Brauner, în licitaţie după 3 ani

Artmark scoate la iveală în Licitaţia de Vară o operă importantă de Victor Brauner, unul dintre cei mai renumiţi artişti români avangardişti – prima de impact şi de remarcat după celebrul record de 120.000 euro pentru Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde. Realizat la începutul carierei artistice, Portret de fată este una dintre operele care anticipează nonconformismul şi noutatea pe care Brauner le va aborda ulterior în stilistica suprarealistă ce l-au făcut celebru în plan mondial. Opera a participat la numeroase expoziţii şi este reprodusă în mai multe albume şi cărţi de artă. O lucrare din aceeaşi perioadă de creaţie a fost adjudecată de curând la Sotheby’s pentru suma de 25.000 euro în Licitaţia de Artă Impresionistă şi Modernă. Estimarea în cazul operei de faţă se situează între 15.000 – 25.000 euro.

Max Herman Maxy, Grădina cu flori

Max Herman Maxy, Fabrica de cherestea

Un alt avangardist rar întâlnit în licitaţii, dar prezent în Licitaţia de Vară 2016 este Max Herman Maxy cu două opere, Fabrica de cherestea (estimare: 3.000 – 5.000 euro) şi Grădina cu flori (estimare: 3.000 – 5.000 euro), din stilistica de revenire la realism.

O surpriză oferită de Artmark este şi Mare albastră de Ion Ţuculescu, apropiată de opera care deţine actualmente recordul de autor al artistului de 105.000 euro şi adjudecată în 2011 la Artmark – Mare fermecătoare. Opera este estimată între 35.000 – 55.000 euro şi a participat în expoziţia celei de-a 31-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia din 1966. Peisajul este realizat în ultima perioadă de creaţie a artistului, cea mai importantă din punct de vedere artistic şi, totodată, cea mai bine cotată pe piaţa românească de artă.

Ion Ţuculescu, Mare albastră

Horia Bernea, Prapor mare

Expoziţia Licitaţiei de Vară poate fi admirată până miercuri, 22 iunie, iar licitaţia va avea loc joi, 23 iunie, ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.