„Branconajul” ciracilor ex-ministrului Traian Igaş din MAI

În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, adresez domnului ministru al Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, prezenta interpelare:

Predecesorul dvs. Traian Igaş („un tânăr jurist, care ştie legea”, conform caracterizării elogioase făcute la investirea sa în funcţie de către tizul şi protectorul său Traian Băsescu) a infestat inclusiv la vârf Ministerul Administraţiei şi Internelor după chipul şi asemănarea sa, respectiv cu poliţişti analfabeţi şi incompetenţi, fără şcoală de poliţie şi fără experienţă managerială, amici ai lumii interlope şi „branconieri” ai limbii române şi ai bunului simţ.

Aşa cum am arătat într-o serie de declaraţii şi interpelări, ex-ministrul Traian Igaş a arădenizat Ministerul Administraţiei şi Internelor promovând o serie de poliţişti din judeţul Arad, care şi-au dovedit obedienţa faţă de PDL, îndeosebi faţă de protectorii săi politici Gheorghe Falcă (primarul municipiului Arad) şi Gheorghe Seculici (preşedintele PDL Arad). Astfel, Igaş l-a promovat prim-adjunct al său, cu rang de secretar de stat, pe chestorul Ioan Dascălu, care a fost coleg de generaţie cu Gheorghe Falcă la Institutul Politehnic din Timişoara, iar soţia sa a fost mulţi ani secretara liderului PDL Gheorghe Seculici (care a propulsat-o anul trecut şi pe ea într-o funcţie de director la SC Termoelectrica SA). Cooptat în poliţie ca absolvent al Facultăţii de Hidrotehnică, Dascălu a servit patria ca cioclu în Kosovo (unde s-a ocupat cu îngroparea morţilor sârbi şi albanezi) apoi a fost promovat politic în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad (2005 -2006) şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş (2006 -2007), dar a fost eliberat din aceste funcţii pe motive de autism. În luna martie a.c., chestorul Dascălu a fost eliberat din funcţia de şef al Departamentului de Ordine Publică de ministrul Gabriel Berca, dar ulterior a fost numit ataşat de interne la Bruxelles.

Ex-ministrul Igaş l-a promovat adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române pe un alt fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad (în perioada 2008 – 2010), comisarul şef Alexandru Tanco, care este un protejat al secretarului general al PDL, Ioan Oltean, deputat de Bistriţa – Năsăud (judeţ în care Tanco a activat până în 2008), şi care este acuzat de numeroase abuzuri şi acte de corupţie de foştii subalterni de la Arad. Ex-ministrul Igaş l-a mai promovat pe colonelul Marcel Sorin Lucaciu, cu care se afla în relaţii de năşie, în funcţia de şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din funcţia de şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad. Până şi în funcţia de şef al Centrului cultural al MAI a numit o poliţistă de proximitate (şi de promiscuitate) din Arad, pe subcomisarul Adina Mihăilescu, care l-a înlocuit pe cunoscutul rapsod popular Gheorghe Turda, ce avea gradul de chestor. Marea calitate a acestei poliţiste era aceea de fiică a unui fost şef al Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, comisarul şef Constantin Maftei, care ştia multe din trecutul de traficant de ţigări şi de valută al ex-ministrului Igaş. Pentru acest motiv, la predarea portofoliului, ex-ministrul Igaş i-a adresat succesorului său Gabriel Berca rugămintea de a o menţine în funcţie pe pupila sa arădeană.

