Brexit-ul afectează creditele în lei

Banca Națională a României a afișat o valoare în creștere cu 11%, la 0,85%, a dobânzii Robor cu scandența la trei luni, referință pentru costul creditelor de retail în lei.

Calculat la intervale de o lună, trei, şase, nouă sau douăsprezece, acest indicator a crescut pe toate segmentele cu cel puţin 0,05 puncte procentuale. Acest salt este abrupt în condițiile în care în acest an BNR a afișat valori minime istorice ale Robor. Pentru prima oară în istoria sectorului bancar post-decembrist, costul leilor a coborât sub pragul psihologic de 1%, până la 0,98%, la începutul anului, iar în urmă cu o lună a atins chiar nivelul de 0,73%. Creşterea acestui indice poate înseamnă creşterea dobânzii şi, implicit, a ratei lunare plătită de debitor.

„Volatilitatea de pe pieţele internaţionale afectează şi România. Putem observă aceste turbulenţe atât în evoluţia cursului de schimb cât şi în evoluţia dobânzilor, în special cele cu maturităţi reduse. Pe termen scurt, considerăm că dobânzile ar putea să crească uşor, pe măsură ce investitorii străini evaluează situaţia din Europa”, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist Unicredit Bank, pentru wall-street.ro.

Patrulescu a adăugat că această creştere nu va fi de lungă durata şi dobânzile se vor stabiliza în următoarea perioadă. Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul Robor la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum.

La Prima Casă, de exemplu, dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%. Efectele Brexit-ului nu s-a resimțit doar la Robor. La Bucureşti cursul a sărit la 4,55 lei/euro, iar tendinţa este de creştere dacă BNR nu va interveni. Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. La Bursa de Valori, indicele BET a pierdut 6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.