„Brâncuşi e al meu”, la Festivalul Icon Arts

Festivalul Icon Arts se apropie de sfârşit. În cele aproape două săptămâni de festival, au fost organizate zece concerte de muzică clasică şi contemporană, cele mai mult dintre ele fiind programate la Sala Thalia din Sibiu. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, a avut loc câte un eveniment muzical la Castelul Peleş din Sinaia, Biserica Evanghelică din Cisnădie, Biserica Evanghelică din Sebeş. Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat mâine, la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, când va avea loc concertul Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff. Cantata Catulli Carmina va fi interpretată de grupul Acapella şi ansamblul ICon Arts Percussion Group, condus de reputatul Mircea Ardeleanu – distins, în anul 2010, cu importantul Premiu al Televiziunii Naţionale Elveţiene, pentru această producţie.

Distribuţia e întregită de excelenţii solişti: soprana Annemarie Condacse – care predă la Universitatea din Oklahoma şi colaborează cu teatre de operă celebre, şi respectiv tenorul Andrei Lazăr, artist al Operei Române din Bucureşti. La pian, interpretul şi compozitorul Mihai Murariu – un tânăr talentat şi foarte activ profesional, care semnează şi aranjamentul muzical.

Organizatorii Festivalului Icon Arts se alătură campaniei Brâncuşi e al meu donând 50% din încasările obţinute din vânzarea biletelor la acest concert campaniei Brâncuşi e al meu, care are ca scop strângerea sumei de şase milioane de euro pentru achiziţia operei lui Constantin Brancuşi.

Cuminţenia pământului a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de Sărutul şi Rugăciunea, marchează o importantă perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. În prezent, Cuminţenia pământului este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Brâncuşi e şi al Festivalului Icon Arts şi al sibienilor de aceea ne-am alăturat acestui demers pe care îl considerăm extrem de important pentru noi toţi. Am decis să donăm jumătate din încasările pe care le vom avea din vânzarea biletelor la cel mai important eveniment al Festivalului, cantata Catulli Carmina, contribuind astfel la această acţiune de protejare a valorilor româneşti”, spune Sebastian Gheorghiu, directorul Festivalului Icon Arts.

Şi, în final, aşa cum a devenit deja tradiţie, Festivalul va trage cortina la Cetatea fortificată din Cisnădioara, pe 30 iulie, cu finala Concursului internaţional de muzică de cameră ICon Arts.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.