Ex-ministrul Traian Igaş a infestat cel mai grav serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv Direcţia Generală pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). În 22 decembrie 2010 l-a numit şef al DGIPI pe comisarul Cristian Gheorghe Laţcău, până atunci şef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj, care avea marele merit de a-i fi prieten din copilărie, taţii lor fiind originari din acelaşi sat (Badon, judeţul Sălaj) şi fiind colegi în miliţia comunistă (subofiţeri). Acest Laţcău a absolvit un liceu industrial cu mare dificultate şi a fost cel mai slab sergent angajat la unitatea Ministerului Apărării Naţionale din Zalău. Dat afară din MApN, s-a angajat şofer, cu grad de subofiţer, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad, unde a fost avansat ofiţer, deşi nu absolvise studii superioare la data respectivă. Poliţişti şi cetăţeni din Zalău l-au acuzat pe Laţcău că ar fi traficat maşini din străinătate şi că ar fi făcut cămătărie, precum şi că ar fi încasat taxe de protecţie de la valutiştii şi cămătarii din municipiul reşedinţă de judeţ. Laţcău a fost acuzat şi că deţine în Zalău o pensiune denumită „Monaco”, şi o cafenea – pizzerie, denumită Pizza Caffe, dobândite din câştiguri ilicite, care sunt administrate de soţia sa Anca Mirela Laţcău şi pe care nu le-a consemnat în declaraţia sa de avere. Este de reţinut că în prima parte a anului în care a fost numit în fruntea DGIPI, când ministru de interne era Vasile Blaga, comisarul Laţcău a înaintat un raport prin care a solicitat funcţia de şef al SIPI Sălaj, dar, în urma unei verificări efectuate de structura centrală a DGIPI, numirea sa a fost respinsă întrucât s-a constatat implicarea poliţistului în activităţi de cămătărie şi de percepere de taxe de protecţie. În cursul lunii martie a.c., comisarul şef Cristian Gheorghe Laţcău a fost eliberat din funcţia de director general al DGIPI, dar a fost reinstalat şef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj, după ce a şantajat conducerea ministerului solicitând restituirea banilor decartaţi la numirea în fruntea DGIPI.

În decembrie 2010, ex-ministrul Igaş a promovat un alt poliţist arădean, pe comisarul Adrian Jurcă, până atunci şef al biroului informaţii din SIPI Arad, în funcţia de director general adjunct al DGIPI. Acest Jurcă a fost un elev şi un student submediocru, nu a absolvit şcoala de poliţie, fiind cooptat în MAI ca absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, şi nu a avut nicio experienţă managerială în domeniu. Colegii arădeni îl caracterizează drept unul din cei mai slabi ofiţeri, cu un nivel scăzut de cultură generală şi de pregătire profesională şi cu o conduită imorală (frecventând anturaje dubioase, lipsind nopţi întregi de acasă şi fiind văzut în compania unor prostituate). În vara anului 2008, efectuând un control de fond la SIPI Arad, un grup de ofiţeri din DGIPI a constatat că Adrian Jurcă şi fratele său Nicolae Jurcă, poliţist în Serviciul de combatere a criminalităţii economico-financiare, erau implicaţi în comercializarea a sute de autoturisme second – hand aduse din Germania de către tatăl lor, cadorisind cu unele din acestea politicieni sau amici de afaceri din Arad. Comisarul şef Adrian Jurcă a fost implicat, la ordinul ex-ministrului Igaş, alături de comisarul şef Cristian Gheorghe Laţcău, în realizarea de acte de poliţie politică împotriva unor parlamentari sau alţi politicieni din opoziţie, ordonând interceptarea ilegală a acestora prin SIPI Arad. Comisarul şef Jurcă a fost eliberat recent din funcţia de adjunct al şefului DGIPI, dar a fost numit şef al SIPI Arad, ca să-şi poată continua fărădelegile. Igaş a mai numit un director general adjunct al DGIPI în persoana comisarului şef Adrian Sava, care a deţinut anterior funcţia de şef al SIPI Mureş. Nici acest Sava nu a absolvit şcoala de poliţie, fiind angajat în MAI după ce a absolvit în condiţii dubioase, de la distanţă, o facultate privată de drept. În prealabil s-a remarcat ca secretar şi grataragiu la o primărie comunală din judeţul Mureş.

