și o bătaie pe umăr la intrarea în Casa Albă, într-o vizită de propagandă, președintele Iohannis a promis și a decis această achiziție de 3,9 miliarde. Doar că, spre deosebire de achizițiile fregatelor și a avioanelor multirol, sistemele de rachetă Patriot sunt noi, dar de concepție depășită.

Să fim atît de nemernici, încît să acceptăm o asemenea cheltuială uriașă fără nici o evaluare a ofertei europene, nu doar din rațiuni militare, ci și din obligația de a onora un contract băgat pe gît ca o broască rîioasă?

3. Pînă și Caragiale, împreună cu Ilie Moromete, s-ar răsuci în mormînt dacă i-ar auzi pe Dana Grecu și Irinel Columbeanu comentînd atentatul terorist de la Barcelona. Ei doi, împreună cu un pescar din Mizil, sunt colindați de ideea că atentatele acestea teroriste sunt puse la cale de guverne. Pot fi de acord cu ipoteza că înfundarea lui Dan Voiculescu a fost o strategie Băsescu-DNA cu sprijin extern. Dar cu o asemenea enormitate, în nici un caz. Doar dacă Antena 3 se transform în post de humor sau în defunctul OTV.

4. România snoabă nu mai este de găsit pe Litoralul românesc. În corpore, s-a mutat la Saint Tropez, la Gaio sau la Stephano, baruri faimoase. Iar în timpul iernii, pe insula St. Barth, la Modjo Bar și Sky Bar, unde nu mai ajung paparazzi de la București.

5. Nebunia traficului de vară continuă. Ar trebui ca între obligațiile de serviciu ale ministrului de la Transporturi să fie și dirijarea circulației pe Valea Prahovei și pe autostrada A1.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 20 august 2017
3037
 | 21
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
mariussev
0
Nu sunteti singurul care gandeste asa,referitor la puterea sportului de a crea o stare de bine in randul populatiei. Oare degeaba investesc in sport atat autoritatile centrale vest europene cat si comunitati intregi? Am uitat sutele de mii de oameni prezenti in strada la victoriile lui Hagi si ale nationalei in "94? Ne entuziasmam,ne adem, stari sufletesti ce ne caracterizeaza cand castiga sau pierd sportivii nostri.Dar traim.Fara Otv,politica, can-can,etc.Dar din pacate e greu sa schimbi mentalitatea conducatorilor, si sa-i faci sa inteleaga valoarea sportului si binele colectiv generat de acesta.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
ROMANIA TREZESTE-TE
+3
La 02 februarie 1905 în Rusia, s-a născut la St. Petersburg, scriitoarea-filozof americană Zinovievna Alisa Rosenbaum, cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat în luna martie 1982 la New York. Cuvintele acestei mari scriitoare nu s-au potrivit nicicând mai bine, ca în vremurile pe care le traim in Romania postcomunista. „ - Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic; - când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri; - când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor si că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta; - când vei descoperi că este răsplătită corupția, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată la pieire.” Ayn Rand (1950).
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
ajutorul fratzesc, tovarasesc
+6
Nu-mi vine sa cred cum a participat presa la crearea acestui sistem fara nume, un sistem inputit de securisti si comunisti caruia ulterior momentului 89 li s-a alaturat treptat o mare masa de hoti smecheri, semianalfabeti dar cu diplome universitare bagati prin toate institutiile statului care stat a devenit tot treptat o mafie care bate la coeur orice mafie cunoscuta din lume.Zilnic vezi cum reporterii televiziunilor se adreseaza politicos cu intrebari acestor mafioti care raspund cu minciuni, diversiuni sau nu raspund deloc, de adevar nici vorba.In toate situatiile presa se arata foarte multumita si e aproape sedusa de politetea si bunavointa banditului.Cu presa scrisa e si mai complicat in plus intervine cenzura draceasca, aia securista, care te umple de scîrba.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
QX
+5
2. Second hand-urile cumparate pe bani grei sunt doar alte modalitati de plata a sustinerii, la Inaltele Porti, de catre filfizonii politici ajunsi in demnitatile de decizie - asta demonstreaza de altfel durerea nesimtita in cur de locurile de munca, industria si banii robilor si sclavilor din Romania.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
FANE SPOITORU
+5
ROMANIE este tzara a 3 chestii= orice lucru nou se incepe tarziu, prost si cu stangul. 2. TOT CE SE INCEPE SE LASA NETERMINAT,LA JUMATE. 3 tot ce se termina, se NARUIE in scurta vreme de la taierea PAMBLICII.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
sile
0
vrem parcari!
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+18
A fost de istorie zilele acestea , analistul militar Radu Tudor care a izbucnit nevrozat la maxim şi a lansat o tiradă la adresa ruşilor care ne critică pentru că achiziţionăm tehnică militară de la partenerii noştri strategici ... ! De parcă ruşii , conform teoriilor de specialitate elaborate de studentul de la Construcţii de la Timişoara , ar fi trebuit să serbeze evenimentul prin serbări şi manifertări de fericire udate cu vodkă şi versuri de Esenin ... ! Mare e grădina Domnului ... ! Ăştia ... de la A3 şi încă vreo cîţiva deontologi disperaţi pentru a fi remarcaţi de funcţionarii de la ambasada situată pe domeniile lui Popoviciu , ne cred proştii lumii ... !
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
sinteza zilei. @ Ţăranul
+1
E mare competitie si la tradari, ce credeai coane? Isi baga degetele-n ochi uni altora 24 din 24.Un amanunt as vrea sa remarc.Radutudor nu este analist militar asa cum spuneti.El este un fel de agitator al ambasadei americane.E ca alea care danseaza si animeaza cu somoioagele colorate la meciurile americane de basketball sau catch de ex..
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
MYSEBI
+18
Romania este o tzara infrinta . Poporul chinuit roman se afla in plin proces de dezintegrare . Toate activitatile specifice Romaniei au decazut abrupt si iremediabil . Nimeni nu are nicio reactie de aparare . Doar . f u g a . din Romania u-europeana ne tine in TOP ....
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Horus
+12
Super articol!Am observat ca la A 3 au aparut in ultimul timp anal-isti de forta tip Irinel "Ofilitus "Columbeanu si Tudi"Uigabal "Ionescu, tanara speranta ALDE,probabil e ordin pe unitate pentru prospatura!Referitor la armament ,cumparam si noi ce ni se permite,daca Rusia nu este in stare de la infiintarea ei ca stat, pe la 1500, sa dea garantii de securitate vecinilor!Referitor la sportivi de exceptie ,lupta e pierduta,ca si u cambuteiajele de pe Valea Prahovei,care vor exista cat lumea !
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Domnul Trandafir
+10
Pentru punctul 5, ar trebui domnule Nistorescu sa se inceapa cu niste cursuri serioase de pregatire a dirijarii circulatiei de catre politia rutiera, deoarece pana in prezent s-a demonstrat fara dubiu, dintr-o lunga experienta la volan, ca inteventia politiei romane in dirijarea traficului blocheaza complet traficul. Unde observam ca traficul este complet blocat, putem fi sigur ca este mana de politist. Altfel, soferii se descurca mult mai bine intre ei, mai cu o injuratura, mai cu un claxon, dar treaba merge pana la urma.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 19 ore şi 19 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 21 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 40 minute