„Brexitul nu va avea un impact imediat asupra românilor care lucrează în Marea Britanie”

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va avea un impact imediat asupra muncitorilor români care lucrează în această țară.

Pe termen lung însă, libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor va depinde de negocierea termenilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, se arată într-un răspunsul furnizat de Ministerul Muncii la solicitarea Agerpres privind efectele Brexit-ului asupra românilor.

„Referitor la posibilele efectele ale ieșirii Regatului Unit din UE asupra cetățenilor români, apreciem că nu va exista un impact imediat asupra acestora, având în vedere că în perioada de tranziție se mențin drepturile și obligațiile rezultate din cetățenia europeană. Procedural vorbind, conform articolului 50 Tratatul Uniunii Europene, perioada de tranziție de 2 ani debutează după înaintarea de către UK a cererii oficiale de ieșire din UE. Pe termen lung însă, libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor va depinde de negocierea termenilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, proces care va începe, așa cum precizam, după înaintarea de către UK a cererii oficiale de ieșire din UE. Totuși, având în vedere faptul că nu există un precedent pentru negocierea retragerii unui stat membru din UE, considerăm că efectele pe termen mediu și lung nu pot fi evaluate și anticipate în acest moment”, arată sursa citată.

Conform Ministerului Muncii, un raport al Oficiului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, din 27 august 2015, indica existența, în decembrie 2014, a 170.000 cetățeni români cu reședința în Marea Britanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.