Traian Igaş a mai promovat patru poliţişti din Arad în funcţii cheie în DGIPI, respectiv pe comisarul şef Ştefan Moldovan, fost şef al Serviciului criminalistic al Poliţiei Arad, în funcţia de şef al Direcţiei Tehnice (Interceptări), pe comisarul şef Pavel Hălmăgean, fost şef al Secţiei 2 Poliţie Micălaca din Arad, în funcţia de şef al Direcţiei Filaj, pe comisarul şef Iulian Maftei, ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, în funcţia de şef al Direcţiei Operaţiuni Regionale (ofiţeri acoperiţi), şi pe Marius Gancea, fost şef al SIPI Arad, în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Operaţiuni Regionale (pe zona de Vest a României). Comisarii şefi Moldovan şi Hălmăgean au fost subofiţeri (plutonieri) în miliţia comunistă, ajungând ofiţeri de poliţie după 1990, la „apelul bocancilor”. Amândoi s-au remarcat la capitolul beţii şi acte de imoralitate (relaţii extraconjugale, ş.a.). Comisarul şef Hălmăgean s-a lăudat recent că va reveni în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad ca şef al Serviciului de resurse umane şi că va face ordine deplină în judeţul condus de tandemul Falcă – Seculici. Comisarul şef Iulian Maftei este fratele comisarului şef Constantin Maftei, cunoscând şi el, ca fost poliţist de frontieră, multe din trecutul de traficant de ţigări şi valută al lui Igaş. Comisarul Marius Gancea a fost un poliţist mediocru, cunoscut pentru tot felul de afaceri murdare (cu firmele SC Inox Design SRL şi SC International Services SRL din Arad), pe care fostul şef al SIPI Arad, comisarul Ioan Otiş,a vrut să-l demită dar a fost salvat de tandemul PDL-ist Falcă-Seculici, care l-au folosit ulterior în diverse acte de poliţie politică (filaj şi interceptări telefonice sau ambientale, executate cu ofiţeri SIPI sau cu terţe persoane) împotriva adversarilor politici. În perioada în care a fost şef al SIPI Arad, comisarul Gancea a achiziţionat ilegal din Olanda tehnică de interceptare a convorbirilor telefonice sau ambientale, existând o factură pe numele său în acest sens.

Anul trecut, la comanda colegei de cabinet Elena Udrea, ex-ministrul Traian Igaş l-a promovat şef al Jandarmeriei Naţionale pe colonelul Angelică Costel Gavrilă, care a fost eliberat din funcţie săptămâna trecută, fiind renumit în funcţia deţinută anterior, de şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa. Marele merit al colonelului Angelică a fost acela că soţia sa era verişoară cu Elena Udrea. Luna trecută, la comanda ex-ministresei Elena Udrea, ex-ministrul Gabriel Berca l-a numit director general al DGIPI pe comisarul şef Gelu Oltean, fost şef al SIPI Cluj şi al Cancelariei DGIPI, pe care foşti şefi sau subalterni îl acuză de implicare în favoarea preşedintelui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, de încălcarea legii siguranţei naţionale şi de afaceri dubioase cu cetăţeni români şi străini.

Domnule ministru, săptămâna trecută, la schimbarea de ştafetă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor aţi declarat textual „Nu facem schimbări. Plecăm de la prezumţia de competenţă a tuturor angajaţilor acestui minister. Dar voi schimba pe oricine care nu vede că acum jucăm în alt film”.

Domnule ministru, în cazurile pe care vi le-am prezentat este mai mult decât evident că nu se poate pleca de la prezumţia de competenţă şi că poliţiştii nominalizaţi au jucat şi vor juca în alt film. În consecinţă, vă solicit să dispuneţi verificările de rigoare în vederea tragerii lor la răspundere disciplinară sau penală, majoritatea acestora nefiind demni de ocuparea unui post sau a unei funcţii în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aştept cu interes să-mi comunicaţi măsurile dispuse pe cale de consecinţă.

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.